Amazing Monkey Man

Daki bukan mudah, malah dengan peralatan sesuai, tetapi melihat bagaimana seorang lelaki mampu memanjat dengan hanya tangan kosong dia. Diketahui tempatan sebagai 'Lelaki monyet', Neu telah mendapat perhatian di seluruh dunia untuk kemahiran-kemahiran dia. Uploader John Early memberitahu Storyful: "kami meminta rakan baik kami Neu, AKA 'Lelaki Monyet', lakukan satu bit demonstrasi freestyle semasa melawat pantai Pranang, Thailand. Keseluruhan pantai itu telah ditawan. Bahkan monyet dibingungkan." Kredit: John Early


















Jom layan video di bawah


4 comments:

Post a Comment

Jom Tengok Panda Yang Comel Dan Nakal

Hahaha lucu sangat tengok aksi anak panda ni yang cuba memanjat tingkap tapi terjatuh dan menimpa kawannya... Jom layannnn



Jom Tengok Panda Yang Comel Dan Nakal

Jom Tengok Panda Yang Comel Dan Nakal

6 comments:

Post a Comment

AMARAN DAN PESANAN DARI TNB

AMARAN DAN PESANAN DARI TNB


Untuk Ingatan Dan Pengetahuan Semua Agar Berhati-Hati | PESANAN DARIPADA TNB Tentang TAKTIK PENYAMUN TERKINI | Baru ni di Taman Desa Mewah telah terjadi kes samun di tengah malam iaitu dalam jam 2 pagi ke atas...

PENYAMUN MEMANJAT PAGAR RUMAH MANGSA DAN MENCABUT FIUS TNB BERSEBELAHAN METER TNB... TUJUANNYA UNTUK MEMATIKAN BEKALAN ELEKTRIK DAN MENGUMPAN MANGSA MEMBUKA PINTU RUMAH...

SUDAH PASTI MANGSA AKAN KEKOTAK FIUS UNTUK MEMERIKSA... BUKAN FIUS YG DIDALAM RUMAH TAPI FIUS YG DI TEPI METER TNB....

APABILA MANGSA BUKA PINTU PENYAMUN TERUS MENYERBU... MOHON JIKA ADA TERPUTUS ELEKTRIK MALAM HARI HENDAKLAH BERHATI HATI....

SHARE....

Kalu begitu, kalu rumah tiba2 bergelap mlm2 esp lewat mlm, sila call atau sms/whatsapp jiran2 seblah utk pastikan samada bekalan lektrik kawasan yang terputus atau rumah kita SAHAJA. Kalu masih was2 atau jiran tak dengar fon, terus dail TNB 24 jam kat nmbor 15454.

Begitu juga kalu lampu jalan terpadam, sila catit nombor tiang lampu tersebut & cepat2 call 15454.

6 comments:

Post a Comment

Jom Tengok The Hobbit Dan Lord Of The Ring Swords

Jenis-jenis pedang yang digunakan di dalam movie The Hobbit


1). Hobbit Glamdring the Sword of Gandalf
Jom Tengok The Hobbit Dan Lord Of The Ring Swords



2). Hobbit Sting Sword 
Jom Tengok The Hobbit Dan Lord Of The Ring Swords

5 comments:

Post a Comment

Jom Tengok Pets Dengan Halloween Costumens

Layan jer ;)


Jom Tengok Pets Dengan Halloween Costumens

Jom Tengok Pets Dengan Halloween Costumens

4 comments:

Post a Comment

Gayat!

Jangan tiru aksi ini ;)

Gayat

Jom layan lagi gambar-gamabr dibawah

4 comments:

Post a Comment

5 Tips Menjaga Kesihatan Payudara Wanita



Menjaga kesihatan payudara merupakan salah satu hal yang harus di lakukan bagi kaum wanita. Salah satunya agar tehindar dari berbagai penyakit seperti kanser payudara. Payudara yang terdiri dari jaringan ikat, jaringan lemak serta tabung yang merespon produksi beberapa hormon dalam tubuh. Berikut ini beberapa tips menjaga kesihatan payudara wanita : 

1. Tingkatkan Pengambilan Brokoli 
Mengambil brokoli dalam pemakanan adalah salah satu cara menjaga kesihatan payudara wanita. Kandungan sulforaphane dalam brokoli mampu membantu hati membuang hormon estrogen yang memicu tumbuhnya sel kanser pada payudara. 

