MAHALNYA MALAYSIA... MURAHNYA UK






Status ini telah di muatnaikkan oleh Rysherz Rayn di facebook miliknya seolah-olah begitu berbangga dengan kehidupannya di UK dan status ini juga telah menjadi viral bagi mereka-mereka yang tidak pernah menjejakkan kaki ke negara luar sana. Mereka juga turut berbangga untuk berkongsi status ini serta terikut-ikut dengan delusi dan ilusi 'kemurahan hidup' di sana tanpa berfikir secara mendalam. 

Betulkah segala-galanya murah di negara luar sana? Jom kita baca sedikit penerangan di bawah.




Orang yang kerja part time dekat UK tak dikenakan income tax. Jadi dia tak layak bercerita pasal harga pisang, epal dan Kinder Bueno yang murah. Sebab orang yang bayar income tax yang paling minimum 40% tu yang menyumbang pada ekonomi negara, rizab nasional dan sebagainya.

Dan golongan-golongan taxpayer ni kena hidup sama rata dengan pekerja part time ni untuk menampung gaji minimum diorang. Buat penat je belajar tinggi-tinggi, tapi progression takde.

Nak tau kenapa golongan professional marah dengan golongan kelas rendah dekat UK? Kalau ibu tunggal yang saja-saja mengandung untuk dapatkan 'welfare benefit' dari kerajaan, tambah pulak dengan kes dekat atas ni, siapa yang tak marah?

Boleh hidup dengan duit welfare dengan kerja part time je. Kalau macam ni tak payah la ada visi dalam hidup. Kita semua boleh kerja suka-suka, lepas tu harapkan golongan taxpayer kerja bagai nak mati.







MAHALNYA MALAYSIA... MURAHNYA UK

Salam. Saya dapati banyak sangat... terlalu banyak rakyat Malaysia disumbat dengan delusi dan illusi yang dipamerkan oleh hamba ALLAH ini membuatkan mereka tidak memahami betapa dunia di luar sana memang sebuah dunia yang sekejam-kejamnya.

Ya... memang murah segala makanan dan servis di UK kalau nak dibandingkan dengan negara kita. TETAPI... tahukah semua kemurahan itu harus dibayar oleh kadar cukai yang tinggi oleh rakyat UK? Kita kena cukai 6 Peratus GST pun dah meroyan seorang demi seorang di internet ni, apatah lagi bila dicaj cukai yang maha tinggi.





Nah, saya kongsikan dengan anda, link yang membuka mata anda tentang kadar percukaian di UK:

1. http://www.thestudentroom.co.uk/showthread.php?t=2243287 (Poll tentang keadaan cukai di UK)











Hakikatnya sekarang... kita sedang duduk di dunia yang dikuasai oleh para kapitalis, sebuah sistem kapitalis. Anda harus sedar tiada benda yang terlalu murah atau percuma melainkan anda diberi dengan semua itu, dalam masa yang sama anda dirompak dari sudut yang lain.

Suka saya memetik komen sahabat saya yang pernah menyambung pelajaran di Liverpool iaitu Rashidee Shukri:

"Orang yang kerja part time dekat UK tak dikenakan income tax. Jadi dia tak layak bercerita pasal harga pisang, epal dan Kinder Bueno yang murah. Sebab orang yang bayar income tax yang paling minimum 40% tu yang menyumbang pada ekonomi negara, rizab nasional dan sebagainya.

Dan golongan-golongan taxpayer ni kena hidup sama rata dengan pekerja part time ni untuk menampung gaji minimum diorang. Buat penat je belajar tinggi-tinggi, tapi progression takde.

Nak tau kenapa golongan professional marah dengan golongan kelas rendah dekat UK? Kalau ibu tunggal yang saja-saja mengandung untuk dapatkan 'welfare benefit' dari kerajaan, tambah pulak dengan kes dekat atas ni, siapa yang tak marah?

Boleh hidup dengan duit welfare dengan kerja part time je. Kalau macam ni tak payah la ada visi dalam hidup. Kita semua boleh kerja suka-suka, lepas tu harapkan golongan taxpayer kerja bagai nak mati."

Suka juga saya memetik komen sahabat saya Mira Lyana yang berpengalaman melanjutkan pelajaran di luar negara.

"Adakah kos sara hidup sekadar makan?

Tidak adil perbandingan ini.

Untuk menentukan sama ada benar-benar MURAH DAN MAMPU MILIK, kita kena berpaksikan kepada asas kehidupan- makanan, tempat tinggal, air, elektrik dan servis yang 'essential'.

Firstly perbandingan di atas sangat tak boleh digunapakai atas faktor barang yang dibanding adalah tidak sama sifat dari aspek import dan eksport. Adakah murah durian di UK berbanding di Malaysia? Kita semua tahu jawapannya. Kerana tidaklah sama kos barangan import dan barangan eksport.

Kedua seperti dikatakan, perbandingan tidak menyeluruh. Harap orang yang bencikan Malaysia ni boleh dengan adilnya membandingkan harga sewa seminggu, harga kos parking kereta seminggu, harga makan seminggu, harga pengutipan sampah purata seminggu, bil air dan elektrik seminggu, dll yang seminggu bagi Malaysia dan UK.

Pada saya orang yang dalam hujahnya terus terang menyatakan kebencian kepada tanah air, tidak boleh dipandang tinggi. Apakan daya. Rakyat Malaysia memang suka negaranya jatuh. Sebab itu beribu-ribu orang sanggup share kenyataan tidak berasas sebegini."


dikatakan bahawa KOS SARA HIDUP DI UK ADALAH 161 PERATUS LAGI MAHAL DARIPADA MALAYSIA.

P.S: Ini bukan status ampu kerajaan tapi status MENDEPANI REALITI. Jangan biarkan hidup anda dipenuhi delusi, illusi dan imaginasi.

-HE-

0 comments:

Post a Comment

SECRET RECIPE PEROLEH PENSIJILAN HALAL SEMULA





KUALA LUMPUR: Secret Recipe menerima pensijilan halalnya semula susulan kerja-kerja pengubahsuaian dan menaik taraf Central Kitchen di Taman Mayang dan kilang baharunya di Kota Damansara.

Sijil daripada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) mengesahkan syarikat itu mematuhi standard tertinggi keselamatan makanan dan Standard Malaysia Pensijilan Halal, MS1500:2009.

"Kami memberi jaminan bahawa keselamatan makanan dan kawalan kualiti menjadi keutamaan kami berikutan kami telah melalui proses dan standard yang ketat untuk mengekalkan pensijilan kami sejak 15 tahun lalu dan kami akan terus mendukung janji kami kepada para pelanggan," menurut Secret Recipe dalam kenyataan di sini hari ini.

Pensijilan halal Secret Recipe ditarik balik oleh Jakim pada 7 Mei disebabkan 'pelanggaran serius' melibatkan kebersihan dan amalan pengilangan.

Syarikat itu telah dipanggil oleh Jakim, dan ia berjanji akan mengambil tindakan segera berhubung perkara itu dan mematuhi standard halal.

Secret Recipe berkata kumpulan yang terdiri daripada pegawai Pematuhan Halal serta Jaminan Kualiti dan Kebersihan yang berkelayakan dilantik untuk memastikan semua sumber bahan-bahan, penyediaan dan proses mematuhi standard tertinggi keselamatan makanan dan Standard Malaysia Pensijilan Halal, MS1500:2009.

Ini termasuk mematuhi amalan pengilangan yang baik serta garis panduan Analisis Bahaya dan Titik Kawalan Kritikal, katanya.

0 comments:

Post a Comment

Planet Zuhrah dan Musytari Bertemu Jua



Bagai pinang dibelah dua, begitulah mungkin yang dapat dikatakan mengenai pasangan dua buah planet terang, Zuhrah dan Musytari, yang kini sedang mendominasi pandangan kita di langit barat, sebaik sahaja azan Maghrib bergema.

