Merungkai Mitos: Bahaya AjinamotoMerungkai mitos: Bahaya ke makan Ajinamoto??

Dulu selalu kita ditakutkan bahawa makan banyak ajinamoto ataupun nama saintifiknya adalah Monosodium glutamate boleh menyebabkan kepala akan botak, masalah kesihatan, kanser dan sebagainya.

Tetapi benarkan dakwaan-dakwaan tersebut.

1. Monosodium Glutamate(MSG) sebenarnya terdiri daripada gabungan unsur Sodium(Na) dengan kompaun glutamatic acid. Kombinasi kedua-dua ini menghasilkan apa yang kita katakan sebagai Monosodium glutame
2. Unsur sodium juga terdapat di dalam garam dapur biasa. Nama kimianya kita panggil sebagai Sodium Chloride

3. Manakala, Glutamate pula berasal daripada Glutamic acid yang merupakan amino acid, bahan binaan kepada protein. Boleh diumpamakan protein ini adalah satu bangunan dan glutamic acid ini merupakan salah satu jenis batu bata yang membina bangunan tersebut

4. Glutamic acid banyak didapati daripada protein yang kita selalu makan. Begitu juga unsur sodium, kita juga banyak perolehinya dalam bahan masakan kita.

5. Nak bawa kefahaman yang kalau kita makan apa-apa pun tanpa menambah MSG drpd luar, ianya masih akan menambahkan kampoun sodium dan juga glutamic acid di dalam badan kita. Kalau nak cakap unsur sodium bahaya, sodium pun diperlukan untuk saraf berfungsi dengan normal. Glutamic acid pula diperlukan dalam pembinaan protein di dalam badan kita.

6. Apabila MSG di dalam masakan, ia akan terpecah menjadi ion sodium dan ion glutamate. Ion glutamate inilah yang menjadikan masakan itu terasa sedap. Lebih spesifik lagi ia dipanggil sebagai rasa Umami.

7. Ada juga beberapa jenis makanan lain yg mempunyai kandungan glutamic acid yg tinggi dan boleh memberikan rasa umami seperti cendawan, ikan, tomato dan beberapa jenis masakan lain

Berkenaan dengan perubatan
1. Ada khabar angin yang mengatakan pengambilan MSG boleh menyebabkan sakit kepala. Tetapi kajian menunjukkan perkara itu sesuatu yang inconclusive

2. Begitu juga dalam mengaitkan MSG dengan kanser. Tiada lagi kajian yang dapat menunjukkan MSG adalah sebahagian kompaun yang menyebabkan kanser

***Perkongsian ini bukanlah membenarkan anda menggunakan MSG sesuka hati. Setiap perkara ada batasannya. Begitu juga penggunaan MSG ini

***Kami melarang artikel ini digunakan oleh pihak lain. Jika nak berkongsi, tekanlah button share

Rujukan:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10736380
The safety evaluation of monosodium glutamate. Walker R1, Lupien JR. J Nutr. 2000 Apr;130(4S Suppl):1049S-52S.
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16999713
Reconsidering the effects of monosodium glutamate: a literature review. Freeman M1.J Am Acad Nurse Pract. 2006 Oct;18(10):482-6.

Sumber: Root of Science Facebook


3 comments:

Post a Comment

Akhirnya PBB Akui Masjid Al-Aqsha Milik Umat Islam, Yahudi Dilarang MasukNegara-negara anggota UNESCO dikabarkan telah memberikan suara pada sebuah proposal anti-Yahudi pada Kamis (13/10/2016). Proposal ini berisi resolusi yang menolak Yahudi masuk ke kompleks Masjid Al-Aqsha dan Dinding Al-Buraq serta daerah sekitarnya.

UNESCO adalah United Nations of Educational, Scientific, and Cultural Organization. Sesuai dengan namanya definisi dari didirikannya UNESCO adalah untuk membantu PBB dalam meningkatkan kerja sama antar negara dan bangsa di dunia ini melalui bidang pendidikan, ilmu pengetahuan, dan kebudayaan.

Proposal ini disajikan oleh Palestina, bersama Mesir, Aljazair, Maroko, Lebanon, Oman, Qatar dan Sudan, mengutuk Israel atas beberapa isu yang berkaitan dengan Yerusalem dan tempat-tempat suci, PressTV melaporkan.

Menurut laporan Haaretz, proposal ini mengakui bahwa kota Yerusalem adalah suci bagi Islam, Kristen dan Yahudi. Namun Masjid Al Aqsha dan Dinding al-Buraq hanya untuk umat Muslim.

