Konvoi Ulat Bulu di Afrika Selatan
Konvoi yang luar biasa ini adalah jejak 136 ulat bulu kecil berangkat ke semak-semak. Adegan ini ditangkap oleh Jamie Rooney, ketika kenderaannya tersadai sementara konvoi sepanjang 5m (17 kaki) menyeberangi jalan di Taman Negara Kruger, Afrika Selatan.

Serangga-serangga halus yang dihubungkan oleh satu benang sutera nipis tunggal di tanah yang menetapkan jalan keluar ke semak-semak, di mana mereka akhirnya akan berubah menjadi kupu-kupu. Mereka mengambil sekitar 20 minit untuk menyeberangi jalan dengan selamat.

"Ini adalah suatu pemandangan yang aneh dan luar biasa," kata lelaki berusia 38 tahun itu dari High Wycombe. "Kami keluar untuk melihat lebih dekat dan sebanyak 136 ulat, semua bergerak bersama-sama di trek.

"Penunjuk arah (guide) kami belum pernah melihat itu sebelumnya tapi dia sudah mendengar tentang hal itu dan menjelaskan bahawa mereka berhijrah ke dalam semak-semak, di mana mereka akan bubar dan berubah menjadi chrysalises."

"Ianya seperti penghijrahan beramai-ramai haiwan besar seperti rusa kutub tetapi pada skala dan kelajuan yang berbeza."

Lihatlah keunikan alam ciptaan Allah S.w.t ini. Serangga-serangga pun pandai memberi contoh kerjasama dan muafakat, tetapi kenapa manusia sekarang ini semakin mahu bermusuh-musuhan dan berperang sesama sendiri? Nampaknya serangga lebih bijak dari manusia yang sebegitu. Ulat bulu / beluncas sekarang ini bukan hanya pandai naik daun, tetapi pandai juga membuat konvoi, subhanAllah .......Sumber

0 comments:

Post a Comment

Membongkar Rahsia Piramid dan Teknologi Tinggi Zaman PurbaMembongkar Rahsia Piramid dan Teknologi Tinggi Zaman Purba


"Dan berkatalah Firaun: "Wahai kaumku, aku tidak mengetahui Tuhan bagimu selain aku. Maka bakarlah wahai Haman untukku tanah liat kemudian buatkanlah untukku bangunan yang tinggi agar aku dapat naik melihat Tuhan Musa, dan sesungguhnya aku benar-benar yakin bahawa dia (Musa) orang-orang pendusta". [Surah al-Qasas : Ayat 38]

Akhbar American Times edisi 1 Disember 2006 menyiarkan berita saintifik yang mengesahkan bahawa Firaun menggunakan tanah liat untuk membina piramid.

Menurut kajian, disebutkan bahawa batu-batu yang digunakan untuk membuat piramid adalah dari tanah liat yang dipanaskan sehingga membentuk batuan keras yang sukar dibezakan dengan batu asalnya.

Para saintis mengatakan, Firaun mahir dalam bidang ilmu kimia dalam menguruskan tanah liat sehingga menjadi batu. Teknik yang mereka gunakan adalah sangat misteri jika dilihat daripada kodifikasi nombor di batu yang mereka tinggalkan.

Prof. Gilles Hug dan Dr. Michael Barsoum menegaskan, piramid yang paling besar di Giza, dibuat daripada dua jenis batuan yang terdiri daripada batu semula jadi dan batu-batu yang dibuat secara manual hasil olahan tanah liat. [1]
Membongkar rahsia Piramid dan teknologi zaman dulu kala- Para Egyptologist mengatakan bahawa Piramid di Giza hanya mengambil masa selama 20 tahun sahaja untuk disiapkan. Lebih daripada 2 juta bongkah batu besar digunakan untuk membinanya.

- Blok-blok batu antara koridor dipotong dengan bentuk yang sama, seperti dalam gambar di bawah;


Blok-blok batu antara koridor berbentuk sama (gambar yang telah dicantumkan dua permukaan antara dinding koridor)Gambar asal sebelah dinding koridor


- Kecanggihan susunan blok-blok batu yang bukan sahaja padat dan tepat, sehingga tiada lubang yang boleh memuatkan mata pisau cukur pun antara bongkah-bongkah batunya, tetapi juga dapat menahan gempa bumi.