Setelah beberapa bulan menanti, ‘pertemuan’ dua planet yang masing-masingnya unik dalam cara tersendiri, sampai ke kemuncak.

Pada petang nanti, 30 Jun 2015, apabila kita pandang ke barat, akan didapati kedua planet ini ‘terpisah’ pada jarak yang sama dengan diameter bulan.

Malah, jika diluruskan lengan anda di hadapan, dan ‘meletakkan’ hujung jari telunjuk berhampiran dengan kedua planet ini, ia akan kelihatan memenuhi kawasan ‘separuh’ sahaja dari lebar jari anda!



Simulasi di atas menunjukkan betapa rapatnya Zuhrah dan Musytari nanti, hingga boleh dimuatkan dalam hujung jari kita je! ©falakonline.net
Begitulah dekatnya fenomena yang dipanggil conjunction (atau konjungsi) kali ini.




Menerusi laman sosial FB FalakOnline sejak beberapa hari lepas, telah didapati ramai yang berjaya dan mengenali Zuhrah dan Musytari dengan mudah. Malah saya kagum dengan kemampuan dan semangat merakam gambar menerusi telefon bimbit.

Bak kata orang, “tak kisahlah senget ke, kelabu ke, gelap ke, gambar tu …asalkan dapat simpan untuk kenang-kenangan pun ok dah” !

Apa itu Conjunction?


Planet bergerak mengikut kelajuan masing-masing di angkasa lepas. Ada yang laju, seperti Zuhrah, dan ada yang bergerak lambat seperti Musytari.

Menerusi pandangan kita dari Bumi, pergerakan planet-planet ini akan sentiasa berubah-ubah dari malam ke malam, apabila kita bandingkannya dengan kedudukan bintang-bintang lain di langit.

Itulah antara cara hendak membezakan planet dengan bintang.

Ada ketikanya, 2 buah objek sistem suria, samada pasangan bulan dengan planet, atau planet dengan planet, akan berada pada satu sudut pandangan yang sama, seolah-olah nampak dekat.

Sebagai contoh cuba lihat ‘simulasi’ di bawah. Andaikata 2 buah objek di bawah ini melambangkan 2 buah planet tersebut. Dari pandangan kita di Bumi, kita akan nampaknya ‘duduk’ sebelah-menyebelah. Macam dekat je…



Tetapi apabila kita mula lihat dari atas, umpamanya kita ‘keluar’ dari bumi dan berada di angkasa lepas, kita akan dapati rupanya 2 objek tersebut berada jauh jaraknya antara satu sama lain.



Itulah yang sedang kita lihat antara Zuhrah dan Musytari. Ketika ini, Zuhrah berada hampir dengan kita manakala Musytari nun jauh ke belakang.



Kedudukan sebenar Musytari, Zuhrah dan Bumi pada ketika ini. Simulasi Sky Safari Pro.
Oleh itu, jangan sebar cerita kononnya kedua planet ini akan berlanggar lah, itu lah, ini lah. Kena belajar bab orbit planet dahulu, okay! ๐Ÿ˜‰


Sumber: falakonline.net

0 comments:

Post a Comment

KISAH BENAR PELAJAR UITM YANG MENYENTUH HATI.