2.  Mengambil Minuman Teh Hijau 
Selain mengambil sayuran anda juga boleh mengambil teh hijau untuk menjaga kesihatan payudara . Teh hijau mengandung epigallocatechin gallate yang mampu menjadi antioksida yang kuat dan mampu melindungi payudara terhindar dari penyakit kanser payudara. Usahakan pengambilan teh hijau setiap hari diwaktu pagi hari sebelum sarapan. 

3. Mengambil Makanan Yang Mengandung Vitamin D
Vitamin D dipercaya memilki khasiat yang mampu mencegah tumbuhnya sel kanser pada payudara juga boleh dijadikan ubat bagi penderita kanser payudara. Memperolehi khasiat Vitamin D samada dari suplement ataupun dari sinar matahari. 

4. Meningkatkan Pengambilan Sayuran Hijau 
Mengambil sayuran hijau memang terbukti baik untuk kesihatan. Kandungan bioflavonoid pada sayuran hijau seperti seledri, kemangi, sawi dan sejenisnya memiliki kandungan apigenin yang mampu mencegah juga mengubati kanser payudara. 

5. Mengambil Kunyit 
Ubat tradisional yang dikenali baik untuk kesihatan yang satu ini iaitu kunyit. Kunyit yang mengandung cucurmin sebagai bahan anti-inflamasi antioksid mampu mencegah tumbuhnya sel kanser payudara. Pengambilan yang sangat mudah adalah dengan menambahkan kunyit pada bahan masak. 

Itulah beberapa cara yang dapat anda lakukan untuk menjaga kesihatan payudara agar terhindar dari penyakit kanser payudara. - Sumber


Nak kongsi pendapatan percuma di facebook, twitter - sila klik sini 8Share

3 comments:

Post a Comment

Perkampungan Melayu Di Afrika Selatan

Pada abad ke-17, ketika Syarikat Hindia Timur menguasai hampir seluruh wilayah Nusantara, pengasingan orang-orang yang menjadi tahanan politik dan hamba dilakukan hingga nun jauh ke benua hitam, Afrika. Orang-orang buangan tersebut ditempatkan di Bo-Kaap, sebuah kawasan di Cape Town, Afrika Selatan. Dari generasi ke generasi, mereka beranak-pinak dan akhirnya membentuk perkampungan melayu dan menjadi penyebab tersebarnya agama Islam di Tanjung Harapan. Menurut data, populasi muslim di Afrika Selatan kini mencapai 1.5% dari keseluruhan 44 juta penduduk di sana.

Rumah-rumah di Bo-Kaap bercorak khas, paduan antara gaya Timur dan neoklasik. Jalan-jalannya masih buatan batu asli dari abad ke-17, ditambah cat rumah yang berwarna-warni sehingga menambah keunikan kota ini. Perkampungan yang unik itu dikenal sebagai Kampung Melayu atau The Malay Quarter. Penduduknya kebanyakan keturunan pendatang dari Kepulauan Melayu termasuklah dari Malaysia (Tanah Melayu ketika itu) dan Indonesia, yang tiba di Benua Afrika sejak 300 tahun lalu.

Sekali imbas, mereka tidak kelihatan seperti seseorang yang berketurunan Melayu. Nama panggilan mereka memang nama-nama islam khas Melayu, tetapi nama keluarganya Barat, akibat peraturan dua abad lalu yang mengharuskan mereka memiliki nama yang mudah diucapkan penjajah Belanda.Tambahan pula, mereka tidak berbahasa Melayu, tetapi Inggeris dan Afrikaans, sejenis bahasa Belanda. Hanya beberapa perkataan Melayu sahaja yang masih terselip dalam bahasa mereka.

