HANTU 1MDB MEMBURU MANGSA!!HANTU 1MDB MEMBURU MANGSA!


Nampaknya hantu 1MDB sudah memburu mangsa-mangsanya. Najib pernah berkata dia mahu matyeh-matyeh yang setia kepadanya, tak perlu yang bijak. Bila Muhyiddin menyoal tentang duit RM2.6 bilion dalam akaun pribadinya di Ambank Najib tidak memberi jawapan yang memuaskan. Tapi dia mengaku akaun itu dia punya. Akibat ingin tahu sumber wang itu Muhyiddin dipecat. Shafie Apdal juga dipecat. Lahirlah kabinet "Najib Fan Club". TS Sanusi Jonid memberi nama "kabinet 1MDB" yang ahli-ahlinya angguk seperti kaldai kenyang tanda kesetiaan tetapi tidak bijak seperti yang dihasratkan Najib sendiri.


Najib tetap dihantui kebimbangan. Dia dan mama montel paling takut kalau hilang jawatan PM. Ada bala lain menunggu mereka kalau hilang jawatan. Bila meragui kesetiaan Gani Patail, mantan peguam negara, terus dipecat, Maka diciptareka kononnya ada konspirasi hendak menjatuhkan kerajaan pula. Seboleh-bolehnya isu skandal 1MDB yang mengaitkan Najib hendak dilupakan.

Pasukan petugas khas :"4 Abdul" memang dianggap sebagai kaldai Najib .Bila SPRM mengatakan duit RM2.6 bilion itu sebagai "derma" untuk menghalalkannya maka seluruh rakyat muntah - tidak percaya. SPRM juga hendak menyelamatkan PM yang tidur tak lena mandi tak basah sekarang. Tiba-tiba beberapa orang pegawai tinggi SPRM disoalsiasat oleh polis. Alasan polis hendak mencari siapakah yang membocorkan rahsia Najib yang memperolehi RM2.6 bilion itu. SPRM terkincit. Hendak menyelamatkan Najib tiba-tiba SPRM sendiri sudah tak selamat! Cerita kartun ni.

Sekarang SPRM merayu pada Allah pula untuk melindungi mereka melalui sembahyang hajat! Mereka sudah menipu rakyat mengatakan wang itu adalah "derma". Sekarang SPRM hendak "menipu" Allah pula melalui sembahyang hajat! Pelek bin hairan. Dua dari "4 Abdul" sudah terima padahnya. Sekarang Najib dan mama montel cuba menggugat Zeti, gavernor BNM pula. Najib tahu Zeti simpan banyak rahsia mengenai perjalanan 1MDB ini. Dia takut Zeti akan buka tembelangnya. Lalu dicari kesalahan dan kelemahan Zeti pula. Besar kemungkinan Zeti akan menjadi "Abdul no 3" yang akan hilang jawatan kelak. Mungkinkah Ketua Polis Negara akan menjadi mangsa Najib pula? Selagi Zahid enggeh taat setia kepada Najib mungkin KPN boleh tidur nyenyak.


Najib tidak peduli apakah UMNO akan kalah pada PRU 14. Yang diutamakan sekarang survivalnya dan mama montel dan anak beranaknya yang hidup super mewah. Dia menjinakkan para pemimpin UMNO dengan rasuah, pangkat dan gelaran untuk menjadikan mereka sebagai kaldai tunggangannya. Dia berkokok kononnya tiga juta ahli UMNO menyokongnya. Dia lupa yang akan menentukan nasibnya, matyeh2 yang menjadi ahli kabinet "Najib Fan Club" ialah 13 juta lebih pengundi dari berbagai bangsa dan keturunan. Perlu diingat 40% pengundi muda akan turun padang. Mereka kebanyakannya benci pada BN khasnya UMNO.


Percayalah tali hayat politik Najib tidak lama. Allah Maha Kuasa akan menentukan nasibnya tidak lama lagi. Kewibawaan, rasa hormat, integriti sudah pupus dari Najib. Retorikanya tidak ada kuasa magis yang boleh mendapatkan sokongan rakyat. Hantu 1MDB akan bekerjasama dengan hantu Altantuya, puaka kapalselam Scopene untuk mengheret Najib dan juak-juaknya ke penjara kelak..


Copy & Paste dari Yahya Ismail facebook

0 comments:

Post a Comment

BUDAK 11 TAHUN MELAHIRKAN ANAK DI BAHAUBahau 5/8/2015 : Budak perempuan berusia 11 tahun melahirkan bayi lelaki di klinik swasta di Bahau, 8 pagi tadi.