Masa mula-mula saya masuk UITM dulu,
Saya tak pernah tahu pun pasal tarbiyah.
Tudung saya atas dada.
Ikhtilat tak berapa nak jaga.
Perasaan cinta pada Allah dan Islam tu kurang ada.
Bila masuk UITM, saya terduduk sebelah perempuan yang tinggi.
Tudungnya labuh sekali.
Dia biasa-2 saja tapi saya senang melihat dia.
Masa orientasi, saya perhatikan cara dia sahaja.
Memang dia bertudung labuh macam orang lain yang saya nampak. Tapi saya dapat rasa dia sangat lain.
Jujurnya apa yang saya nampak, selama ni orang yang bertudung labuh akan berdakwah dengan percakapan, berdakwah dengan nasihat, dan .... Macam biasa, saya dah kalis dengan semua tu.
Tapi bila lihat dia ni, tanpa sebut apa apa pun saya dah tertarik dengan dia.
Masa taklimat, kalau ada lelaki yang berceramah, dia tak akan tengok lelaki tu. Dia akan pandang dinding, pandang bawah, pandang tepi. Tapi dia dengar.
Lepas tu, kalau dalam orientasi , masa bersenam, dia bersenam sekali. Bila tiba part tonggek-2, dia akan berdiri tegak tak ikut sekali.
Dia tak pilih kasih. Dia kawan je dengan semua orang. Orang freehair pun senang dengan dia.
Dah seminggu saya perhatikan dia, tibalah waktu kelas. Ditakdirkan saya dapat duduk belakang dia. Saya tanya dia, 'Nama siapa?'
'Syaza'
Saya tanya lagi sebab muka dia nampak matang dan memang tinggi. 'Umur?'
'20 tahun'. Masa tu saya 18 tahun. Sebelum ni dia belajar kat Sunway College. Tapi tak boleh bawa.
Dia berhenti dan masuk UITM. Sebab tu dia tua sikit. Sejak dari tu saya panggil dia Kak Syaza.
Dia sangat humble masa dah start P&P. Takde pun nampak pandai ke apa. Tapi Ya Allah, setiap kali lepas habis belajar, mesti dia akan jumpa lecturer dan tanya soalan yang tak terlintas di fikiran saya.
Dari cara dia memang dah dapat agak, cara dia fikir tak sama macam cara kebanyakan orang fikir.
Lepas tu, buatlah quiz , test, and everything. Dia selalu score 100%. Paling rendah markah yang dia pernah dapat 96%. Tak pernah lagi rendah dari yang itu.
Sampai saya jeles lah dengan dia.
Saya tanya housemate dia, apa yang dia buat sampai boleh jadi begitu pandai?
Housemate dia cakap, dia biasa je. Cuma solat tak pernah tinggal. Lepas subuh dia tak akan tidur.
Dan paling menarik masa dia tak boleh solat, dia akan bentang kain batik ikut arah kiblat dan berzikir seolah-olah dia boleh solat.
Saya tanya, ' Hah! Kenapa pelik sangat?'
Housemate dia cakap dia memang macam tu.
Hati tu saya ada tanya dia sendiri kenapa buat camtu. Dia cakap, supaya nanti dah kahwin dan ada anak, anak dia akan tengok yang hubungan dengan Allah takkan putus walaupun Tak Boleh Solat.
Tegak bulu roma saya bila dengar.
Sumpah, tak pernah saya lihat orang luar biasa macam ni. Biasa tapi luar biasa.
Sampai lah satu hari saya terbuka hati nak bertanya lagi. 'Akak, kenapa akak pakai tudung labuh?'
Dia pandang saya dan tersenyum. Dia tanya saya balik, 'Awak rasa kenapa?' Dari cara dia tanya, saya tahu. Dia bukan menyindir.
Biasanya kalau saya tanya orang bertudung labuh yang lain, mesti diorang bagi dalil panjang berjela kalah lori treler. Tapi dia tak. 'Err. Sebab akak alim?'
'Bagi awak, alim tu macamana?' Dia sedikit ketawa. Lucu tengok saya.
Bila dia soal saya balik, huhu . Mana lah saya tau! Tergaru garu kepala nak cari jawapan ntah kat mana.
'Err. Alim tu macam akak lah. Pakai tudung labuh. Kuat ingat Allah.'
Lepas tu, dia ketawa sambil geleng.
'Akak tak alim. Akak masih jahil. Akak pakai macam ni sebab akak orang Islam macam awak.' Automatik saya rasa malu dan pegang tudung sendiri.
Dia sambung lagi, 'Kita sembah Tuhan Yang Sama kan?' Saya angguk.
'Awak tanya lah hati.'
Saya terfikir apa yang dia kata. Malangnya saya Tak boleh fikir. Argghhh !
Senang cerita, dia memang role model lah.
Bijak, suka cari peluang, mudah didekati sesiapa saja. Cara dia yang serba boleh itulah buat saya sentiasa berbual dengan dia dan berdamping dengan dia. Alhamdulillah, masuk sem 2, saya serumah dengan dia. Cara hidup dia saya nampak depan mata.
Hahahahahaha. Memang ! Dia biasa jaaa.
Paling lawak, dia suka mengigau.
Tapi apa yang dia mengigau tu lucu dan mengkagumkan.
'Jazakillah ukhti.. Ok-2. Esok Syaza datang.'
'Ya Allah, aku futur!'
'Asbahna Muqminan haqqan!'
Ni lah ayat power masa dia mengigau.
Fuh. Ini lah yang buat saya kagum. Masa tidur pun terus 'Islamik'.
Yelah, katil double decker. Katil saya bawah dia. Dengar jelas sangat apa yang dia igaukan. Selalu saya tengok dia solat tepat pada waktu, selalu baca quran, zikir atas kain batik masa tak boleh solat dan... Tak ada sesuatu yang luar biasa dari itu melainkan Allah takdirkan saya terbaca diari dia.
Diari tu..penuh keluh kesah yang dia tak pernah cerita.
Saya menangis baca. Insan gagah macam dia rupannya lagi banyak problem dari saya. Tak ada satu catatat pun yang dia TAK akhiri dengan 'Sungguh Allah itu maha memudahkan kesulitan'. Aku berserah.'
Di tengah diari tu saya terbaca jugak '1000 impian sebelum ajalku tiba'
Tercatatlah kat situ segala amalan yang dia nak buat. Termasuk tak tinggal zikir waktu tak boleh solat. Yang simple pun dia tulis.
Contoh macam Tak mungkir janji.
Satu Hari 100 Alhamdulillah.
Husnuzhon meskipun pada seorang Cikaro.
Macam-2! Rupa rupanya kekuatan dia,
ALLAH &
INGAT MATI.
Saya dengan rela hati cakap, nak masuk dunia tarbiyah. Dia terus belikan saya tudung bidang 48 dan sepasang Handsock. Saya pakai dan saya suka. Alhamdulillah. Usrah dia memang best. Ada game sirah, ada part Tajwid, tazkirah yang sangat ohsem. Hati saya terpaut dengan usrah dan tak mau tinggal dah !
Alhamdulillah, pointer saya makin tinggi biarpun sibuk dengan usrah.
Akhirnya.. Masa nak final exam hari tu. Saya nampak mata dia bengkak. Dia tak tidur malam sampai lah hari nak exam. Bila ditanya, dia tak jawab.
Dia masuk dewan macam biasa tup tup keluar awal.
Paper seterusnya pun macam tu.
Dah habis semua exam, saya tanya dia sebab nampak dia tergesa-gesa. 'Akak nak pergi mana? Kenapa mata bengkak sangat ni?'
'Ayah akak meninggal dua hari lepas. Akak kena balik. Doakan akak tau.'
Dia peluk saya lama.
Itulah kali terakhir saya bercakap dengan dia. Saya sebak sangat sebab masa ayah dia meninggal tu, exam kami berderet. Memang padat. Tapi tetap gagah. Dia tak balik. Dia stay kat kolej.
Dah habis exam, semua pun kemas barang balik kampung masing-2. Itulah kali terakhir jumpa. Lost contact. No dia dah tukar. FB tak guna dah. Saya benar benar lost contact dengan dia!
Sedih. Saya ingat lagi pesanan dia bila saya tanya dia, 'Akak, macamana nak lekat dengan ilmu? Saya baca banyak kali nota saya. Tiap kali lepas kelas kot. Tapi tetap tak masuk. Saya tengok akak relax je tapi markah tetap high high sehigh awan nano!'
Dia cakap,'Ilmu tu cahaya. Cahaya tak akan pergi pada benda yang kotor. Gelap. Cuba awak fikir balik, ada tak apa yang awak dah buat sampai ilmu tak mahu lekat dengan awak?'
Saya fikir. Banyak banyak banyak kali.
Ya.. Memang ada.
Saya suka berjimba dengan kawan.
Saya masih ada crush.
Saya suka mengumpat, gosip.
Saya menyampah dengan doktor bila bila dia masuk kelas lambat.
Terus sejak tu saya muhasabah. Saya jaga hati dari buat maksiat. Jaga diri dari buat dosa. Walaupun yang kecil kecil. Alhamdulillah, sampai sekarang takyah struggle sangat dalam study, mudah je ilmu tu masuk dan lekat. Mudah sangat nak faham pelajaran.
Last but not least, ayat Kak Syaza yang sangat saya tak boleh lupa,
' Apa-2 yang disandarkan pada Allah, urusan lainnya juga pasti akan Allah mudahkan sama tanpa perlu awak work hard. Ingat tau. Allah.
Perkongsian Dari perkongsian.

Copy & paste dari fb Nurul Raudhah Abd Aziz.

1 comments:

Post a Comment

KOMEN PEMILIK ME'NATE STEAK TERHADAP AZWAN ALI YANG MEMERANJATKAN



INILAH KOMEN CHEF PAK MUS, SELEPAS AZWAN ALI MENGHINA RESTORANNYA

Pemilik Me'nate Steak House telah memberi respon dengan memberi sedikit komen tentang isu yang melanda Azwan Ali yang dilihat meroyan secara tiba-tiba kepada seorang gadis.

Chef Mustaffa yang lebih mesra di sapa Pak Mus telah memberi komen yang menyebabkan ramai terperanjat kerana kata-katanya yang penuh merendah diri langsung berbeza dengan sikap bodoh sombong Azwan Ali.

Jom baca komen dari Pak Mus tentang kontroversi yang dikaitkan dengan restorannya:



Mungkin si Azwan Ali tidak kenal dengan Pak Mus namun caranya memandang hina restoran Menate Steak House memperlihatkan betapa sempit dan ceteknya pemikirannya.


Pak Mus yang merupakan pakar daging pernah berkerja dengan Ratu Elizabeth dan sememangnya layak mempunyai gelaran Master Butcher.

Salute kepada Pak Mus dan Menate Steak House. Semoga peniagaan Chef Mus semakin berkembang maju.

Ini antara komen paling sadis dari Azwan Ali:




Syaitan dah tak ada.. Mungkin, Si Azwan Ali ini ingin mengambil tugas syaitan di bulan Ramadhan ini kot. - infokini

0 comments:

Post a Comment

PENGKALAN TENTERA TUDM TERDEDAH KEPADA BAHAYA



BUTTERWORTH: Pangkalan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) di Butterworth dekat Pulau Pinang berada dikedudukan yang terdedah kepada ancaman keselamatan.

Memetik laporan yang dibuat oleh New Straits Times (NST), pangkalan tersebut dilihat tidak lagi selamat digunakan untuk tujuan ketenteraan berikutan terdapat faktor-faktor tertentu yang boleh menjejaskan keselamatannya.

Antara faktor yang menjadi punca pangkalan tersebut kurang selamat adalah kedudukan pangkalan yang berhampiran dengan beberapa pembangunan perumahan di sekitar kawasan tersebut.

Tinjauan yang dilakukan oleh NST di lokasi berkenaan mendapati terdapat pembangunan rumah yang terdapat di pinggir salah satu kawasan ketenteraan terpenting di negara ini yang meletakkan keselamatan pangkalan tersebut berdepan dengan risiko pada tahap serius.

Terdapat rumah yang dibina hanya seinci jaraknya daripada struktur dinding yang dibina di pangkalan tersebut.