Perkampungan Melayu Di Afrika Selatan


5 comments:

Post a Comment

Jom Breakfast Dengan Telur

Khasiat telur ayam


Khasiat telur ayam ini telah dihuraikan oleh Imam Ibn Qayyim yang diterjemahkan dalam buku " Healing with the Medicine of The Prophet". Berdasarkan buku ini mengatakan telur yang segar adalah lebih baik dari telur yang lama. Dalam banyak-banyak telur, telur ayam adalah yang terbaik. Telur ayam adalah mudah dihadam dan sejuk.

Pengarang Qanoon berkata, " kuning telur adalah panas dan basah serta berguna untuk membersih darah tetapi kurang berkhasiat". Kuning telur juga didapati mengubati kesakitan dan membersihkan perut serta saluran pernafasan. Kuning telur juga bagus untuk mengubat batuk dan mencegah kanser paru-paru, hati dan prostat. Ia juga baik untuk meningkatkan keberkesanan buah badam.

Jika putih telur (albumin) dititiskan kepada mata ia akan menjadi ubat dan menyejukkan mata. Albumin juga boleh digunakan sebagai pencuci muka dan mengelakkan sunburn.

Khasiat telur ayam

5 comments:

Post a Comment

Rakyat Afrika Selatan Berkulit Putih Hidup Dalam Kemiskinan

Beberapa keluarga rakyat Afrika Selatan yang berkulit putih hidup dalam kemiskinan di beberapa buah setinggan sekitar Pretoria. BBC melaporkan seramai 400,000 orang kulit putih yang hidup di dalam kemiskinan yang hina tinggal di 80 buah kem setinggan merentasi Afrika Selatan. - Sumber

Jom layan gambar-gambar kehidupan seharian mereka di bawah ;)

Rakyat Afrika Selatan Berkulit Putih Hidup Dalam Kemiskinan

Rakyat Afrika Selatan Berkulit Putih Hidup Dalam Kemiskinan


6 comments:

Post a Comment

Buaya Makan Buaya

Gambar yang yang sangat dramatik ini menunjukkan seekor buaya yang sangat besar mengalahkan dan membaham seekor buaya lebih kecil dari spesiesnya sendiri. Dirakam oleh Lauren Hansen, 27, membawa mesej  kuasa yang besar bila-bila masa boleh menguasai dan membelasah  lawan lebih kecil.  Lauren yang berminat menjadi seorang jurugambar, mengambil gambar ini ketika dalam perjalanan  melalui Brazos Bend State Park, Texas. - Sumber dailymail.co.uk

Buaya makan buaya

9 comments:

Post a Comment

Pemakaian Coli Semasa Tidur Menyebab Kanser?

Pemakaian Coli Semasa Tidur Menyebab Kanse


Pemakaian coli semasa tidur merupakan salah satu mitos yang popular. Kaum wanita telah menggunakan coli selama berabad lamanya untuk memberikan sokongan pada bahagian payudara. Namun, pemakaian coli ke tempat tidur telah membuatkan khabar angin tersebar bahawa ia boleh meningkatkan risiko kanser payudara dan meratakan dada anda. Di sini, kami akan membongkarkan empat mitos berkaitan pemakaian coli semasa tidur seperti berikut:

Pemakaian coli semasa tidur: Penyebab kanser payudara?
Tidak, mengikut kata seorang pakar bedah payudara. Coli yang mempunyai besi tidak menyebabkan atau meningkatkan risiko kanser payudara. Khabar angin ini bermula pada tahun 1995 di mana seorang pengarang yang menulis sebuah buku bertajuk 'Dressed to Kill' telah mendakwa bahawa wanita yang memakai coli ketat setiap hari terutamanya yang mempunyai besi lebih berisiko tinggi untuk mendapat kanser payudara berbanding mereka yang semulajadi. Malahan, dia turut mengatakan bahawa perkara ini turut mengecutkan sistem limpa yang mana berfungsi untuk menyingkirkan toksin daripada badan, namun coli memerangkap toksin dalam tisu payudara lantas menyebabkan kanser payudara terjadi. Namun begitu, tidak ada bukti saintifik untuk menyokong teori ini.