Sumber berkata, budak perempuan itu tinggal bersama neneknya mengadu sakit perut sebelum dibawa ke klinik di Bahau.

"Sebaik tiba, doktor memakluman budak itu hendak bersalin. Pada masa sama, air ketubannya sudah pecah.

"Belum sempat dibawa ke Hospital Jempol, dia melahirkan bayi lelaki dalam keadaan songsang.

"Bayi seberat lebih satu kilogram dilahirkan dalam keadaan sihat dan dua beranak itu dibawa ke Hospital Jempol sebelum dirujuk ke Hospital Tunku Ampuan Najihah Kuala Pilah," katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Jempol Superintendan Hamzah Alias ketika dihubungi mengesahkan pihaknya menerima laporan berkenaan.

"Tiada tangkapan dibuat setakat ini, tetapi kita sudah mengenal pasti teman lelaki budak perempuan itu," katanya.

0 comments:

Post a Comment

Usaha Mencari Serpihan MH370 Di Pulau ReunionTerhalang Kerana Letusan Gunung Berapi Dan Serangan Jerung
Usaha mencari lebih banyak serpihan Pesawat Malaysia Airlines, MH370 dari udara dikhuatiri terhalang kerana gunung berapi di Pulau Reunion, Perancis meletus.

Kerajaan di pulau itu mengeluarkan larangan memasuki kawasan di sekitar Gunung Piton De La Fournaise.

Helikopter juga diarah menjauhi kawasan tersebut selepas letusan berlaku jam 10 pagi waktu tempatan.

Pulau reunion terletak terpencil di Lautan Hindi.

Baru-baru ini sebahagian sayap pesawat disyaki penerbanan MH370 yang hilang di lautan itu lebih setahun lalu dijumpai di pantainya.

Antara yang baru ditemukan ialah botol air dari Malaysia serta negara China dan produk pencuci keluaran Indonesia.

Tahun ini sahaja Piton De La Fournaise meletus dua kali.

Pulau tersebut juga merekodkan 18 serangan jerung sejak empat tahun lalu. Empat daripada kejadian melibatkan kematian.

Admin terbayangkan bagaimana jika MH370 benar-benar terhempas di sekitar Pulau Reunion ini, bagaimana sukarnya penumpang2 ingin menyelamatkan diri dari serangan jerung2 ini? Allahuakhbar...

1 comments:

Post a Comment

Wang 2.6 Billion Dalam Akaun PM Apakah Dikenakan Cukai?
Tulisan terbaru Ayahanda Tun Mahathir

Akaun Peribadi
Sumber : www.chedet.cc

1. Dalam usaha menghalalkan tuduhan terhadap Najib kerana memasukkan dalam akaun peribadinya wang sebanyak RM2.6 billion yang kononnya adalah untuk pilihanraya ke-14, saya dituduh berbuat perkara yang sama. Tuduhan ini tidak berasas, semata-mata fitnah.

2. Di waktu saya jadi Presiden UMNO, Ibu Pejabat mempunyai tiga trustees, iaitu pemegang amanah. Saya adalah antara pemegang amanah ini. Pemegang amanah memiliki akaun dalam bank. Semua derma, terutama semasa pilihanraya dimasukkan dalam akaun ini. Dua dari mana-mana tiga pemegang amanah diberi kuasa untuk mengurus akaun Ibu Pejabat dan menandatangani cek apabila mengeluarkan wang.

3. Pemegang amanah ini juga dinamakan sebagai pemilik saham-saham dan hartanah milik UMNO.

4. Di waktu saya letak jawatan sebagai Presiden UMNO, saya telah arah wang tunai dalam bank dan saham-saham serta surat milik hartanah diserah kepada Dato Abdullah Badawi. Pegawai yang menyerah ialah Nor Mohamad Yacob dan Noordin Bachik.

5. Jumlah wang tunai yang diserah melebihi 200 juta Ringgit. Jumlah nilai saham dan hartanah melebihi 1.2 billion Ringgit.

6. Tidak ada satu sen pun dari wang derma untuk pilihanraya yang dimasuk dalam akaun saya. Saya sedia semua akaun peribadi saya selama 22 tahun diperiksa oleh orang yang tidak ada kepentingan bagi mengesahkan pengakuan saya ini atau sebaliknya.