Selain itu, pembinaan rumah bertingkat yang berada bertentangan dengan landasan tersebut memberikan satu pemandangan yang jelas dan tidak terhalang termasuklah di tempat penyimpanan senjata serta landasan dimana pesawat berlepas dan mendarat.

Sebahagian kawasan di hujung landasan juga telah dibangunkan kawasan perumahan setinggan yang mana dalam pada masa yang sama, terdapat lampu landasan tersebut terletak benar-benar di belakang rumah berkenaan.

Difahamkan, tanah yang telah diceroboh dan lampu berkenaan merupakan tanah milik TUDM sendiri yang mana lampu tersebut berfungsi untuk membolehkan juruterbang melihat landasan dan menyelaras pesawat terutamanya pada jarak penglihatan yang terbatas.

Menurut laporan itu lagi, terdapat sumber dalaman TUDM yang menyatakan kebimbangan mereka mengenai pencerobohan yang dilakukan berkenaan yang mana ianya dilihat mampu menjejaskan keselamatan operasi disamping boleh mendedahkan nyawa mereka dalam bahaya.

“Bangunan-bangunan berkenaan jelas merupakan satu ancaman kepada pasukan tentera,” kata seorang juruterbang yang mahu dikenali sebagai “Poohbear”.

Selain itu, beliau turut melahirkan kebimbangan mengenai pangkalan berkenaan yang sering menjadi tumpuan untuk melakukan latihan besar-besaran yang turut dihadiri oleh angkatan tentera dari luar negara.

Pembangunan yang tidak dibendung di pinggir pangkalan udara itu juga dikatakan telah melanggar peraturan-peraturan Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO) yang mana ianya telah menggariskan berkenaan zon keselamatan.

Majlis Perbandaran Seberang Prai (MPSP) yang merupakan pihak berkuasa tempatan yang mempunyai bidang kuasa ke atas pembangunan di kawasan berkenaan dilihat tidak mahu mengambil perhatian terhadap isu tersebut.

Namun, mereka mempunyai alasan tersendiri yang mana pihaknya bukan satu-satunya pihak yang bertanggungjawab terhadap cadangan pembinaan struktur sekitar pengkalan udara berkenaan yang menimbulkan ancaman serius kepadanya.

Pengerusinya, Datuk Maimunah Mohd Sharif berkata, ia berikutan tiada pihak yang menyuarakan berkenaan kebimbangan terhadap projek berkenaan semasa mesyuarat program dwi-bulanan Pusat Sehenti dilakukan.

“Ia akan menjadi tidak adil untuk menyalahkan pihak kami kerana terdapat banyak pihak termasuk dari tentera udara itu sendiri, yang merupakan sebahagian daripada kumpulan tersebut.

“Terdapat 22 orang yang duduk dalam mesyuarat, termasuk pakar-pakar daripada Jabatan Teknikal dan Perancangan, jurutera, Jabatan Kerja Awam dan TUDM sendiri.

“Projek-projek (sekitar pangkalan udara) akan dirujuk kepada TUDM dan mereka mempunyai peluang untuk membuat bantahan sebelum ianya diberikan kelulusan… Jika perlu sebarang pengubahsuaian, pemaju akan dimaklumkan,” kata Maimunah, yang juga pengerusi jawatankuasa yang memberi kelulusan, memetik laporan daripada NST.

Beliau berkata pihak Majlis tidak pernah mendengar apa-apa kebimbangan yang berkaitan dengan bangunan tinggi di kawasan itu semasa mesyuarat diadakan.

Ujarnya, pembangunan perumahan sekitar pangkalan udara itu telah mematuhi undang-undang dan peraturan-peraturan yang telah ditetapkan oleh pihak berkuasa tempatan.

“Sudah tentu pihak berkuasa tempatan adalah badan yang meluluskan, tetapi semua pihak terlibat tanggungjawab terhadap perkara berkenaan… Jadi jika apa-apa berlaku, adalah tidak adil untuk menyalahkan pihak Majlis semata-mata,” katanya lagi.

Sementara itu, Panglima Tentera Udara, Tan Sri Roslan Saad menyangkal kenyataan yang dibuat oleh Maimunah dengan menyatakan bahawa pihak TUDM telah berulang kali menyuarakan bantahannya terhadap Majlis dan Kerajaan Negeri.

“Pangkalan ini telah berada di sana selama beberapa dekad dan struktur telah dibina di sekitarnya selama ini. Pangkalan udara ini memerlukan zon penampan,” katanya.

Difahamkan bahawa, TUDM tidak menolak idea untuk memindahkan pangkalan berkenaan ke satu lokasi yang ditetapkan di Ara Kuda, namun lebih 10 syarat akan disenaraikan sekiranya ianya berlaku.

Ini termasuk penyelarasan semula kabel elektrik yang melalui kawasan utara pangkalan baru yang boleh mengganggu operasi penempatan pesawat.

Beberapa bukit di kawasan tersebut, iaitu Bukit Batu dan Bukit Seraya, juga perlu diturunkan ke tahap yang selamat untuk pesawat mendarat.

Selain itu, sebelum pemindahan dilakukan, TUDM mahu satu aku janji daripada pihak berkuasa tempatan untuk mengawal radius 15 kilometer di kawasan tersebut untuk membendung pembangunan baru dengan mematuhi keperluan ICAO.

0 comments:

Post a Comment

EMPAT PASANGAN DICEKUP CEMAR RAMADHAN DI BILIK HOTEL



ALOR SETAR – Memalukan, apabila seorang penjawat awam berusia 20-an dicekup tidak berbaju dan hanya berselimut bersama seorang wanita di sebuah bilik hotel di Jalan Lencong Barat, di sini, semalam.

Pasangannya yang juga penuntut sebuah universiti awam berusia 22 tahun pula memakai baju dan hanya bertuala ketika diserbu anggota penguat kuasa Jabatan Agama Islam Kedah (Jaik).

Keduanya memberi alasan ingin berbuka puasa bersama memandangkan sudah lama berkenalan dan sering berjumpa sebelum mendaftar di hotel itu.

Bagaimanapun, masing-masing mengaku tidak memiliki sebarang ikatan sah sebaliknya hanya sebagai kawan.

Penolong Pengarah Penguatkuasa Undang-Undang, Syeikh Mohd Roshidi Mahmud berkata, pasangan berkenaan antara empat yang ditahan dalam ‘Ops Ramadan’ bermula jam 12 tengah malam hingga jam 4 pagi itu.

“Dua pasangan lagi, masing-masing berusia antara 18 hingga 20 tahun ditahan dalam sebuah bilik sama turut memberikan pelbagai alasan ketika ditahan,” katanya.

Menurutnya, operasi disertai kira-kira 25 anggota penguat kuasa Jaik itu turut disertai Penolong Pengarah Bahagian Pencegahan, Syeikh Mohd Rasydan A Rahman.

“Dalam serbuan berasingan di sebuah hotel di Jalan Tambang Badak, di sini, seorang lelaki berperwatakan wanita berusia 22 tahun turut ditahan bersama seorang lelaki berusia 24 tahun.

“Mereka dipercayai sudah menginap di hotel berkenaan sejak Khamis lalu,” katanya.

Beliau berkata, Ramadan sepatutnya diisi dengan aktiviti berfaedah, bagaimanapun masih ada yang melakukan perbuatan tidak bermoral sedemikian.

“Mereka sanggup mencemarkan kemuliaan Ramadan dengan melakukan perbuatan sedemikian bersandarkan nafsu semata-mata.

“Ibu bapa dinasihatkan mengawasi anak masing-masing supaya tidak terbabit dalam kegiatan maksiat, terutama ketika Ramadan,” katanya.

Empat pasangan disyaki berkhalwat disiasat di bawah Sekyen 25 Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah Kedah 2014 dan jika sabit kesalahan boleh didenda RM3,000 atau dua tahun penjara.