Pemakaian coli semasa tidur: Memastikan payudara anda lebih baik?
Malangnya, tidak ada bukti nyata bahawa payudara anda kelihatan lebih baik jika memakai coli pada waktu malam. Rahsia sebenar untuk dada kelihatan lebih baik adalah dengan memakai saiz coli yang betul. Pakar mengatakan bahawa kebanyakan wanita memakai coli yang tidak memberikan cukup sokongan serta menyumbang kepada ketidakselesaan. Setiap wanita perlu mendapatkan 'fitting' coli profesional sekali setahun.

Pemakaian coli semasa tidur: Meratakan bahagian dada anda?
Ini merupakan mitos yang paling popular di kalangan gadis remaja, tetapi tiada kebenaran yang tepat tentangnya. Jika mahukan dada yang rata, anda hanya perlu memakai korset yang ketat sehingga tidak membenarkan anda bernafas. Namun, pakar juga menasihatkan bahawa tidak perlu memakai coli semasa tidur jika ia memberikan ketidakselesaan pada anda.

Pemakaian coli semasa tidur: Penyebab payudara kendur?
Sebenarnya, kehamilan, penyusuan dan penuaan yang merupakan penyumbang kepada payudara kendur, bukan coli. Perbuatan memakai coli lebih dari 8 hingga 12 jam sehari akan melemahkan tisu payudara lantas mengendurkannya dan ini tidak benar sama sekali. Coli merupakan kawan kepada kaum wanita, bukan musuh. - Sumber

7 comments:

Post a Comment

Jenazah 11 Tahun Masih Sempurna Dan Wangi Di Segamat

Subhanallah!

Kisah benar yang dialami oleh seorang pekerja JKR bernama En Jalaluddin. Cerita beliau, salah satu jenazah yang berusia 11 tahun itu seorang lelaki bekas guru mengaji Al-Quran. Sehingga kini 3 jenazah yang dikebumikan antara 7 hingga 11 tahun itu masih dalam keadaan sempurna eloknya.

Kain kapannya masih kukuh dan semasa mengeluarkan jenazah tersebut semerbak bau kasturi... MasshaAllah keadaan jenazah masih terpelihara seolah-olah baru saja dikapan dan dikebumikan. Untuk makluman kawan-kawan perkuburan ini termasuk dalam kawasan projek expressway Segamat - Tangkak. Ini adalah kerja-kerja mengalihkan kubur  di Kg Batu Badak, Gemereh Segamat. Allahuakbar!!!

Sebelum ni Ida ada update entry cerita yang serupa iaitu 19 Tahun Meninggal, Jasad Wanita Ini Masih Utuh dan Wangi (klik sini) tetapi berlaku di Indonesia.

Jenazah 11 Tahun Masih Sempurna Dan Wangi Di Segamat

Jenazah 11 Tahun Masih Sempurna Dan Wangi Di Segamat

Jenazah 11 Tahun Masih Sempurna Dan Wangi Di Segamat



7 comments:

Post a Comment

19 Tahun Meninggal, Jasad Wanita Ini Masih Utuh dan Wangi

Subhanallah... !!!

19 Tahun Meninggal, Jasad Wanita Ini Masih Utuh dan Wangi

Jasad wanita yang sudah di kubur selama 19 tahun lalu ini ketika di bongkar masih untuh bahkan mengeluarkan aroma yang sangat wangi dari dalam kuburnya.

Sebuah fenomena yang luar biasa terjadi di Tuban, Jawa Timur ketika pihak pengurus Masjid Bejagung Lor terpaksa harus membongkar 17 makam yang ada di sekitar masjid untuk perluasan bangunan masjid. Nah ada satu makam yang menjadi perhatian orang banyak makam ini adalah makan dari Siti Masrinah, warga Desa Penambang, Kecamatan Semanding, Kabupaten Tuban yang telah meninggal pada tahun 1994 lalu, setidaknya wanita ini sudah 19 tahun dikubur. Namun ketika makamnya dibongkar parapenggali kubur tidak menemukan tulang wanita ini melainkan masih menemukan jasad wanita ini yang masih untuh bahkan tidak ada bau busuk sama sekali melainkan bau wangi yang tercium dari kuburan yang dibongkar. "Di hari pertama itulah, ada satu jasad wanita yang sudah meninggal 19 tahun tapi masih utuh dan mengeluarkan bau harum," ujar Ahmad salah satu pengurus Masjid Bejagung Lor.