7. Pada pilihanraya 1964 dan 1969, wang tunai berjumlah 20,000 Ringgit dari Ibu Pejabat diserah kepada saya untuk diagih kepada kawasan parlimen 40% dan kawasan DUN 30% tiap satu. Kerana saya tidak sanggup simpan wang tunai sebanyak RM20,000 ini, saya masukkannya dalam akaun saya, dan saya keluarkan cek kepada jawatankuasa pilihanraya Dewan Rakyat dan Dewan Undangan Negeri mengikut agihan yang ditentukan oleh Ibu Pejabat. Wang ini bukan dari penderma tetapi ini adalah wang UMNO yang memang pun diberi kepada bahagian untuk kegunaan calon.

8. Di waktu saya disingkir dari parti pada 1970, Jabatan Hasil Dalam Negeri telah geledah rumah dan klinik saya. Mereka jumpa cek stub yang telah dikeluarkan oleh saya dan mereka mendakwa bahawa saya tidak lapur pendapatan saya sepenuhnya.

9. Mereka mendenda saya sebanyak RM300,000 dengan amaran jika saya bantah dan pergi ke mahkamah saya akan dikenakan denda tiga kali ganda.

10. Saya tidak pergi ke mahkamah. Sebaliknya saya merayu bahawa duit yang dimasukkan dalam akaun saya ialah dari parti. Tetapi Ibu Pejabat UMNO tidak mengaku wang itu dari UMNO.

11. Akhirnya saya dikenakan denda sebanyak RM130,000. Diwaktu denda ini dikenakan saya sudah dilantik Menteri dalam Kerajaan. Saya membayar secara beransur-ansur dan selesai bayaran semasa saya menjadi Timbalan Perdana Menteri.

12. Ada sedikit perbezaan antara wang tunai sebanyak RM20,000 yang saya terima dan cek sebanyak USD 700 juta bersamaan RM2.6 billion yang dikatakan dimasuk ke dalam akaun peribadi Datuk Sri Najib.

13. Jikalau disemak perbelanjaan pilihanraya lima kali yang diadakan semasa saya Presiden UMNO, tidak ada banyak wang yang diguna, terutama peruntukan dari Ibu Pejabat. Namun BN tidak pernah menang kurang dari 2/3 kerusi di parlimen.

14. Jika sekarang UMNO perlu 2½ billion Ringgit untuk pilihanraya, ia tetap melanggar aturan peraturan dan undang-undang pilihanraya. Akaun perbelanjaan pilihanraya tiap seorang calon pilihanraya perlu dilapor kepada pihak berkuasa. Adalah salah jika ia melebihi jumlah tertentu. Saya pohon maaf jika peraturan ini sudah digugur. Ia diadakan untuk mengelak dari rasuah berlaku.

15. Saya tidak hendak soal dari mana datang USD 700 juta ini. Saya akan tunggu sehingga Auditor-General dan PAC buat lapuran terakhir, walaupun saya tidak lagi dapat terima bulat-bulat segala kenyataan yang akan diperbuat.

16. Saya tidak ingin sentuh 1MDB walaupun saya sebagai rakyat yang membayar cukai berhak untuk menyoal kewangan negara. Tetapi seperti yang saya jelaskan saya terpaksa bayar cukai pendapatan dan denda ke atas wang yang terdapat dalam akaun saya.

17. Soal yang saya ingin tanya ialah apakah Lembaga Hasil Dalam Negeri telah bertindak dengan kuasa yang diberi kepadanya ke atas wang sebanyak RM2.6 billion yang terdapat dalam akaun peribadi Datuk Sri Najib.

0 comments:

Post a Comment

Lokasi Sebenar Pulau ReunionPastinya nama Pulau Reunion tiba-tiba menjadi sebutan bukan sahaja rakyat Malaysia tetapi juga seluruh dunia. Ini adalah disebabkan beberapa hari lalu telah didedahkan kepada media beberapa serpihan pesawat telah dijumpai di Pulau Reunion dan serpihan ini dikaitkan dengan pesawat milik MAS iaitu MH370 yang hilang sejak setahun lalu. Pasti ramai yang tidak tahu pun tentang Pulau Reunion apatah lagi mengetahui Lokasi Sebenar Pulau Reunion ini.

Jadi admin dengan bantuan wikipedia dan beberapa sumber ingin berkongsi tentang Pulau Reunion dan Lokasi Sebenar Pulau Reunion ini. Jom sama-sama kita baca perkongsian yang admin ambil dari blog SINDONEWS.COM untuk mengetahui berkaitan Pulau Reunion ini.