Manakala, kes lelaki berperwatakan wanita disiasat mengikut Sekyen 26 Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah Kedah dan jika sabit kesalahan boleh didenda RM1,000 atau setahun penjara.

-Sinar Harian

0 comments:

Post a Comment

APAKAH KEPUTIHAN ITU NAJIS?



Wanita mesti ambil tahu ini - Najiskah Keputihan?

Saya ingin bertanyan ustadz, saya masih bingung tentang cairan keputihan karena tempo hari saya dengar orang bilang keputihan itu najis. Mohon penjelasaannya, terima kasih.

Jawaban:

Bismillah was shalatu was salamu ‘ala rasulillah, amma ba’du,

Keputihan (ifrazat) adalah lendir yang umumnya bening, keluar dari organ reproduksi wanita, namun bukan madzi dan mani. Baik karena syahwat maupun ketika aktivitas normal. Baik yang bersifat normal maupun karena penyakit. Para ulama menjelaskan hukum keputihan (ifrazat) sebagaimana ruthubah (lendir yang selalu membasahi organ reproduksi wanita).

Ada dua kajian yang akan kita bahas untuk masalah keputihan bagi wanita,

Kajian pertama tentang status cairan keputihan, apakah termasuk benda najis ataukah bukan?

Kedua, apakah keluar keputihan menyebabkan batalnya wudhu.

Di bagian ini, akan kita fokuskan untuk pembahasan, apakah cairan keputihan termasuk najis ataukah suci.

Ulama berbeda pendapat apakah keputihan itu najis ataukah suci,

Pertama, keputihan statusnya najis.

Ini pendapat Imam as-Syafii menurut salah satu keterangan, as-Saerozi; ulama madzhab Syafiiyah, al-Qodhi Abu Ya’la; ulama madzhab hambali, dan beberapa ulama lainnya.

Kedua, keputihan termasuk cairan suci.

Ini pendapat hanafiyah, pendapat imam as-Syafii menurut keterangan yang lain, al-Baghawi, ar-Rafii; ulama madzhab Syafiiyah, dan Ibnu Qudamah; ulama madzhab hambali.

Ibnu Qudamah – ulama madzhab hambali – menjelaskan,

ูˆููŠ ุฑุทูˆุจุฉ ูุฑุฌ ุงู„ู…ุฑุฃุฉ ุงุญุชู…ุงู„ุงู† : ุฃุญุฏู‡ู…ุง , ุฃู†ู‡ ู†ุฌุณ ; ู„ุฃู†ู‡ ููŠ ุงู„ูุฑุฌ ู„ุง ูŠุฎู„ู‚ ู…ู†ู‡ ุงู„ูˆู„ุฏ , ุฃุดุจู‡ ุงู„ู…ุฐูŠ . ูˆุงู„ุซุงู†ูŠ : ุทู‡ุงุฑุชู‡ ; ู„ุฃู† ุนุงุฆุดุฉ ูƒุงู†ุช ุชูุฑูƒ ุงู„ู…ู†ูŠ ู…ู† ุซูˆุจ ุฑุณูˆู„ ุงู„ู„ู‡ ุตู„ู‰ ุงู„ู„ู‡ ุนู„ูŠู‡ ูˆุณู„ู… ูˆู‡ูˆ ู…ู† ุฌู…ุงุน , ูุฅู†ู‡ ู…ุง ุงุญุชู„ู… ู†ุจูŠ ู‚ุท , ูˆู‡ูˆ ูŠู„ุงู‚ูŠ ุฑุทูˆุจุฉ ุงู„ูุฑุฌ , ูˆู„ุฃู†ู†ุง ู„ูˆ ุญูƒู…ู†ุง ุจู†ุฌุงุณุฉ ูุฑุฌ ุงู„ู…ุฑุฃุฉ , ู„ุญูƒู…ู†ุง ุจู†ุฌุงุณุฉ ู…ู†ูŠู‡ุง ; ู„ุฃู†ู‡ ูŠุฎุฑุฌ ู…ู† ูุฑุฌู‡ุง , ููŠุชู†ุฌุณ ุจุฑุทูˆุจุชู‡ . ูˆู‚ุงู„ ุงู„ู‚ุงุถูŠ : ู…ุง ุฃุตุงุจ ู…ู†ู‡ ููŠ ุญุงู„ ุงู„ุฌู…ุงุน ูู‡ูˆ ู†ุฌุณ ; ู„ุฃู†ู‡ ู„ุง ูŠุณู„ู… ู…ู† ุงู„ู…ุฐูŠ , ูˆู‡ูˆ ู†ุฌุณ . ูˆู„ุง ูŠุตุญ ุงู„ุชุนู„ูŠู„ , ูุฅู† ุงู„ุดู‡ูˆุฉ ุฅุฐุง ุงุดุชุฏุช ุฎุฑุฌ ุงู„ู…ู†ูŠ ุฏูˆู† ุงู„ู…ุฐูŠ , ูƒุญุงู„ ุงู„ุงุญุชู„ุงู…

“Dalam permasalahan keputihan yang keluar dari organ reproduksi wanita, ada dua pendapat,

[1] keputihan statusnya najis karena berasal dari kemaluan yang bukan unsur terciptanya seorang anak. Sebagaimana madzi.

[2] keputihan statusnya suci. Karena ‘Aisyah pernah mengerik mani dari baju Rasulullah shallallaahu ‘alaihi wa sallam bekas jima’. Mengingat tidak ada seorang nabi pun yang mengalami mimpi basah. Sehingga makna air mani tersebut adalah cairan yang bercampur dengan cairan basah farji istri beliau. Karena jika kita menghukumi keputihan sebagai benda najis, seharusnya kita juga berpendapat najisnya mani wanita. Mengingat mani wanita juga keluar dari kemaluannya, sehingga bisa menjadi najis karena ada keputihan di leher rahim.

Sementara al-Qadhi Abu Ya’la berpendapat, semua yang terkena cairan basah dari kemaluan ketika jima’ statusnya najis. Karena tidak lepas dari madzi, sementara madzi hukumnya najis.

Ibnu Qudamah mengomentari, alasan al-Qodhi tidak benar. Karena syahwat ketika memuncak, akan keluar mani tanpa madzi, sebagaimana ketika mimpi basah.

(al-Mughni, 2/65).

Keterangan dari Imam an-Nawawi – ulama syafiiyah –,

ุฑุทูˆุจุฉ ุงู„ูุฑุฌ ู…ุงุก ุฃุจูŠุถ ู…ุชุฑุฏุฏ ุจูŠู† ุงู„ู…ุฐูŠ ูˆุงู„ุนุฑู‚ , ูู„ู‡ุฐุง ุงุฎุชู„ู ููŠู‡ุง ุซู… ุฅู† ุงู„ู…ุตู†ู ุฑุญู…ู‡ ุงู„ู„ู‡ ุฑุฌุญ ู‡ู†ุง ูˆููŠ ุงู„ุชู†ุจูŠู‡ ุงู„ู†ุฌุงุณุฉ , ูˆุฑุฌุญู‡ ุฃูŠุถุง ุงู„ุจู†ุฏู†ูŠุฌูŠ ูˆู‚ุงู„ ุงู„ุจุบูˆูŠ ูˆุงู„ุฑุงูุนูŠ ูˆุบูŠุฑู‡ู…ุง : ุงู„ุฃุตุญ : ุงู„ุทู‡ุงุฑุฉ، ูˆู‚ุงู„ ุตุงุญุจ ุงู„ุญุงูˆูŠ ููŠ ุจุงุจ ู…ุง ูŠูˆุฌุจ ุงู„ุบุณู„ : ู†ุต ุงู„ุดุงูุนูŠ ุฑุญู…ู‡ ุงู„ู„ู‡ ููŠ ุจุนุถ ูƒุชุจู‡ ุนู„ู‰ ุทู‡ุงุฑุฉ ุฑุทูˆุจุฉ ุงู„ูุฑุฌ

Keputihan yang keluar dari farji bentuknya cairan putih. Diperselisihkan sifatnya, antara disamakan dengan madzi dan al-irq (cairan kemaluan). Karena itu, ulama berbeda pendapat mengenai hukumnya. Kemudian, penulis (as-Saerozi) dalam kitab al-Muhadzab ini dan kitab at-Tahbih, keputihan hukumnya najis. Ini juga pendapat yang dipilih al-Bandaniji. Sementara al-Baghawi dan ar-Rafii serta yang lainnya berpendapat bahwa yang benar adalah suci.

