Tolong Klik Connect Sapot Park Nick Plz..


Klik Sini Untuk Besarkan Ruangan Chat


Gambar Sekitar Majlis Bacaan Yassin & Tahlil Hari Ke40 Al-marhum Tunku Abdul Jalil

Johor Bahru, 14 Januari 2016 – Majlis Bacaan Yassin Dan Tahlil Hari Ke 40 Al-marhum Tunku Abdul Jalil Ibni Sultan Ibrahim, Tunku Laksamana Johor telah diadakan di Masjid Laksamana Tunku Abdul Jalil, Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Johor. Majlis tersebut telah disempurnakan oleh Duli Yang Maha Mulia Sultan Ibrahim Ibni Al-Marhum Sultan Iskandar, Sultan Yang Dipertuan Bagi Negeri Dan Jajahan Takluk Johor Darul Ta’zim.

Turut hadir DYMM Raja Zarith Sofiah Binti Al-marhum Sultan Idris Shah, Permaisuri Johor, DYAM Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim, Tunku Mahkota Johor, YAM Tunku Idris Iskandar Ismail Abdul Rahman Ibni Sultan Ibrahim, Tunku Temenggong Johor, YAM Tunku Abdul Rahman Ibni Sultan Ibrahim, Tunku Panglima Johor, YAB Dato' Seri Mohamed Khaled Bin Nordin, Menteri Besar Johor dan isteri, YB Dato’ Nur Jazlan Bin Mohamed, Timbalan Menteri Dalam Negeri, YB Dato’ Haji Abdul Rahim Bin Ramli, Yang Dipertua Jumaah Majlis Diraja Johor dan isteri, Sohibus Samahah Y.B Dato’ Mohd Tahrir Bin Dato’ Hj. Samsudin, Mufti Negeri Johor, Sohibus Samahah Y.B Dato’ Hj. Nooh Bin Gadut, Penasihat Majlis Agama Islam Johor.
0 comments:

Post a Comment

Desa Yang DiHuni Oleh Ratusan Ribu Ular

Lubang-lubang ular di Narcisse (Narcisse Snake Pits) terletak 6 km sebelah utara dari luar bandar Narcisse di wilayah Manitoba di Kanada. Lubang-lubang ini dihuni oleh kepekatan terbesar dari ular jenis red-side Garter (Thamnophis sirtalis parietal) di dunia.

Seperti yang dikutip dari versesofuniverse.blogspot.com, Selama musim dingin, ular-ular ini berhibernasi di dalam gua-gua bawah tanah yang dibentuk oleh air di kawasan berbatu kapur. Tak lama selepas salji mencair pada akhir April dan awal Mei, puluhan ribu ular tersebut merayap keluar dari sarang-sarang batu kapur dan melepak di permukaan tanah melakukan ritual kawin mereka dalam tumpukan kusut yang besar.

Ular jantan biasanya yang pertama bangun dari hibernasi musim sejuk yang panjang dan mencapai permukaan terlebih dahulu, kemudian mereka menunggu dengan sabar para ular betinanya keluar. Setelah para ular betina merayap keluar dari gua, para pejantan yang haus seks ini menerkam betina-betina untuk mengahwini mereka. Sebanyak 50 atau lebih ular jantan menyerbu seekor ular betina membentuk 'bola' besar ular yang menggeliat dan saling membelit. Bola-bola ular-ular kawin ini terbentuk di mana-mana - di sisi tebing, di tanah, ranting pohon, dan pada tanaman. Beberapa bola ular perlahan-lahan bergolek seperti bola benang kusut. Profesor Mason, seorang profesor zoologi dari Oregon State University menganggarkan bahawa sekurang-kurangnya ada 35.000 ular pada satu lubang sahaja dan lebih daripada 250,000 di wilayah yang lebih luas.
Ada empat sarang ular aktif di Wildlife Management Area Narcisse. Sarang-sarang ini dihubungkan oleh jalan sepanjang tiga kilometer untuk digunakan para pelancong. Pelancong datang dari seluruh dunia untuk melihat tontonan ini dari platform pemerhatian yang dibina di sebelah sarang, seperti yang dilakukan oleh banyak saintis untuk mempelajari makhluk-makhluk non-berbisa.