Tulisan dalam bahasa Indonesia.

Berdasarkan penelusuran dari beberapa sumber, pulau ini sejatinya sudah dikenal sejak jaman sebelum Masehi. Ini terlihat dalam sebuah peta yang dibuat oleh Al Sharif el-Edrisi pada tahun 1350 sebelum Masehi.

Walaupun pulau ini bagian dari Prancis, tapi yang pertama menemukan pulau Reunion adalah orang-orang Portugis. Dom Pedro Mascarenhas, seorang penjelajah Portugis menemukan pulau ini pada tahun 1507, dan pulau ini menjadi milik pemerintah Portugis hingga satu abad lamanya.
Mengenal Pulau Reunion Kunci Penguak Misteri MH370


Pada tahun 1600-an, orang-orang Portugis akhinya meninggalkan pulau tersebut dan membiarkannya kosong. Hal ini dimanfaatkan oleh Prancis yang langsung menduduki pulau tersebut. Prancis pada tahun 1642 secara resmi mengklaim pulau tersebut, dan menjadikannya sebagai lokasi pembuangan para penjahat kelas kakap dari negara mereka.

Nama Reunion sendiri diberikan pada tahun 1793, dimana nama ini diberikan berdasarkan sebagai bentuk peringatan atas berakhirnya kekuasaan kerjaan Prancis, dan era baru pemerintahan Prancis dengan sistem demokrasi yang menyatukan seluruh rakyat di negara tersebut.

Selama Perang Dunia II, Reunion berada di bawah otoritas Rezim Vichy sampai 30 November 1942, sebelum akhirnya pasukan Prancis kembali mengambil alih pulau dengan kapal Leopard. Reunion menjadi département d'outre-mer (Departemen Luar Negeri) Prancis pada 19 Maret 1946. Kode departemennya adalah 974.

Bagi para penikmat pantai bersih nan sepi, pulau Reunion bisa menjadi salah satu alternqtif wisata. Sama halnya dengan banyak pulau di kawasan tropis, wisata bahari menjadi kekuatan utama di pulau tersebut. Selain itu pulau ini juga dikenal dengan situs-situs bersejarahnya, termasuk beberapa gereja kuno.

Pemerintah Prancis telah memberikan status otonomi kepada pulau ini, dimana mereka memiliki pemerintahan sendiri yang dipimpin oleh Jean-Luc Marx sebagai Presiden Dewan Umum dan Nassimah Dindar sebagai Kepala Pemerintahan.

Penerangan Wikipedia
Reunion (Bahasa Perancis: La Réunion, IPA: [la ʁeynjɔ̃] (Speaker Icon.svg dengar); dahulunya Île Bourbon) ialah sebuah pulau Perancis dengan populasi kira-kira 800,000 terletak di Lautan Hindi, sebelah timur Madagascar kira-kira 200 km sebelah barat daya Mauritius. Secara pentadbiran, pulau ini merupakan sebuah jabatan seberang laut Perancis. Sumber pendapatan Réunion ialah eksport gula dan sektor pertanian.

KedudukanSebenar Pulau Reunion Dalam Peta
Sumber: www.phat.my

0 comments:

Post a Comment

SURAT UNTUK AHLI UMNO - ISU PEMECATAN TSMYPengguguran Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Timbalan Perdana Menteri adalah satu kejutan besar kepada kita. Namun ia tidaklah sebesar pemecatan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Timbalan Perdana Menteri pada 2 September 1998. Malah pengguguran ini tidak menyamai tindakan Tun Musa Hitam meletak jawatan sebagai Timbalan Perdana Menteri pada 1986.

Kejutan penggugguran Muhyiddin hanyalah sebesar tindakan Datuk Seri Mahathir Mohamad, dalam ucapan terbuka di Kuala Terengganu, yang secara tersirat meminta agar Encik Ghafar Baba, yang ketika itu Timbalan Perdana Menteri, memberi laluan kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam pertandingan Timbalan Presiden UMNO pada 1993.

Sebagai ahli UMNO yang suka melihat dan mengkaji keputusan-keputusan politik, saya berharap ahli UMNO dan rakyat Malaysia sedar bahawa pengguguran Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Timbalan Perdana Menteri bukan kerana beliau mengkritik 1 Malaysia Development Berhad (1MDB) atau Perdana Menteri.