Penulis kitab al-Hawi mengatakan, ‘Imam as-Syafii menegaskan dalam sebagian kitab-kitabnya bahwa keputihan wanita statusnya suci.’ (al-Majmu’, 2/570).

Antara Hadis Aisyah dan Hadis Utsman radhiyallahu ‘anhuma

Mengapa ini dikhususkan, karena dua hadis ini yang menjadi titik tolak pembahasan.

Pertama, hadis A’isyah radhiyallahu ‘anha, tentang air mani yang menempel di baju Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam, kata A’isyah,

ูƒُู†ْุชُ ุฃَูْุฑُูƒُู‡ُ ู…ِู†ْ ุซَูˆْุจِ ุฑَุณُูˆู„ِ ุงู„ู„ู‡ِ ุตَู„َّู‰ ุงู„ู„ู‡ُ ุนَู„َูŠْู‡ِ ูˆَุณَู„َّู…َ

Aku mengerik mani itu dari baju Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam (HR. Muslim 288, Nasai 296, dan yang lainnya).

Yang dipahami dari hadis ini (sebagaimana keterangan Ibnu Qudamah di atas),

Mani yang ada di baju Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam adalah bekas hubungan badan, dan bukan mani mimpi basah. Karena para nabi tidak mengalami mimpi basah.
Karena mani itu bekas dari hubungan badan, bisa dipastikan cairan yang nempel di situ bercampur dengan cairan yang ada di farji wanita.
A’isyah radhiyallahu ‘anha mengeriknya, dan yang namanya mengerik bisa dipastikan tidak akan bersih sempurna.
Kedua, hadis Ustman bin Affan

Dulu, orang yang melakukan hubungan badan, namun tidak sampai keluar mani, tidak diwajibkan mandi junub. Namun cukup berwudhu.

Zaid bin Khalid pernah bertanya kepada Utsman bin Affan, ‘Apa hukumnya orang yang berhubungan, tapi tidak keluar mani?’ jawab Utsman,

ูŠَุชَูˆَุถَّุฃُ ูƒَู…َุง ูŠَุชَูˆَุถَّุฃُ ู„ِู„ุตَّู„ุงَุฉِ ูˆَูŠَุบْุณِู„ُ ุฐَูƒَุฑَู‡ُ؛ ู‚َุงู„َ ุนُุซْู…َุงู†ُ ุณَู…ِุนْุชُู‡ُ ู…ِู†ْ ุฑَุณُูˆู„ِ ุงู„ู„َّู‡ِ ุตَู„َّู‰ ุงู„ู„ู‡ُ ุนَู„َูŠْู‡ِ ูˆَุณَู„َّู…َ

“Dia berwudhu dengan sempurna dan dia cuci kemaluannya.” Kata Utsman, ‘Aku dengar dari Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam.’ (HR. Bukhari 179 dan Muslim 347).

Yang dipahami dari hadis ini,

Orang yang berhubungan dan tidak orgasme, dia tidak wajib mandi, tapi cukup wudhu. Dan hukum ini telah dinasakh (dihapus) dengan hadis Abu Hurairah yang diriwayatkan Bukhari dan Muslim
Adanya perintah mencuci kemaluan sehabis hubungan meskipun tidak keluar mani. Artinya itu perintah membersihkan cairan yang menempel di kemaluan karena hubungan badan.
Perintah mencuci kemaluan di situ tidak mansukh, hukumnya tetap berlaku.
Ulama yang berpendapat bahwa keputihan tidak najis, mereka berdalil dengan hadis A’isyah radhiyallahu ‘anha. Sementara ulama yang menilai najis berdalil dengan hadis Utsman. Dan jika kita perhatikan, masing-masing dalil tidaklah tegas menunjukkan demikian. Karena masing-masing pendapat menyimpulkan hadis di atas berdasarkan makna, yang tidak tercantum dalam teksnya.

Kemudian, Syaikh Musthofa al-Adawi – dai dari Mesir –, setelah membawakan perselisihan pendapat ulama dalam masalah ini, beliau mengatakan,

ูˆุจุฅู…ุนุงู† ุงู„ู†ุธุฑ ููŠู…ุง ุณุจู‚؛ ูŠุชุถุญ ุฃู†ู‡ ู„ู… ูŠุฑุฏ ุฏู„ูŠู„ ุตุฑูŠุญ ุนู„ู‰ ุฃู† ุฑุทูˆุจุฉ ูุฑุฌ ุงู„ู…ุฑุฃุฉ ู†ุฌุณุฉ. ูˆุฃู…ุง ู…ุง ุฃูˆุฑุฏู‡ ุงู„ุจุฎุงุฑูŠ ู…ู† ุญุฏูŠุซ ูˆููŠู‡: ูŠุชูˆุถุฃ ูƒู…ุง ูŠุชูˆุถุฃ ู„ู„ุตู„ุงุฉ ูˆูŠุบุณู„ ุฐูƒุฑู‡؛ ูู„ูŠุณ ุจุตุฑูŠุญ ููŠ ุฃู† ุบุณู„ ุงู„ุฐูƒุฑ ุฅู†ู…ุง ู‡ูˆ ู…ู† ุฑุทูˆุจุฉ ูุฑุฌ ุงู„ู…ุฑุฃุฉ، ูˆู„ูƒู† ู…ุญุชู…ู„ ุฃู† ูŠูƒูˆู† ู„ู„ู…ุฐูŠ ุงู„ุฐูŠ ุฎุฑุฌ ู…ู†ู‡ ูƒู…ุง ุฃู…ุฑ ุงู„ู†ุจูŠ ุตู„ู‰ ุงู„ู„ู‡ ุนู„ูŠู‡ ูˆุณู„ู… ุงู„ู…ู‚ุฏุงุฏ ู„ู…ุง ุณุฃู„ู‡ ุนู† ุงู„ู…ุฐูŠ؛ ูู‚ุงู„: ุชูˆุถุฃ ูˆุงุบุณู„ ุฐูƒุฑูƒ

Dengan melihat lebih mendalam terhadap keterangan di atas, dapat disimpulkan bahwa tidak ada dalil tegas yang menunjukkan bahwa keputihan wanita hukumnya najis. Sementara hadis yang dibawakan Bukhari, yang ada pernyataan, “Dia harus berwudhu sempurna dan mencuci kemaluannya..” tidaklah menunjukkan dengan tegas bahwa mencuci kemaluan dalam kasus itu, disebabkan keputihan wanita. Namun bisa juga dipahami karena madzi. Sebagaimana Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam memerintahkan al-Miqdad ketika dia bertanya tentang madzi, jawab Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam, ‘Dia harus berwudhu dan mencuci kemaluannya.’

Kemudian beliau menyimpulkan,

ูุนู„ู‰ ุฐู„ูƒ ุชุจู‚ู‰ ุฑุทูˆุจุฉ ูุฑุฌ ุงู„ู…ุฑุฃุฉ ุนู„ู‰ ุงู„ุทู‡ุงุฑุฉ

Oleh karena itu, keputihan yang ada di organ reproduksi wanita, statusnya suci. (Jami’ Ahkam an-Nisa, 1/66).