Usai dibongkar dan dishalatkan kembali, jasad yang makamnya dibongkar kembali dimakamkan di tempat pemakaman sama, yang berjarak sekitar 100 meter dari lokasi pemakaman sebelumnya. Menurut salah satu anggota keluarga, Siti Masrinah merupakan wanita yang baik hati dan rajin beribadah, bahkan semasa hidupnya ia selalu menyantuni anak yatim piatu yang ada disekitar kampungnya. - Sumber

19 Tahun Meninggal, Jasad Wanita Ini Masih Utuh dan Wangi

14 comments:

Post a Comment

Cuba Isi Jawapan Di Bawah

Cuba isi jawapan di bawah ini (sila jawab dengan jujur di dalam hati masing-masing) :

1. Allah menciptakan TERTAWA dan .......
2. Allah itu MEMATIKAN dan ......
3. Allah menciptakan LELAKI dan .......
4. Allah memberikan KEKAYAAN dan ......

Majoriti anda akan menjawab:

1. MENANGIS.
2. MENGHIDUPKAN.
3. PEREMPUAN
4. KEMISKINAN.

Yakin jawapan anda itu betul? Untuk mengetahui adakah jawapan di atas itu benar atau tidak, mari kita sesuaikan jawapan tersebut dengan rangkaian firman Allah Subhanahu wa Ta'ala dalam surat An-Najm (53), ayat: 43-45, dan 48. sebagai berikut:

"...dan Dia-lah yang menjadikan orang TERTAWA dan MENANGIS." (QS. 53:43).
"...dan Dia-lah yang MEMATIKAN dan MENGHIDUPKAN." (QS. 53:44).
"...dan Dia-lah yang menciptakan berpasang-pasangan LELAKI dan PEREMPUAN. " (QS.53:45).
"...dan Dia-lah yang memberikan KEKAYAAN dan KECUKUPAN." (QS. 53:48).

Ternyata jawapan kita umumnya BETUL hanya pada soalan no. 1-3.
Tapi, jawapan kita untuk no. 4 (kalau jujur) umumnya mesti KEMISKINAN (jawapan yang salah)
Jawapan versi Allah dalam Al-Qur'an bukan KEMISKINAN, tapi KECUKUPAN...
Maa syaa Allah..!!!

Sesungguhnya Allah Subhaanahu wa Ta'ala hanya memberi KEKAYAAN dan KECUKUPAN kepada hamba-Nya..yakinlah !
Dan yang "menciptakan" KEMISKINAN adalah diri kita sendiri. Hal ini boleh berlaku kerana ketidakadilan ekonomi, malas, boleh juga kerana kemiskinan itu kita bentuk di dalam fikiran kita sendiri. Itulah hakikatnya, mengapa orang-orang yang sentiasa bersyukur, walaupun hidup susah, ia akan tetap tersenyum dan merasa CUKUP...

Jadi, marilah kita melahirkan rasa KECUKUPAN di dalam hati dan fikiran kita, agar kita menjadi hamba-Nya yang selalu BERSYUKUR.. baik dalam kegembiraan ataupun kesedihan dan kesusahan. Kerana di dalam kesusahan dan kesedihan pun adalah rezeki dari Allah SWT..
Semoga BERSYUKUR kita bernilai ibadah..

Aamiin Ya Rabbal 'aalamiin.'

Sumber fb




Nak kongsi pendapatan sampingan yang percuma di facebook sila klik sini 8Share

8 comments:

Post a Comment

Bagaimana Kucing Melihat Dunia?