Israel telah melakukan upaya diplomatik baru-baru untuk memblokir resolusi atau setidaknya melembutkan dan berhasil dalam bergoyang posisi beberapa negara anggota.UNESCO dewan eksekutif telah mengeluarkan resolusi yang sama pada April 2016 lalu dengan dukungan sejumlah negara Eropa, yang dipimpin oleh Prancis. Resolusi ini sempat membuat tegang hubungan diplomatik antara Israel dan Prancis. Pada akhirnya, Prancis berjanji bahwa ia tidak akan mendukung setiap langkah melawan Israel di masa depan.

Kemenangan Bagi Palestina
Pengamat dari Universitas Al-Azhar di Mesir mengapresiasi keputusan Organisasi Persatuan Bangsa-Bangsa (PBB) untuk Pendidikan, Ilmu Pengetahuan dan Budaya (UNESCO). Sebab, UNESCO telah memutuskan Masjid Al Aqsa sebagai situs suci sekaligus tempat ibadah umat Islam.

Pengamat mengatakan, keputusan UNESCO dianggap sebagai kemenangan bagi Palestina dan semua umat Islam di seluruh dunia. Berawal dari ini, akan ada solusi untuk masalah yang dihadapi Palestina. Yakni mengakhiri penjajahan yang dilakukan Israel dan mengembalikan hak-hak Palestina.

Menurutnya, hal ini juga dapat menjadi panggilan kepada masyarakat dunia untuk mendukung upaya Arab dan Islam dalam membantu Palestina menjadi negara yang berdaulat. Selain itu, untuk melindungi Palestina, umat Islam dan Kristen.

Setelah melalui perdebatan sejarah antara Palestina dan Israel, Masjid Al Aqsa kini diakui sebagai peninggalan peradaban Islam oleh UNESCO. Dilansir dari Dailynewsegypt, Ahad (16/10).

Menteri Luar Negeri Mesir, Sameh Shoukry mengatakan, pihaknya juga telah mengunjungi Israel pada Juni lalu untuk memulai kembali proses mendamaikan Palestina dan Israel. Mesir terus berupaya mencari solusi untuk masalah yang dihadapi Palestina dan Israel. Mesir akan terus menyerukan perdamaian antara Palestina dan Iarael.

Sumber: panggilandarisurau.com


3 comments:

Post a Comment

Fenomena Air Pasang Besar, Malaysia Bakal Tenggelam

Gambar hiasanBeberapa bandar di negara ini yang terletak di kawasan rendah, terutama berhampiran pantai berkemungkinan ditenggelami air laut dalam tempoh sembilan tahun akan datang berikutan fenomena paras air laut yang semakin meningkat akibat pemanasan global.

Jika fenomena itu berterusan secara konsisten dan tiada langkah pencegahan dirangka dari awal, antara kawasan berisiko tinggi ditenggelami pada tahun 2020 kelak ialah Batu Pahat, Melaka, Pulau Pinang, Miri, Klang, Selangor, Kedah dan Pekan.

Kira-kira 18 peratus daripada permukaan bumi Ma­laysia berkemungkinan tenggelam dalam tempoh 84 ta­hun lagi ekoran fenomena pe­ningkatan paras laut.

Berdasarkan keadaan bentuk muka bumi yang rendah, Kedah dikenal pasti sebagai antara lokasi yang mempunyai risiko tinggi untuk tenggelam.

Selain Kedah, kebanyakan kawasan pesisiran pantai turut berdepan dengan masalah itu.

Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, Datuk Seri Dr. Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, kajian saintifik antarabangsa yang dibuat oleh sekumpulan pakar mendapati sebahagian besar kepulauan Asia Pasifik termasuk Malaysia akan tenggelam menjelang 2100.

Mengulas lanjut, Wan Junaidi berkata, kajian menunjukkan peningkatan karbon dioksida (CO2) sebanyak 450 bahagian dalam setiap sejuta (ppm) sudah memadai untuk mencairkan ais di kawasan Kutub Utara.

“Melihat kepada keadaan sekarang, pemanasan global boleh mencecah kira-kira 560ppm menjelang tahun 2100. Keadaan ini mampu meningkatkan paras air laut kira-kira 25 meter,” katanya.Kemungkinan mengenai kejadian itu juga telsh ditemui oleh pakar Fakulti Kejuruteraan Awam dan Alam Sekitar dari Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) hasil analisis data paras air laut yang direkodkan Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) sejak 2004. Prof Ir Dr Abdul Aziz Abdul Samad yang juga Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa) universiti itu, berkata data paras air laut yang dianalisis Pensyarah Jabatan Kejuruteraan Air dan Persekitaran, Dr Tan Lai Wai, mendapati sejak 2004 sehingga awal tahun ini, paras air laut negara meningkat secara purata 10 sentimeter (sm) setiap tahun.

3 comments:

Post a Comment

Blog Archive

google-site-verification=UIIQk8hKReg9aDe9WrgxXxVavyJYB0E6JwZuqmRWhYQ