Penduduk ular garter sisi merah di sekitar Narcisse adalah kira-kira 70,000 ekor, sehingga cuaca buruk pada tahun 1999 melanda daerah ini yang mengorbankan puluhan ribu ular-ular ini sebelum mereka boleh mencapai sarang musim sejuk mereka. Tragedi ini mencetuskan kebimbangan tentang jalur penghijrahan dua tahunan dari ular-ular ini, yang memotong tepat di seberang Highway 17. Setiap tahun, kira-kira sepuluh ribu ular yang ingin kembali atau pergi dari sarang musim sejuk mereka, mati dilanggar roda kenderaan. Hal ini tidak menjadi masalah sebelum ini, kerana populasi ular ini yang cukup besar. Selepas musim sejuk tahun 1999, bagaimanapun, populasi ular garter menjadi sangat rendah, menyebabkan Manitoba Hydro dan para sukarelawan untuk ikut turun tangan.

Pagar salji tinggi dibina untuk memaksa ular merayap melalui terowong yang dibuat di bawah Highway 17. Sejak beberapa ular masih berjaya menerobos pagar dan melintasi jalan, rambu-rambu bagi penunggang juga dipasang di pinggir jalan selama musim migrasi, memberi amaran kepada para pemandu untuk memperlahankan kenderaannya atau mengelakkan ular-ular yang menyeberang jalan. Langkah-langkah ini cukup berjaya, dan sekarang hanya kurang dari seribu ular per musim tewas di jalan raya.Jom saksikan video dibawah0 comments:

Post a Comment

Khasiat Kuning Telur

Khasiat Kuning Telur
Telur yang kaya akan protein dan lemak baik bagi tubuh ini ternyata mempunyai banyak manfaat bagi kesihatan tubuh kita. Selain merupakan lauk makan yang praktikal dan ekonomi ini.

Berikut ini ada 7 Manfaat Sihat Penggunaan Kuning Telur yang dikutip dari palingseru.com


1. Untuk Kesihatan Otak
Kuning telur diketahui bermanfaat untuk kesihatan otak, bahkan juga bermanfaat sebagai pembentukan tulang. Hal ini dikarenakan kuning telur mempunyai kandungan zat klorin atau klorin dimana manfaatnya sangat baik untuk pembentukan sel dan kesihatan otak manusia.


2. Baik untuk Wanita Hamil
Kuning telur juga diketahui mempunyai manfaat yang baik untuk wanita hamil.Manfaat yang terkandung dalam kuning telur ini dapat membantu perkembangan otak janin dan mencegah timbulnya kelainan di otak janin.Untuk itu, buat kamu wanita hamil, konsumsilah telur sebagai menu makanan kamu.


3. Kolestrol Tinggi
Jika tubuh kamu kekurangan kolestrol. Ada baiknya jika kamu memakan telur. Kerana diketahui 1 butir kuning telur mengandungi kira-kira 180 - 190 mg kolesterol.


4. Baik untuk Pertumbuhan Anak
Itulah mengapa jika anak harus mengambil telur sejak awal. Kerana telur diketahui baik untuk perkembangan dan pertumbuhan anak. Sehingga dengan pengambilan kuning telur setiap hari proses pertumbuhan dan perkembangan anak menjadi maksimum.


5. Mengandung Pemakanan Semisal
Inilah mengapa alasannya kuning telur banyak dimakan kepada Binaragawan. Hal ini kerana kuning telur mengandungi kalsium, zat besi, zink, fosforus, dan lain-lain yang sangat diperlukan oleh tubuh.


6. Mengandung Omega 3
Mengambil telur juga dapat memenuhi pengambilan Omega 3 yang diperlukan oleh tubuh.


7. Membuat Tubuh Lebih Sihat
Para Doktor mendedahkan bahawa kuning telur dapat membuat tubuh kita menjadi sihat, jika dibandingkan dengan makanan junk food dll.

Nah, dari ketujuh manfaat diatas merupakan beberapa manfaat sihat yang baik jika kita mengambil kuning telur.

0 comments:

Post a Comment

Manafaat Buah Tembikai

khasiat buah tembikai

Warnanya merah, menggoda dan berair meski ada juga yang kuning. Pantas saja semangka menjadi buah kegemaran terutama di musim kemarau. Betapa tidak! Kandungan airnya sangat tinggi, boleh mencapai 92 peratus. Buah ini juga mudah didapati dan boleh didapati sepanjang tahun.

Bentuk buah segar ini ada yang bulat, ada pula yang bujur. Terima kasih kepada kemajuan teknologi pertanian di Jepun, sudah boleh direkayasa buah tembikai berbentuk kotak. Tujuannya, agar mudah disimpan di dalam peti ais.