- Berdekatan dengan Great Pyramid of Giza ada batu lantai hitam. Apabila dilihat dengan dekat kesan-kesan keratan pada batu-batu tersebut, ia seumpama dikerat dengan mesin zaman moden. Lihat contoh-contoh seperti di bawah;


Batu seolah-olah dikerat dengan mesin moden
Bandingan keratan batu tahun 1998 dengan tahun 2750SMBandingan keratan batu tahun 1998 dengan tahun 2750SM


- Pada tapak-tapak piramid yang lain pula, ada lubang-lubang yang ditebuk pada batu, yang seolah-olah mustahil ditebuk dengan tangan, melainkan menggunakan mesin seperti mesin moden.Lubang pada batu seolah ditebuk dengan mesin modenLubang pada batu seolah ditebuk dengan mesin moden


- Piramid di Giza dikatakan dibina lebih 4000 tahun yang lalu, tetapi di dalamnya ada lukisan-lukisan kenderaan zaman moden seperti helikopter, kapal selam, hovercraft dan kereta kebal. Ada yang mengatakannya sebagai secara kebetulan. Tetapi bagaimana secara kebetulan boleh berada dalam kelompok yang sama, yang mana beberapa tulisan / lukisan itu berupa seperti kenderaan-kenderaan zaman moden?

Antara teori yang dapat dinyatakan di sini ialah, kemungkinan tulisan-tulisan simbol berupa kenderaan-kenderaan zaman moden itu adalah lakaran kembali gambar kenderaan-kenderaan yang pernah wujud sebelum itu lagi. Mungkin diceritakan dan digambarkan semula oleh nenek moyang mereka kenderaan-kenderaan yang pernah wujud sebelum banjir terbesar dunia zaman Nabi Nuh a.s ataupun sebelum bala-bencana lain yang berlaku yang Allah timpakan ke atas umat dulu kala kerana derhaka kepadaNya.Lukisan kenderaan moden dalam piramid bersama tulisan Hieroglyph

Ataupun mungkin piramid-piramid itu memang diperintahkan oleh Nabi Sulaiman a.s kepada para jin untuk membinanya. Dan para jin sudah tentu ada yang tahu banyak berita-berita langit, kerana sebelum Nabi Muhammad S.a.w lahir, para jin masih boleh terbang ke langit untuk mencuri dengar berita-berita dari para malaikat. Tajuk sambungan seterusnya akan mengupas lebih dalam berkenaan hal ini insyaAllah.

- Piramid-piramid itu sendiri boleh dikatakan adalah sebuah loji menjana-kuasa elektrik gergasi. Sarung luar Piramid Besar telah diliputi dengan batu kapur putih tufa, ianya padat sehinggakan pisau cukur tidak boleh muat antara blok. Batu kapur putih tufa itu tidak mengandungi magnesium dan mempunyai ciri-ciri penebat yang tinggi. Ciri-ciri penebat ini menghalang elektrik di dalam piramid itu daripada dikeluarkan tanpa kawalan.

Blok-blok batu yang digunakan di dalam piramid itu diperbuat daripada satu lagi bentuk batu kapur yang mengandungi kristal yang merupakan konduktor elektrik yang sangat tinggi dan sejumlah kecil logam, yang membolehkan penghantaran kuasa maksimum.

Paksi di dalam piramid itu telah dipenuhi dengan granit. Granit, sebagai satu konduktor, adalah bahan yang sedikit radioaktif dan membenarkan pengionan udara di dalam paksi.

Apabila kita melihat ke dalam kabel elektrik terlindung, kita lihat bahawa bahan-bahan konduktif dan penebat yang digunakan adalah cara yang sama seperti dalam piramid.


- Ada lukisan seperti mentol lampu yang besar dalam piramid Mesir itu. Adalah dipercayai pencahayaan di dalam piramid ketika itu adalah dengan menggunakan mentol lampu tanpa wayar. Konsepnya sama seperti yang pernah ditunjukkan oleh Nicola Tesla dalam World's Fair di Chicago tahun 1893.Antenna tanpa wayar


Lampu arka yang digunakan dalam Rumah Api Iskandariah (Lighthouse of Alexandria) adalah bukti selanjutnya bahawa elektrik telah digunakan di Mesir purba. Tenaga yang diperlukan untuk menyalakan Rumah Api Iskandariah selama 24 jam sehari hanya mungkin telah dibekalkan oleh sumber elektrik biasa. [2]


- Lakaran seperti Bateri Baghdad yang terkenal itu juga ada ditemui dalam piramid di Mesir.


- Ada ditemui barang yang mana dikatakan oleh ahli arkeologi sebagai arca atau ukiran, tetapi bagi ahli-ahli sains kejuruteraan menganggapnya sebagai salah satu komponen dari sebuah mesin. Seperti dalam gambar di bawah, bentuknya pun nampak seperti disk yang mungkin adalah komponen sesebuah mesin. Dan ditemui juga satu batang silinder yang muat jika dipadankan dengan bulatan di tengah disk di bawah.


Sebuah arca atau komponen mesin?


- Banyak kaedah matematikal yang berkaitan piramid di Mesir adalah sangat canggih dan menakjubkan. Sebagai satu contoh, ketinggian Piramid Besar di Mesir (Giza) adalah 149.4 meter, manakala jarak di antara Bumi dan matahari adalah 149. 4 juta kilometer tepat. Dan macam-macam lagi.

- Suhu di dalam bilik Piramid besar sepanjang tahun tidak melebihi 22 darjah Celsius. Bayangkan, berada di tengah-tengah padang pasir yang panas terik, di dalam batuan besar, tetapi dapat mencapai suhu serendah itu.