Pengguguran Tan Sri Muhyiddin sebagai Timbalan Perdana Menteri adalah kerana beliau tidak lagi boleh bekerja sebagai satu pasukan dan tidak lagi amanah kepada pentadbiran kerajaan yang beliau dokongi.

Ketika Kerajaan diserang segenap penjuru oleh pembangkang dan anasir asing (Sarawak Report dikendalikan oleh warganegara British, bukannya rakyat sarawak), kita tidak boleh mempunyai seorang kitol yang menembak dari dalam pentadbiran.

Perdana Menteri telah membentangkan laporan mengenai 1MDB kepada kabinet bersama dengan “factsheet”. Perdana Menteri juga telah memberi satu arahan jelas kepada semua anggota kabinet agar menulis pertanyaan kepada beliau dan 1MDB sekiranya ada yang tidak jelas atau meragukan.

Kabinet juga bersetuju dengan pelan menyelamat dan bantuan kepada 1MDB. Tidak ada bantahan daripada Timbalan Perdana Menteri yang kononnya jaguh pejuang rakyat.

Justeru apabila Muhyiddin bercakap kepada umum seolah-olah beliau tidak tahu apa-apa dan hanya mendapat maklumat dari The Edge (akhbar yang digantung penerbitannya oleh Kementerian Dalam Negeri kerana dipercayai menyiarkan dokumen palsu), ia merupakan satu pengkhianatan kepada Kabinet.

Beliau bukan sahaja tidak menghormati keputusan kabinet yang beliau turut serta, malah memburukkan KDN yang diketuai oleh rakan kabinet lain. Apakah ini yang kita harapkan dari pemimpin nombor dua negara dan parti?

Kabinet telah diminta menulis sebarang pertanyaan dan kekeliruan mengenai 1MDB. Apakah Muhyiddin mengemukakan sebarang pertanyaan untuk mendapat kebenaran? Saya percaya tidak ada. Jika ada pasti beliau telah bercerita.

Sebaliknya Muhyiddin pergi kepada umum dan menyatakan beliau tidak tahu apa-apa mengenai 1MDB. Apakah ini jenis anggota pentadbiran yang diperlukan?

Bagaimanakah Perdana Menteri dan Kerajaan boleh meyakinkan rakyat apabila Timbalan beliau sendiri mempertikaikannya secara terbuka?

Jangan kita bersikap hipokrit. Jika anda ketua, adakah anda akan kekalkan sesiapa dibawah anda yang secara terbuka dan berkali-kali membelasah anda di belakang anda? Ia tidak mungkin berlaku baik dalam politik, pejabat mahu pun perniagaan. Malah di media sosial pun berapa kali kita “block” orang lain yang menghentam kita.

Perdana Menteri mahu menyelesaikan kemelut 1MDB. Namun ia sukar diselesaikan sekiranya tidak mempunyai pasukan yang jujur, ikhlas dan komited membantunya. Apakah pilihan Perdana Menteri dan Presiden parti ada jika timbalannya sendiri mensabotaj kerajaan?

Muhyiddin patut bersyukur kerana Mohd Najib menyingkirkannya secara terhormat dan penuh digniti. Apa nasib Anwar Ibrahim apabila Mahathir mahu menyingkirkannya pada 1998?

Mahathir menyingkirkan Anwar kerana Anwar sudah tidak lagi boleh memainkan peranannnya sebagai anggota kabinet dan parti dalam satu pasukan. Beliau menggunakan jentera kerajaan dan parti untuk memburukkan kepimpinan Mahathir.

Alasan seks luar tabie ini sungguhpun benar ia hanyalah alasan. Mengikut Tun hanif Omar, risikan telah melaporkan kepada Mahathir mengenai tabiat luar tabie Anwar Ibrahim sejak 1993. Namun hanya pada 1998, Anwar Ibrahim dipecat menggunakan alasan terbabit kerana beliau sudah mengkhianati pasukan pentadbiran dan partinya.

Mohd Najib tidak memilih jalan tersebut sungguhpun sekian banyak gosip dan skandal kelulusan projek dan tanah dari zaman Menteri Besar sehingga ke Timbalan Perdana Menteri boleh digunakan ke atas Muhyiddin Yassin.

Mohd Najib hanya mahu tahu mengapa Muhyiddin memburukkan beliau, kerajaan dan 1MDB di luar dan ia tidak boleh dijawab oleh timbalannya itu. Maka di situ berakhirlah kedudukan Muhyiddin sebagai Timbalan Perdana Menteri.