Pernahkah anda bertanya-tanya bagaimana kucing melihat dunia? Visualisasi menarik oleh seniman Nickolay Lamm ini mengungkapkan apa yang dilihat oleh mata seokor kucing. Struktur mata kucing mirip dengan mata manusia, tetapi mereka telah beradaptasi kerana sifat mereka sebagai predator yang berburu dalam gelap. Dibandingkan dengan pandangan manusia, penglihatan kucing kurang begitu detail dan dalam melihat warna juga tidak begitu jelas namun membuat mereka mempunyai kemampuan yang kuat untuk melihat di malam hari. Lamm berkerjasama dengan dokter mata dari Universiti Pennsylvannia dan spesialis mata haiwan untuk projek ini. 

Beberapa fakta yang dikaji adalah bahawa kucing memiliki bidang visual yang lebih besar aitu 200 darjah berbanding dengan manusia yang hanya 180 darjah, dan kucing juga tidak boleh mengenal warna merah, oren dan coklat yang bererti mereka tidak dapat melihat pemandangan yang jauh dengan baik. Night vision mereka yang unggul kerana memiliki lebih banyak batang pada retina. Kucing dapat membuka elliptical pupils mereka lebih luas dalam cahaya redup, sebaliknya saat cahaya terang akan lebih sempit untuk melindungi retina sensitif dari cahaya terang. Selain itu, mereka memiliki lapisan reflektif dari jaringan yang disebut tapetum lucidum yang memantulkan cahaya melalui retina sehingga dapat diserap untuk kedua kalinya. - Sumber

Bagaimana Kucing Melihat Dunia

8 comments:

Post a Comment

Gambar Miss Malaysia 2013 Dengan Pakaian Renang

Carey Ng, Ratu Cantik Malaysia 2013, bersaing dalam pertandingan pakaian renang dalam YAMAMAY FOR MISS koleksi pakaian renang UNIVERSE 2014 menampilkan kasut oleh Cina Laundry semasa Preliminary Competition di Crocus City Hall pada 5 November, 2013. - Sumber

Kerana ini lah mengapa gadis melayu/islam tidak dibenarkan menyertai pertandingan ratu cantik..fikir-fikirkan lah ;)

Miss Malaysia 2013

3 comments:

Post a Comment

Google Dalam Kenangan

Assalamualaikum wbt...
Salam ceria rakan-rakan yang dirahmati Allah swt...

Semalam Ida telah telah bercerita dan memasukkan gambar-gambar iklan Yahoo Dalam Kenangan (klik) dan hari ini berkenaan dengan google pula. Kalau kita perasan google amat jarang-jarang update atau mengubahsuai perkataan GOOGLE itu, tetapi apabila ia dilakukan, perkataan atau tulisan GOOGLE itu amat menarik dan kreatif sekali. Dibawah adalah gambar-gambar perkataan google yang sempat Ida simpan + kumpulkan di awal tahun 2012. Jom layannn ...

Google Dalam Kenangan
Ini adalah bentuk perkataan google yang hari-hari kita lihat


Google Dalam Kenangan
Google pada 9/4/2012

11 comments:

Post a Comment

Jom Melawat Pulau Jeju, Korea Selatan

Pulau Jeju, merupakan pulau terbesar dan terletak di timur laut Korea Selatan. Ia merupakan sebuah pulau hasil pembentukan pembekuan larva gunung berapi. Pulau Jeju turut dikenali Jejudo. Seperti mana 7 Kejaiban Semulajadi yang lain, pulau ini juga disenaraikan sebagai Tapak Warisan Dunia oleh UNESCO. Jommmm


Sebaik sahaja anda tiba di jeti Pulau  Jeju, memandu pelancong akan membawa anda melawat Haenyeo Museum (laut wanita penyelam) yang terletak di Hado-ri, mengenai kisah kehidupan penduduk kampung tepi laut di mana banyak haenyeo hidup secara tradisional . Muzium tersebut menerangkan suatu cara hidup mereka, mempamerkan model rumah mereka serta mengandungi barang pameran diet harian mereka, alat dan pakaian, serta sumbangan mereka melawan semasa pendudukan Jepun di tahun1930an.