- Chris Dunn, seorang jurutera pengilangan mengatakan bahawa wajah patung Luxor adalah simetri antara bahagian kiri dan kanan. Ianya bukan hasil kerja tangan dengan menggunakan tukul dan pahat, kerana pembuatannya begitu tepat. Bagaimana sebuah patung yang sangat besar boleh diukir dengan simetri kiri dan kanan pada zaman yang dikatakan kuno?


Wajah patung Luxor adalah simetri antara bahagian kiri dan kanan- Telah ditemui piramid-piramid besar di Mesir, Peru, Mexico, China. Dimana Piramid Besar di Giza terletak di tengah-tengah antara kesemua piramid ini.

- Dan di setiap piramid itu ada terpapar tulisan-tulisan Hieroglyph di dalamnya. Seolah-olah ianya adalah signal kepada sesuatu dan bukannya tiada tujuan.

- Easter Island, Peru, Mexico, Mesir dan China walaupun terpisah jauh tetapi binaan-binaan kuno yang ditemui di sana ada beberapa persamaan yang ketara, seperti terdapat mumia di dalamnya, tulisan-tulisan Hieroglyph, teknik binaan tahan gempa bumi, kaedah astrologikal dan astronomikal yang digunakan dan terdapat binaan piramid (selain dari Easter Island).
- Perhatikanlah gambar-gambar teknik binaan yang sama di setiap tempat itu seperti di bawah. Tidak mustahil ia semua dibina oleh orang-orang atau kelompok-kelompok tertentu yang sama.Blok binaan di Easter Island
Blok binaan di Cuzko, Peru
Blok binaan di Machu Picchu, Peru
Blok binaan di Ollantaytambo, Peru
Blok binaan di Saqsayhuaman, Peru
Blok binaan di Giza, Mesir


- Dan banyak lagi rahsia yang dibongkarkan, sila saksikan video di atas dan juga di bawah .......

- Sambil itu, jika anda mahu melihat suasana di piramid dan sekitarnya secara INTERAKTIF, boleh klik di sini dan klik butang Launch Interactive di laman tersebut.


Rujukan:

1 - utusan.com.my
2 - harunyahya.com


Sumber

0 comments:

Post a Comment

Gambar Manipulasi Russia Dalam Perang Dunia Kedua

 Gambar manipulasi (photo manipulation) sudah wujud sejak zaman Perang Dunia Kedua dulu lagi dan mungkin bermula sebelum itu lagi. Sekarang perkembangannya lagi hebat, dan digunakan untuk berbagai tujuan. Maka, jangan mudah percaya kepada gambar-gambar yang dilihat terutamanya gambar yang berunsurkan tuduhan pada seseorang atau suatu pihak.
Gambar manipulasi


Gambar sebenar - Askar Jerman di Poland, tahun 1939

*********Gambar manipulasi20 April, 1943. Walter Cruger sedang dianugerahkan Knight’s Cross


*********


Gambar manipulasi


Gambar sebenar


*********


Gambar manipulasi


Gambar sebenar

*********


ambar manipulasi - Seolah mahu membakar manusia dalam ketuhar


Gambar sebenar

*********Gambar manipulasiGambar sebenar
Sumber - secretsofthefed.com , englishrussia.com

0 comments:

Post a Comment

MISTERI MACHU PICCHU KOTA ATAS AWAN


Machu Picchu, salah satu dari bangunan paling bersejarah di dunia dan juga tersenarai dalam 7 Keajaiban Dunia. Daripada pengamatan pakar, menunjukkan betapa majunya pengetahuan akan teknik merancang membangunkan peradaban masa lalu. Ketika Hiram Bingham, seorang profesor muda Yale menemui Machu Picchu pada 1911, Tempat ini sangatlah tersembunyi dan tertutup dengan tumbuhan yang lebat disekitarannya. Ia terletak hampir ketinggian 8000 kaki di permukaan laut. Bangunan menakjubkan yang terletak di pergunungan Andes ini relatif selama beratus tahun lamanya tanpa terusik oleh kehadiran manusia. Kini, hampir 2500 ribu pelancong berkunjung ke Machu Picchu di setiap hari. Bingham mempercayai bahawa tempat ini mempunyai erti yang sangat besar akan kelahiran satu peradaban yang menjadi legenda di dunia iaitu Inca Empire. Satu peradaban asli yang besar dari benua Amerika yang telah hilang. Terdapat ribuan artifak yang sangat tinggi nilainya di Machu Picchu. Kini sebahagian besar artifak-artifak tersebut sedang menjadi bahan penelitian untuk menggali lebih dalam lagi sejarah dari peradaban suku Inca.0 comments:

Post a Comment

Blog Archive

google-site-verification=UIIQk8hKReg9aDe9WrgxXxVavyJYB0E6JwZuqmRWhYQ