Apakah Mohd Najib jahat, rakus dan auotkratik? Ia terserah kepada penilaian anda.

Hakikatnya, tiada Perdana Menteri termasuk Mahathir Mohamad, tiada jeneral paling hebat termasuk Alexander The Great, mampu mempunyai timbalan yang sering mensabotaj beliau dan menjatuhkan moral pentadbiran sendiri di khalayak ramai.

Amin bin Yatim
Petaling Jaya
-E-mel pembaca MYKMU.NET

0 comments:

Post a Comment

Cara Menuai Lavender


Anda tahu bunga lavender? Tumbuhan lavender mungkin memang jarang ditemui di Malaysia karena tumbuhan btersebut merupakan tumbuhan yang sebenarnya hanya dapat tumbuh dan hidup di daerah subtropics. Asal tumbuhan ini adalah dari wilayah selatan Laut Tengah sampai Afrika hingga ke India. Seiring dengan berkembangnya jaman dan banyaknya penelitian yang dilakukan akan manfaat yang dikandung dari tumbuhan ini maka lavender semakin banyak dibudidayakan hampir disemua negara dunia.

Fakta Menarik Mengenai Lavender

Bunga lavender biasanya dijadikan sebagai bunga hiasan untuk mempercantik tampilan ruangan. Bunga ini memiliki warna yang khas yaitu warna ungu serta aroma yang sangat harum. Aroma lavender dikenal sebagai aroma yang lembut dan menenangkan sehingga dijadikan sebagai aromatherapy yang membuat seseorang yang menghirupnya merasakan sensasi rileks. Biasanya bunga lavender tersebut dijadikan aromatherapy untuk orang yang mengalami kesulitan untuk tidur dengan nyenyak. Bunga tersebut sama efektifnya seperti chamomile dalam membantu menenangkan saraf yang tegang dan lelah sehingga lebih memberikan efek ketenangan. Dengan begitu lavender dikategorikan sebagai herbal yang mampu memiliki kegunaan sebagai terapi khusunya bagi orang- orang yang memiliki masalah insomnia dan sering merasakan sakit kepala. Selain itu ternyata bunga lavender juga sering dijadikan sebagai bahan dasar untuk membuat produk kecantikan dimana khasiat tersebut terletak pada minyak lavender yang dapat membuat kulit menjadi sehat dan cantik.

Lavender memiliki sifat antiseptik dan antijamur yang sebenarnya telah dikenal sejak dahulu. Kandungan yang ada di dalam bunga berwarna ungu tersebut mampu mengobati jerawat dan juga membantu pemebentukan jaringan parut pada kulit sehingga luka bekas jerawat yang ada akan lebih cepat sembuh dan noda yang ditinggalkannya akan lebih cepat hilang. Hal ini dikarenakan didalam lavender tersebut juga mengandung zat linanool dan naturopath. Selain dapat digunakan untuk wajah, minyak lavender juga memiliki khasiat yang baik untuk kesehatan dan kecantikan rambut. sama seperti minyak zaitu, minyak bunga lavender juga memiliki manfaat untuk menghilangkan ketombe dan juga mencegah kerontokan rambut pada kulit kepala sehingga rambut menjadi tetap sehat dan kuat serta memberikan aroma harum pada rambut.

Berdasarkan penelitian kesehatan, ternyata selain digunakan untuk bagian luar ternyata minyak bunga lavender juga dapat digunakan untuk kesehatan dalam tubuh. Ahli kesehatan telah menemukan penelitian baru bahawa minya bunga lavender ternyata mampu meningkatkan ketahanan tubuh terhadap penyakit dengan cara menurunkan aliran hormone stree kortisol yang ada di dalam tubuh tersebut. dengan kata lain bunga lavender tersebut merupakan obat herbal yang dapat meningkatkan sistem imunitas tubuh. Kini bunga lavender tersebut semakin dikembangkan manfaatnya termasuk banyak digunakan sebagai campuran bahan untuk produk anti nyamuk karena berdasarkan penelitian aroma dari bunga lavender tersebut merupakan aroma yang sangat tidak disukai oleh  nyamuk.


Jom lihat bagaimana mereka menuai Lavender:


0 comments:

Post a Comment

Blog Archive

google-site-verification=UIIQk8hKReg9aDe9WrgxXxVavyJYB0E6JwZuqmRWhYQ