10 comments:

Post a Comment

9 Manfaat Tidur Mengiring Ke Kanan

9 Manfaat Tidur Miring Ke Kanan


9 Manfaat Tidur Miring Ke Kanan

HENDAKNYA mendahulukan posisi tidur di atas sisi sebelah kanan (rusuk kanan sebagai tumpuan) dan berbantal dengan tangan kanan, tidak mengapa apabila setelahnya berubah posisinya di atas sisi kiri (rusuk kiri sebagai tumpuan).

Hal ini berdasarkan sabda Rasulullah: “Berbaringlah di atas rusuk sebelah kananmu.” (HR. Al-Bukhari no. 247 dan Muslim no. 2710).

Salah satu adab tidur adalah di anjurkan untuk miring ke kanan, dan di balik sunnah Nabi ini ternyata banyak sekali hikmah dan manfaat yang bisa kita ambil dari sisi kesehatan.

Berikut Manfaat Tidur Menghadap Ke Sebelah Kanan menurut Penjelasan Medis.

1. Mengistirahatkan otak sebelah kiri.

Secara anatomis, otak manusia terbagi menjadi dua bagian kanan dan kiri. Bagian kanan adalah otak yang mempersarafi organ tubuh sebelah kiri dan sebaliknya. Umumnya kita menggunakan organ tubuh bagian kanan sebagai anggota tubuh yang dominan dalam beraktifitas seperti makan, memegang dan lainnya.

Dengan tidur pada posisi sebelah kanan, maka otak bagian kiri yang mempersarafi segala aktifitas organ tubuh bagian kanan akan terhindar dari bahaya yang timbul akibat sirkulasi yang melambat saat tidur/diam.

Bahaya tersebut meliputi pengendapan bekuan darah, lemak, asam sisa oksidasi, dan peningkatan kecepatan atherosclerosisatau penyempitan pembuluh darah. Sehingga jika seseorang beresiko terkena stroke, maka yang beresiko adalah otak bagian kanan, dengan akibat kelumpuhan pada sebelah kiri (bagian yang tidak dominan).

2. Mengurangi beban jantung.

Posisi tidur kesebelah kanan yang rata, memungkinkan cairan tubuh (darah) terdistribusi merata dan terkonsentrasi di sebelah kanan (bawah). Hal ini akan menyebabkan beban aliran darah yang masuk dan keluar jantung lebih rendah. Dampak posisi ini adalah denyut jantung menjadi lebih lambat, tekanan darah juga akan menurun. Kondisi ini akan membantu kualitas tidur.

Tidur miring ke kanan membuat jantung tidak tertimpa organ lainnya. Hal ini disebabkan karena posisi jantung yang lebih condong berada di sebelah kiri. Tidur bertumpu pada sisi kiri menyebabkan curah jantung yang berlebihan, karena darah yang masuk ke atrium juga banyak yang disebabkan karena paru-paru kanan berada di atas. Sedangkan paru-paru kanan mendapatkan pasokan darah yang lebih banyak dari paru-paru kiri.

3. Mengistirahatkan lambung. (Usus)

Lambung manusia berbentuk seperti tabung berbentuk koma dengan ujung katup keluaran menuju usus menghadap kearah kanan bawah. Jika seorang tidur kesebelah kiri maka proses pengeluaran chime ( makanan yang telah dicerna oleh lambung dan bercampur asam lambung ) akan sedikit terganggu, hal ini akan memperlambat proses pengosongan lambung.

Hambatan ini pada akhirnya akan meningkatkan akumulasi asam yang akan menyebabkan erosi dinding lambung. Posisi ini juga akan menyebabkan cairan usus yang bersifat basa bias masuk balik menuju lambung dengan akibat erosi dinding lambung dekat pylorus.

4. Meningkatkan pengosongan kandung empedu dan pankreas.

Adanya aliran chime yang lancar akan menyebabkan keluaran cairan empedu juga meningkat, hal ini akan mencegah pembentukan batu kandung empedu. Keluaran getah pancreas juga akan meningkat dengan posisi mirin ke kanan.

5. Meningkatkan waktu penyerapan zat gizi.

Saat tidur pergerakan usus menigkat. Dengan posisi sebelah kanan, maka perjalanan makan yang telah tercerna dan siap di serap akan menjadi lebih lama, hal ini disebabkan posisi usus halus hingga usus besar ada dibawah. Waktu yang lamam selamat tidur memungkinkan penyerapan bias optimal.

