MISTERI Perjanjian Buaya (Bujang Senang) Dengan Kaum DayakMISTERI Perjanjian Buaya (Bujang Senang) Dengan Kaum Dayak…

Perjanjian Buaya (Bujang Senang) Dengan Kaum Dayak . Operasi Memburu Bujang Sebelak! RH Nanga Sungai Anak, Embol Asum bertekad membalas Dendam.Buaya Atau dipanggil Bujang Senang mahupun Pelbagai gelaran diberi sudah mampu mengerunkan mangsanya. Seperti kisah oral Yang disampaikan Oleh Orang Iban iaitu Buaya INI ADALAH bersifat pendendam. Menurut SESETENGAH oral tersebut, bahawasanya Bujang Senang (Buaya Sarawak) ini kepada Adalah Manusia Yang disumpah kerana Telah Pendapat melakukan Sesuatu Kesalahan Yang Amat Besar.

“Buaya Yang terpanjang tersohor di Sarawak ini kepada Buaya Hitam Putih Yang diberi Nama Bujang Senang. Bujang Senang Menjadi mashur apabila sekumpulan buaya Jenis ini kepada mengamuk dan membaham Manusia di Sekitar Sungai Batang Lupar, Sri Aman, komen pada awal Tahun 1990-an.”Maka Keturunan Bujang Senang Telah Membuat “perjanjian” dengan Masyarakat Dayak khasnya Dayak Iban Bahawa Barang Siapa yang “membunuh” ‘keturunan Acha Maka Acha Juga Akan membalas DENGAN “kematian”. “Perjanjian” ITU Telah dipersetujui Oleh Ketua Masyarakat Dayak Iban DENGAN Ketua Keturunan Bujang Senang . ”

Keturunan Bujang Senang Akan Tetap Memburu “dendamnya” walaupun Hingga Ke Generasi Yang Lain sehingganya Terbalas dendamnya.

Dari kisah oral Yang Lain Juga, Keturunan Bujang Senang (Manusia Yang disumpah Menjadi Buaya) Akan Naik Ke daratan Menjelma Menjadi Seorang Yang Sangat Kacak komen pada waktu Bulan purnama.

Sumber: Sarawak A Place Like No Other

0 comments:

Post a Comment

TERKINI: Pesawat EgyptAir terhempas di luar pesisir Greece


GAMBAR fail EgyptAir Airbus A320-200 di udara penerbangan dari Budapest, Hungary pada 8 Mei 2016. - Foto AFP


ATHENS: Pesawat penerbangan EgyptAir yang hilang daripada skrin radar dalam perjalanan Paris ke Kaherah, hari ini, dilaporkan terhempas di laut dekat sebuah pulau bahagian selatan Greek di Karpathos ketika berada dalam ruang udara Mesir. Perkembangan itu diumumkan sumber jabatan penerbangan Greece kepada AFP. "Pada kira-kira 0029 GMT (3:29 pagi) apabila ia berada di ruang udara Mesir sebelum kapal terbang itu hilang dari radar Greece.

1 comments:

Post a Comment

AWAS UMAT ISLAM ! NAUGHTY NURI's RESTORAN BERASASKAN DAGING BABIAdmin terima msg ni di dalam wassap groupReminder utk org Islam.... Telah dibuka Outlet yg ke 3 d KL yg menghidangkan daging babi secara terbuka..... Berhati2 lah jgn silap masuk NAUGHTY NURI's 😖😖
Pasti ramai yg tidak tahu dan tidak perasan ...disebabkan nama..NURI.. especially anak2 kita yg selalu ke Mall..YaAllah lindungi keturunan kami..dr segala tipu helah yg nyata dan yg trsembunyi....Amin


Jangan lah termasuk restoren naughty nuri's tu... admin dah search digoogle... semua makanannya berasaskan babi..... paling byk di indonesia... smpai org sana kata halal.Dan skrg Ada diserata Malaysia. Di JB ada di Taman Pelangi. Gambar di atas adalah restoran di Sri Hartamas.

Bila admin google takde satu pun artikel yg kasi tau naughty nuri's ni haram atau non halal... Ya Allah jauhkan lah anak2 kita.

Admin membuat pertanyaan ke JAKIM... hanya ini sahaja jawapan yang mampu di beri oleh pihaknya..


0 comments:

Post a Comment

GAMBAR-GAMBAR PILIHAN KEMBARA MAHKOTA JOHOR 2016

Gambar-gambar menarik sekitar berlangsungnya Kembara Mahkota Johor 2016 ( #KMJ2016 ) bermula pada 15/5/2016 di Dataran Bandaraya Johor Bahru dan berakhir pada 17/5/2016 di kawasan R&R Pandan Lebuhraya EDL Johor Bahru.
0 comments:

Post a Comment

Blog Archive

google-site-verification=UIIQk8hKReg9aDe9WrgxXxVavyJYB0E6JwZuqmRWhYQ