SOPAK GARAM CARA MERAWATNYA
SOPAK GARAM..sejenis penyakit yang sering menyerang kita..dalam waktu yang singkat. Timbul tompok kemerahan di atas kulit dan rasa gatal menyucuk nyucuk. Semakin di garu semakin besar tompokan kemerah merahan. 

Sebenarnya sopak garam adalah penyakit dari gangguan jin. Orang orang lama menyebutnya kena ludahan jin. Walaupun orang lama berkata seakan melucukan tetapi ada kebenarannya. Saya pernah melihat jin sopak garam ini. Bentuknya seperti asap yang bergerak, tiada berwarna, ia seakan kristal lembut atau gell kristal yang bergerak terbang perlahan lahan dan apabila ia merapati kulit kita terasa amat gatal menyucuk seperti kita bergesel dengan obor obor di lautan.

Cara merawatnya mudah sahaja. Sediakan air setimba yang bercampur sintok dan limau nipis. Sekadar 7 biji limau dan setimba air garam sekadar segenggam garam. Mulakan dengan membaca ayat ruqyah seperti surah Al Fatihah, ayatul Kursi dan 3 Qul. Hakikatkan air doa itu sebagai pelebur kejahatan penyakit bawaan jin. Mulakan dengan mandian air garam di jirus dari kaki hingga ke bahagian kepala, biarkan kering seketika. Selepas itu di bilas dengan air biasa hingga bersih dan yang terakhir mandian dengan air campuran sintok dan limau. Dijirus dari atas kepala ke bawah hingga kaki, biarkan juga sehingga kering di badan tanpa di lap. Kemudian bahagian yang kena sopak ini di sapu dengan bedak sejuk bercampur sedikit garam. InsyaAllah mudahan dengan ikhtiar ini kita mendapat kesembuhan dan dapat melakukan amal ibadah dengan sempurna....amiin..


Sumber: Rawatan Aura Syaafi A'lami Facebook

0 comments:

Post a Comment

KAGUMI KEHEBATAN PALMA DE MALLORCA SPAIN

Palma De Mallorca berkilauan bak sebutir permata di Laut Mediterranean. Bandar bersejarah ini yang terletak di pulau Mallorca di pantai Sepanyol menawarkan perbagai daya tarikan yang mengujakan.

Terokai gua-gua yang luas terbentang di sepanjang pinggir lautnya. Rasai kegebuan pasir pantai yang sungguh cantik sambil menikmati suasana matahari terbenam yang romantik.

Namun begitu Palma de Mallorca bukan hanya tentang luncur air dan keindahan pasirnya, kunjungilah sebuah gareja Gothik yang tersergam indah yang menempatkan jendela awan ros yang terbesar di dunia. Singgah ke Bellver Castle, sebuah kubu yang menakjubkan dengan pemandangan bandar raya dari atas yang menarik. Untuk lebih mencabar, jelajahi gua Caves of Drach untuk melihat stalaktit dan stalagmit yang menakjubkan.

Dengan sejarahnya yang kaya dan landskapnya yang indah, Palma de Mallorca menjanjikan sebuah pengalaman yang tidak dapat dilupakan kepada para pelawat yang menjejakkan kaki di pantainya.


Gareja Gothik Bellver Castle
Plaza Mayor, Palma de Mallorca
Caves of Drach

0 comments:

Post a Comment

Asal Usul Istana Negara Lama

BAGI kebanyakan orang, memasuki Istana Negara lama yang dibuka kepada orang awam buat pertama kali pada 1 Februari 2013, akan memberikan satu pengalaman yang mengujakan. Bagaimanapun, bagi segelintir mereka, ia akan menjadi sebagai satu ziarah seorang sahabat lama. Bagi Dr Mubarak Chan Chin Cheung, 79, yang mana kehidupannya yang tidak gembar-gemburkan, bermula dengan rumah agam yang sangat cantik yang terletak di atas cerun bukit.

“Saya dilahirkan di sini pada 1934, yang paling muda di antara 22 adik-beradik. Rumah agam ini merupakan kediaman keluarga terutama ia dibina oleh ayah saya yang mahukan seluruh ahli keluarga tinggal di tempat yang sama,” katanya.

Rumah agam itu dibina oleh arkitek Swan dan McLaren, yang memiliki firma seni bina yang tertua di Singapura setakat ini dan turut bertanggungjawab terhadap pembinaan di Rumah Bok Jalan Ampang dan Hotel Raffles di Singapura.

Ia mempunyai beberapa bilik tidur, dua perpustakaan, dua bilik permainan kad, dua bilik muzik, sebuah bilik ‘altar’, sebuah bilik tukang gunting rambut, dua dapur dan sebuah dewan makan yang besar yang boleh memuatkan 10 meja.Kenangan lama: Kediaman keluarga Chan mempunyai sebuah kolam teratai yang besar di taman kawasan itu. 

“Kami juga mempunyai sebuah kolam teratai yang sangat besar di taman dan berdekatan dengannya terdapat rumah sekolah.