Disamping itu, cairan keputihan yang keluar dari organ reproduksi wanita, adalah hal yang wajar terjadi di masa silam. Meskipun demikian, kita tidak menjumpai adanya riwayat dari para sahabat wanita (shahabiyat) yang menanyakan hal itu kepada Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam. Padahal umumnya mereka hanya memiliki satu pakaian. Jika ini najis, tentu Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam akan mengingatkannya.

Sehingga kembali ke hukum asal, bahwa segala sesuatu hukum asalnya adalah suci.

Allahu a’lam.

Dijawab oleh: Ustadz Ammi Nur Baits (Dewan Pembina Konsultasisyariah.com)

0 comments:

Post a Comment

Kisah Pengasas Bank Al-Rajhi Yang Menjadi Miskin



Silalah baca kisah seorang jutawan dan pengasas Bank Al-Rajhi di Arab Saudi bernama Sulaiman Abdul Aziz Al-Rajhi yang tiba-tiba jadi miskin kerana kehendaknya sendiri.



Jutawan Arab Saudi yang berjaya mengubah hidup beliau daripada seorang rakyat miskin hingga berjaya mengumpul kekayaan, Sulaiman Abdul Aziz Al-Rajhi, merupakan seorang dermawan yang terkenal di dunia.

Beliau adalah pengasas Bank Al-Rajhi, bank Islam terbesar di dunia, dan salah satu daripada syarikat terbesar di Arab Saudi.

Sehingga 2011, kekayaan beliau telah dianggarkan oleh majalah Forbes, bernilai sebanyak AS$ 7.7 bilion sekali gus disenaraikan sebagai orang ke-120 yang terkaya di dunia.

Yayasan Saar milik beliau adalah sebuah organisasi amal yang terkenal di negara tersebut.

Keluarga Al-Rajhi dianggap sebagai salah satu daripada keluarga kaya yang BUKAN daripada keluarga diraja, dan mereka adalah antara dermawan terkemuka di dunia.

Walaupun Al-Rajhi adalah seorang jutawan, tetapi beliau memilih untuk menjadi ‘miskin’ sehinggakan beliau tidak mempunyai sebarang wang dan juga saham yang dimiliki beliau sebelum ini.

Keadaan tersebut terjadi apabila beliau memindahkan kesemua aset yang dimiliki kepada anak-anak beliau dan mendermakan aset-aset yang selebihnya.
Bagi menghargai jasa beliau terhadap dunia Islam, termasuk mengasaskan bank Islam terbesar dunia dan juga segala usaha yang dijalankan untuk membasmi kemiskinan, Al-Rajhi telah dipilih untuk menerima Anugerah Antarabangsa Raja Faisal atas jasa beliau kepada Islam.

Dalam satu wawancara yang dibuat oleh Muhammad Al-Harbi dari Al-Eqtisadiah Business Daily, Al-Rajhi menceritakan tentang bagaimana beliau mampu meyakinkan ketua-ketua bank di dunia, termasuk Bank of England, hampir 30 tahun lalu, bahawa bayaran ‘faedah’ adalah sesuatu yang haram bagi kedua-dua agama iaitu Islam dan Kristian, dan bank secara Islam adalah penyelesaian yang terbaik bagi menaikkan taraf ekonomi dunia.

Kisah Al-Rajhi berkisarkan tentang bagaimana seseorang itu meraih kekayaan dari bawah.
Beliau terpaksa melalui kesusahan ketika beliau kecil sebelum menjadi kaya, dan kemudiannya meninggalkan segala harta yang ada setelah mengecapi kejayaan.

Al-Rajhi masih lagi aktif dalam bekerja walaupun usia beliau telah mencecah lebih daripada 80 tahun.

Beliau memulakan tugas harian sejurus selepas solat Subuh dan terus bekerja hingga selepas solat Isyak.

Beliau kini sedang memberikan tumpuan terhadap Yayasan SAAR, dengan berulang-alik di negara-negara Arab bagi menguruskan segala hal-hal yang berkaitan dengan yayasan tersebut.

Beliau sering membawa diari kecil untuk mencatatkan aktiviti harian beliau dan sentiasa memastikan tidak akan terlepas dari satu aktiviti pun.

Al-Rajhi juga merupakan seorang yang amat berjaya dalam apa jua bidang yang beliau ceburi.

Selain daripada mengusahakan bank Islam terbesar dunia, beliau juga telah mengasaskan ladang binatang ternakan yang terbesar di Timur Tengah.

Daripada segi perladangan, beliau telah menjalankan banyak eksperimen ternakan secara organik di negara-negara Arab, termasuk perladangan udang Al-Laith. Beliau juga turut mengasaskan perniagaan hartanah dan juga beberapa lagi pelaburan.

Temubual:
Sheikh Suleiman, adakah anda kini telah menjadi miskin semula?
Ya. Kini apa yang saya miliki hanyalah pakaian-pakaian saya. Saya telah membahagikan harta saya kepada anak-anak dan juga mendermakan selebihnya untuk menjalankan projek-projek amal. Ini bukanlah sesuatu yang aneh bagi saya. Kedudukan kewangan saya kini telah menjadi kosong sebanyak dua kali dalam hidup saya. Jadi, saya amat faham akan keadaan ini. Namun, kini perasaan itu dipenuhi dengan kegembiraan dan juga ketenangan. Sememangnya saya yang memilih untuk menjadi miskin.

Mengapa berbuat begitu?
Segala kekayaan dimiliki oleh Allah s.w.t, kita hanyalah ditugaskan untuk menjaga kekayaan tersebut. Ada beberapa sebab mengapa saya memilih untuk memilih jalan ini. Antara sebab-sebab utamanya adalah saya perlu menjaga sahabat-sahabat Islam dan juga anak-anak saya. Ia adalah antara perkara yang paling penting dalam hidup. Saya juga tidak suka untuk membuang masa di mahkamah hanya kerana ada antara mereka yang tidak bersetuju dengan jumlah harta yang diwariskan kepada mereka. Terdapat banyak contoh di mana anak-anak mula berpecah hanya kerana harta yang kemudiannya menghancurkan syarikat. Negara ini telah banyak kehilangan syarikat-syarikat besar kerana perbalahan harta yang boleh diselesaikan jika kita mencari jalan penyelesaian yang lebih berkesan. Selain daripada itu, setiap umat Islam perlu bersedekah sebagai bekalan pahala di akhirat kelak, Jadi, saya lebih suka jika anak-anak saya mencari kekayaan sendiri daripada bergantung dengan saya.

Adakah Sheikh mempunyai banyak masa terluang setelah membahagikan kesemua harta?
Seperti yang telah saya maklumkan tadi, saya masih lagi bekerja keras untuk mendapatkan lebih derma. Saya telah bekerjasama dengan pelbagai agensi bagi menjayakan projek ini. Secara kebiasaanya, umat Islam sering membahagikan satu per tiga ataupun suku daripada kekayaan mereka untuk bersedekah yang hanya akan diberikan setelah mereka meninggal dunia. Namun, bagi saya, saya mahu mula bersedekah ketika saya masih hidup. Jadi, saya telah membawa anak-anak saya ke Mekah pada hujung bulan Ramadhan dan memberitahu mereka idea saya. Mereka bersetuju terhadap idea tersebut. Saya telah meminta bantuan daripada agensi-agensi yang berkaitan untuk membahagikan kesemua harta saya termasuk saham dan juga hartanah kepada anak-anak dan juga untuk didermakan. Kesemua anak-anak saya berpuas hati terhadap inisiatif saya dan mereka kini sedang menguruskan segala harta yang saya berikan kepada mereka.

Berapa banyak harta yang dibahagikan kepada anak-anak dan juga untuk didermakan?
Beliau tergelak tanpa memberi sebarang jawapan.

