Tolong Klik Connect Sapot Park Nick Plz..


Klik Sini Untuk Besarkan Ruangan Chat


Ketahui Jenis-Jenis Bunga Sakura

Sekarang ni musim bunga kan....Jom kita layan sikit jenis-jenis bunga Sakura ni...

Bunga Sakura adalah bunga yang paling banyak dijumpai di Jepun sekaligus menjadi bunga kebangsaannya. Asal-usul perkataan “sakura” adalah kata “saku” (bermaksud “mekar”) ditambah akhiran yang menyatakan bentuk jamak “ra”. Dalam bahasa Inggris, bunga sakura disebut cherry blossoms.

Warna bunga bergantung kepada spesiesnya, ada yang berwarna putih dengan sedikit warna merah jambu, kuning muda, merah jambu, hijau muda atau merah menyala.

Pohon sakura berbunga setahun sekali. Jenis bunganya beragam sehingga 300 jenis. Berikut 12 Jenis utama bunga Sakura.


1. YAMA ZAKURA2. ICHIO SAKURA3. CHOSYU HIZAKURA4. BAIGOZI JUZU KAKE SAKURA5. OSHIMA SAKURA6. SURUGA DAI NIOI ZAKURA7. SOMEI YOSHINO8. KOTO HIRA ZAKURA9. ICHI HARA TORA NO'O10. AMERIKA SAKURA11. MIKURUMA GAISHI12. EDO SAKURA
Pohon-pohon Sakura waktu mekarnya berbeza-beza di antara setiap wilayah. Di pulau Honshu, kuncup bunga sakura jenis someiyoshino mulai kelihatan di akhir musim sejuk dan bunganya mekar di akhir bulan Mac sehingga awal bulan April.

Sakura jenis someiyoshino mekar mulai dari Okinawa di bulan Februari, dilanjutkan di pulau Honshu bahagian sebelah barat, sehingga ke Tokyo, Osaka, Kyoto pada sekitar akhir Mact sehingga awal April, lalu bergerak sedikit demi sedikit ke utara, dan berakhir di Hokkaido ketika sambutan Golden Week. 

Yang tumbuh di Malaysia ni tak tahu la pula jenis Sakura yang mana ;)


sumber: www.apakabardunia.comBaca juga di sini

Ini Bukan Di Luar Negara Tetapi Bandaraya Johor Bahru Pun Alami Musim Bunga


3 comments:

subhanallah banyaknyaa jenis <333
hihihi cantik gila pulak tu aaaaaaaaaaa <333

7 April 2014 at 11:52 comment-delete

Cantik sungguh

8 April 2014 at 08:25 comment-delete

Sakura cantik. Malaysia pula sesuai tanam bunga kertas tisu seperti yg banyak di utara malaysia sekarang. Byk kelihatan sekarang ... Musim bunga sekarang.

8 April 2014 at 13:53 comment-delete

Post a Comment

Blog Archive

google-site-verification=UIIQk8hKReg9aDe9WrgxXxVavyJYB0E6JwZuqmRWhYQ