“Ia turut juga mempunyai sebuah dusun dengan beberapa pokok buah-buahan,” kata Chan sambil menambah bahawa beliau dapat melihat Batu Caves dari tingkap bilik tidurnya.

Hartanah di atas tanah berkeluasan 5.26 hektar itu bertentangan dengan Sungai Klang dan Chan diingatkan acara-acara yang meriah sering diadakan di rumah agam itu.

“Bapa saya biasanya menghiburkan para tetamu dalam satu majlis besar-besaran dengan tarian singa semasa Hari Tahun Baru China. Perabot-perabot istimewa disusunkan dan rumah akan dihias begitu indah,” katanya, sambil menambah bahawa mereka sering menjemput kumpulan kontinjen Polis Selangor untuk bermain muzik.

Beliau turut mengenangkan seekor patung harimau yang diawet, dengan panjangnya kira-kira dua meter berada di kedudukan utama di bawah salah satu tangga, yang diletakkan di dalam sebuah kotak kaca.

Haiwan itu telah ditembak di salah sebuah ladang getah di Johor, yang dimiliki oleh bapa beliau, Chan Wing.

Keturunan Chan berasal dari wilayah Guandong di China semasa zaman remajanya bagi mencari peluang yang lebih baik pada 1889.Berdiri megah: Gambar Istana Negara lama pada 1945, yang menunjukkan bangunan rumah agam dengan balkoni di tingkat dua dan kubah kecil di atas bumbung.

Beliau bertuah apabila Syarikat Hong Fatt Mining yang diasaskan olehnya bersama beberapa yang lain menjadi lombong timah secara terbuka yang terbesar dan terdalam di dunia. Ia kini menjadi tapak bagi The Mines Resort City.

Ini mendorong kepada beberapa lagi kejayaan usaha beliau termasuk mengasaskan Bank Kwong Yok Kuala Lumpur secara usaha sama.

Chan menjejaki tanah istana pada 1977 bagi menerima pingat Johan Mangku Negara, saat terakhir beliau memanggilnya sebagai kediaman pada 1941, sejurus sebelum keluarganya terpaksa melepaskannya apabila peperangan tercetus di Tanah Melayu.

Keluarganya menyelamatkan diri dengan pelbagai cara, dan akhirnya menyebabkan masing-masing terpisah di seluruh dunia, di mana bapanya dan seorang abang di Perth Australia dan beberapa ahli keluarga yang lain di India. Semasa ketiadaan mereka, rumah agam itu dirampas dan banyak barang telah hilang.

Akhirnya, ia menjadi kediaman rasmi bagi Gabenor Jepun di Tanah Melayu dari 1942 sehingga 1945 dan, selepas perang berakhir, Pentadbiran Ketenteraan British menggunakannya dari 1946 sehingga 1951 sebagai kuarters bagi para pegawainya bagi pangkat Brigadier ke atas.
Individu di sebalik rumah agam: Mendiang Chan Wing tiba di Tanah Melayu pada zaman remajanya dan mencipta kejayaan dalam bidang perlombongan timah dan perbankan.


“Kemudian dari 1952 sehingga 1956, rumah agam itu disewakan oleh kerajaan negeri Selangor sebanyak 5,000 Straits Dollars dan selepas itu, pada 1957, kediaman kami dijual kepada kerajaan persekutuan dengan 1.4 juta untuk dijadikan sebagai kediaman rasmi Yang di-Pertuan Agong,” kata Chan.

Salah satu perubahan besar terhadap hartanah itu sejak keluarganya menetap di situ adalah kedudukan pintu masuk utama.

“Pintu masuk sekarang dibuat semasa pendudukan Jepun. Apabila ayah saya membina rumah ini, pintu masuk adalah di mana pintu belakang sekarang. Ia dilihat sebagai ‘feng shui’ yang lebih baik,” katanya.Sebagai sebuah istana, bangunan itu melalui beberapa pengubahsuaian, termasuk satu perubahan pada 1980 untuk membina Balairong Seri Utama yang digunakan buat pertama kami semasa pelantikan Yang di-Pertuan Agong yang ketujuh.

Chan begitu kesal apabila orang ramai seolah-olah melupakan pembina bagi istana lama itu, dan tiada satu pun jalan yang mengambil bersempena dengan nama pembinanya.

“Malah beliau (pembina) merupakan ahli lembaga pengarah bagi Sekolah Cina Confucian bersama dengan beberapa individu seperti Chan Sow Lin dan Loke Chow Kit,” katanya, sambil menambah bahawa pendidikan adalah amat penting untuk Chan Wing dan 15 ahli keluarganya yang belajar di Universiti Cambridge antara 1920 dan sekarang, termasuk dirinya sendiri.
(Oleh CHOONG MEK ZHIN @Mstar)

0 comments:

Post a Comment

Blog Archive

google-site-verification=UIIQk8hKReg9aDe9WrgxXxVavyJYB0E6JwZuqmRWhYQ