Apakah perasaan Sheikh terhadap kesemua projek yang sedang dijalankan?
Saya ingin menegaskan bahawa terdapat beberapa faktor yang saya ambil sebelum melakukan sebarang pelaburan. Eksperimen yang saya lakukan terhadap pertukaran wang adalah salah satu daripada sebab mengapa saya mengasaskan bank. Ketiadaan bank Islam juga menjadi antara sebab mengapa saya mula mengasaskan Bank Al-Rajhi, yang kini merupakan bank Islam terbesar di dunia.

Saya mulakan eksperimen saya dengan membuka pejabat di Britain dimana kami mula memperkenalkan sistem perbankan Islam ke peringkat yang lebih besar. Eksperimen tersebut kemudiannya mula berkembang dan ia mula mendapat sokongan daripada ulama-ulama Saudi pada ketika itu. Saya masih ingat lagi bagaimana permohonan saya untuk mendapatkan lesen untuk membuka bank tidak diterima pada mulanya. Ini adalah kerana pihak British tidak memahami apa-apa pun tentang sistem perbankan Islam.

Saya kemudiannya pergi ke London dan berjumpa dengan Pengurus Bank of England dan dua daripada pegawai kanan beliau. Saya memberitahu mereka bahawa penggunaan faedah adalah haram bagi Islam dan juga Kristian dan kebanyakan daripada mereka sanggup menyimpan wang mereka di dalam kotak di rumah daripada menyimpan di dalam bank. Saya cuba untuk meyakinkan mereka bahawa (jika mereka mula membuka bank Islam) ini mampu menaikkan taraf ekonomi dunia. Mereka akhirnya bersetuju untuk mula membuka bank-bank Islam. Saya kemudiannya mula mengembara ke serata dunia di bahagian Timur dan Barat, dan berjumpa dengan ketua-ketua bank negara di beberapa buah negara dan memberitahu mereka bagaimana ciri-ciri yang terdapat dalam dunia ekonomi Islam.

Kami mula bekerja dan mencapai kejayaan di negara-negara Arab dan melaksanakan perbankan Islam di London, saya kemudiannya berjumpa dengan Mufti Besar Sheikh Abdul Aziz bin Baz dan Sheikh Abdullah bin Humaid, dan memberitahu mereka tentang rancangan saya bahawa : ‘Kita mampu, dengan izin Allah, memajukan perbankan Islam. Mereka memuji saya atas inisiatif yang saya jalankan. Dari situlah kami mula mengusahakan Bank Al-Rajhi seperti mana yang anda dapat lihat hari ini. Bagi projek Ladang Ternakan Al-Watania pula, saya mula mendapat inspirasi untuk menjalankan projek tersebut apabila melawat ladang ternakan di luar negara. Saya dapati bahawa cara mereka menyembelih adalah salah.

Saya kemudiannya mengambil keputusan untuk melabur dalam bidang ternakan atas nama Islam dan negara. Saya tetap menjalankan projek tersebut walaupun membuat pelaburan dalam industri ternakan adalah sesuatu yang agak berisiko pada masa tersebut. Kini, Al-Watania telah menjadi salah satu daripada projek mega di Saudi. Syarikat tersebut mendapat 40 peratus daripada saham di negara-negara Arab, dan ayam-ayam Al-Watania diberikan makanan yang cukup dan disembelih dengan cara yang halal menurut undang-undang syariah.

Walaupun dengan semua kekayaan yang dimiliki, mengapa syeikh tidak mempunyai satu pun kapal terbang sendiri?
Saya ada banyak kapal terbang, tetapi kesemuanya dimiliki oleh syarikat-syarikat penerbangan tertentu. Saya memilikinya setiap kali saya membayar tiket penerbangan untuk ke satu-satu destinasi (gurauan). Saya sering terbang dengan kadar kelas ekonomi kerana Allah tidak memberikan kita harta untuk ditunjuk-tunjuk.

Bagaimana pula dengan hobi syeikh?
Saya tidak mempunyai sebarang hobi yang khusus. Bagaimanapun, saya suka mengembara di padang pasir. Saya tidak pernah mengambil pakej percutian di negara-negara lain selain dari Saudi.

Ketepatan masa Al-Rajhi
Wawancara ini telah menunjukkan bagaimana disiplin Al-Rajhi dalam menepati masa. “Pada awal karier saya dalam industri, saya mempunyai beberapa perjumpaan dengan beberapa syarikat besar di Eropah. Saya masih ingat lagi kisah dimana saya terlambat selama beberapa minit dalam satu perjumpaan dengan salah seorang pegawai besar sebuah syarikat. Walaupun hanya beberapa minit, beliau tidak mahu meneruskan perjumpaan tersebut. Selepas kejadian tersebut, setelah projek kami mula berkembang, pegawai yang sama pula lambat untuk berjumpa dengan saya, jadi, saya pula yang tidak mahu meneruskan perjumpaan tersebut. Saya sering membawa kertas untuk menulis segala perjumpaan dan urusan dan sentiasa memastikan agar saya sering menepati masa walau apa pun.”

Al-Rajhi berkata lagi: Saya amat menepati segala perkara yang diterapkan dalam Islam sepanjang hidup saya. Saya pernah mendapat undangan daripada kerajaan Arab untuk menghadiri satu persidangan yang berkaitan dengan pelaburan. Kemudiannya, dalam persidangan yang sama, saya dijemput untuk mengambil bahagian dalam majlis makan malam mereka, saya dapati bahawa antara aktiviti yang dijalankan ketika majlis tersebut adalah bertentangan dengan ajaran Islam. Saya kemudiannya keluar dari majlis makan malam tersebut. Kemudian, Abdul Aziz Al-Ghorair dari UAE turut serta bersama saya. Tidak lama selepas itu, menteri yang bertanggungjawab terhadap persidangan tersebut datang kepada kami dan kami mula menerangkan kepada beliau bahawa aktiviti yang dijalankan di majlis tersebut adalah bertentangan dengan budaya Islam. Beliau kemudiannya berkata bahawa aktiviti-aktiviti di majlis tersebut akan dibatalkan. Apabila mereka membatalkan aktiviti tersebut, kami kembali menyertai majlis tersebut.

Penyelesaian Masalah
Al-Rajhi berkata: Pada satu masa, salah satu daripada kilang yang diuruskan oleh anak saya habis dijilat api. Apabila dia datang untuk memaklumkan perkara tersebut kepada saya, saya memberitahu: Sebut Alhamdulillah. Saya meminta anak saya supaya tidak membuat sebarang laporan tentang kerugian yang dialami bagi meminta pampasan daripada pihak berkuasa. Sebaliknya, pampasan yang diberikan oleh Allah adalah lebih penting bagi kita. Assam Al-Hodaithy, Pengurus Kewangan bagi syarikat Ternakan Al-Watania berkata: “Apabila kilang tersebut terbakar, kami telah membuat keputusan untuk tidak menyakiti hati Al-Rajhi dengan memberitahu beliau tentang apa yang terjadi. Kami kemudiannya berjumpa dengan beliau keesokan harinya dan memberitahu akan perkara yang terjadi, beliau mengarahkan kami untuk berpindah ke tempat lain dan membersihkan segala kerosakan sehingga semuanya dibaiki.” Perkara yang sama terjadi di satu lagi projek Al-Watania di Mesir. Syarikat tersebut kerugian kira-kira SR10 juta Pound Mesir. Apabila pegawai projek tersebut menghubungi Al-Rajhi untuk memberitahu perkara tersebut, beliau terkejut apabila Al-Rajhi menjawab dengan menyebut: “Alhamdulillah.”



Sentiasalah kita merendah diri kerana hidup ini hanya satu persinggahan yang sementara. Kita hanya menumpang sahaja. Semoga bermanfaat :)

0 comments:

Post a Comment



Blog Archive

google-site-verification=UIIQk8hKReg9aDe9WrgxXxVavyJYB0E6JwZuqmRWhYQ