Kalori yang rendah dan kandungan air yang tinggi, menurut laman para doktor Web MD membuat semangka memberi lebih banyak nutrisi per kalori untuk tubuh kita. Dalam buah yang sangat juicy ini terkandung antioksida kuat, iaitu vitamin C dan A. Selain itu juga merupakan sumber vitamin B1 (thiamin), vitamin B6 (pyridoxine), kalium, dan magnesium.

Berkat sifatnya sebagai antioksidan serta vitamin neurotropik (B1, B6, B12) itu, tembikai boleh dijadikan pilihan sihat untuk dimakan setiap hari. Antioksidannya baik untuk membantu menangkal penyakit pembuluh darah, seperti strok dan serangan jantung. Juga mengurangkan kemungkinan terjadinya reumatoid artritis dan osteoartritis.

Bagi penghidap asma, buah ini bermanfaat dalam mengurangkan penyempitan saluran nafas. Sementara kandungan vitamin neurotropiknya berguna untuk memelihara kesihatan saraf, sehingga tidak gampang diserang rasa sakit, pegal-pegal, bahkan kesemutan maupun kebas.

Satu lagi kehebatan tembikai, yakni merupakan sumber lycopene yang baik. Likopen telah diteliti secara mendalam dan diketahui bermanfaat untuk mencegah kanser prostat, kanser payudara, endometrial, kanser paru, dan kanser usus besar.

0 comments:

Post a Comment

Misteri Batu Terbelah Dua Di Arab Saudi
Terdapat banyak kejadian alam semula jadi yang mungkin menjadi teka teki. Salah seorang daripadanya adalah Pembentukan batu Al Naslaa, terletak di Tayma oasis, Arab Saudi.

Al Naslaa adalah salah satu yang paling fotogenik petroglyphs di kawasan itu. Rekahan yang sempurna antara kedua-dua batu berdiri dan permukaan rata benar-benar semula jadi. Kekaki kecil yang menyokong batu. Berapa lama ianya akan tetap seimbang di situ? Bagaimana potong di tengah-tengah berlaku? Banyak persoalan yang tidak dapat di tafsirkan menyebabkannya menjadi begitu unik dan misteri.

Kemungkinan besar tanah beralih sedikit di bawah salah satu daripada dua sokongan dan batu berpecah menjadi dua. Atau, ia boleh menjadi retak akibat dari tekanan lama yang telah menolak.


Padang Pasir Tayma lokasinya ada di barat laut Arab Saudi, atau di pertengahan antara Kota Madinah dan Dumah. Bandar paling dekat adalah Tabouk yang berjarak 264 km dari padang pasirnya.

Panoramanya sama seperti padang pasir lain di Timur Tengah, yang gersang tanpa ada kehidupan manusia. Namun ternyata, Padang Pasir Tayma mempunyai suatu misteri yang belum dapat diselesaikan bernama Al Naslaa.

Seperti yang dikutip dari detik.com, Al Naslaa merupakan batu yang unik. Betapa tidak, batu yang bersaiz besar ini kelihatan terbelah dua yang tegak lurus. Jika diperhatikan, belahannya tab seperti ditebas oleh pedang!

Bahkan, kedua-dua batu yang terbelah itu masing-masing mempunyai penyangga berupa batu kecil di bahagian bawahnya. Suatu formasi batu yang mampu membuat ahli arkeologi geleng-geleng kepala dan dianggap sebagai misteri.

Sehingga kini, belum ada teori memuaskan mengenai Al Naslaa. Ada yang beranggapan, kalau itu hanyalah hasil hakisan batu kerana kandungan mineral yang terdapat di bahagian yang terbelah lebih sedikit. Tapi tetap saja, ahli arkeologi bertanya-tanya, bagaimana boleh lurus begitu belahan pada batunya? Boleh bertahan sampai bila-bila batunya sebelum jatuh?

Satu lagi, ternyata terdapat lukisan purba di permukaan batu Al Naslaa ini. Ada lukisan berupa kuda dan manusia di dekat bahagian yang terbelah. Tapi tentu saja, lukisan itu hingga kini belum terungkap asal muasalnya.Sumber 1 dan Sumber 2

0 comments:

Post a Comment

Blog Archive

google-site-verification=UIIQk8hKReg9aDe9WrgxXxVavyJYB0E6JwZuqmRWhYQ