6. Merangsang buang air besar (BAB).

Dengan tidur miring ke sebelah kanan, proses pengisian usus besar sigmoid (sebelum anus) akan lebih cepat penuh. Jika sudah penuh, akan merangsang gerak usus besar diikuti relaksasi dari otot anus sehingga mudah buang air besar.

7. Mengisitirahatkan kaki kiri.

Pada orang dengan pergerakan kanan, secara ergonomis guna menyeimbangkan posisi saat beraktifitas cenderung menggunakan kaki kiri sebagai pusat pembebanan. Sehingga kaki kiri biasanya cenderung lebih merasa pegal dari kanan, apalagi kaki menempati posisi paling bawah. Dan aliran darah di kaki untuk kembali cenderung lebih lambat. Jika tidur miring kanan, maka pengosongan vena kaki kiri akan lebih cepat sehingga rasa pegal lebih cepat hilang

8. Menjaga kesehatan paru-paru.

Paru-paru kiri lebih kecil dibandingkan dengan paru-paru kanan. Jika tidur miring ke sebelah kanan, jantung akan condong ke sebelah kanan. Hal ini tidak menjadi masalah karena paru-paru kanan lebih besar. Lain halnya jika bertumpu pada sebelah kiri, jantung akan menekan paru-paru kiri yang berukuran kecil, tentu ini sangat tidak baik

9. Menjaga saluran pernafasan.

Tidur miring mencegah jatuhnya lidah ke pangkal yang dapat mengganggu saluran pernafasan. Tidur dengan posisi telentang, mengakibatkan saluran pernafasan terhalang oleh lidah. Yang juga mengakibatkan seseorang mendengkur. Orang yang mendengkur saat tidur menyebabkan tubuh kekurangan oksigen. Bahkan terkadang dapat mengakibatkan terhentinya nafas untuk beberapa detik yang akan membangunkannyadari tidur. Orang tersebut biasanya akan bangun dengan keadaan pusing karena kurangnya oksigen yang masuk ke otak. Tentunya ini sangat mengganggu kualitas tidur.

Sungguh sangat sombong manusia, apabila manusia tidak mentaati tuhannya yang maha hidup lagi terus menerus dan tidak tertimpa rasa kantuk dan juga tidur. Sedangkan manusia hanyalah mahluk lemah yang apabila satu kegiatan ditinggalkan (seperti tidur yang kelihatannya sepele), ternyata dapat mengakibatkan dampak buruk bagi manusia itu sendiri sampai berujung kepada kematian.- sumber fb

SUBHANALLAH...

7 comments:

Post a Comment

Yahoo Dalam Kenangan

Assalamualaikum wbt...
Salam ceria buat rakan-rakan yang dirahmati Allah swt...

Yahoo dalam kenangan? Hehe apa kena dengan tajuk ni kan?  Saja jer Ida nak kongsi cerita pasal yahoo ni... lebih tepat lagi emel yahoo. Sesiapa yang ada emel yahoo perasan tak background semasa kita hendak login tu sentiasa mempunyai iklan background yang berubah-berubah tetapi cantik dan menarik. Syarikat pengiklanan berlumba-lumba membuat iklan-iklan yang kreatif dan inovatif. Semalam Ida buka emel di yahoo terpapar ikan KCF yang menyelerakan di bawah. Dan yang lain-lainnya adalah iklan-iklan yang Ida simpan + kumpul sejak awal tahun 2012 lagi... Jomm layannn

Yahoo Dalam Kenangan
Terbaru - 5/11/2013

14 comments:

Post a Comment

Senyumku Penawar Dukaku..

Senyumku Penawau Duka


Tersenyumlah jikalau dirimu di uji
Tersenyumlah jikalau dirimu dilukai
Tersenyumlah jikalau dirimu dilupai
Tersenyumlah jikalau dirimu disakiti 
Tersenyumlah jikalau dirimu ditindasi
Tersenyumlah jikalau dirimu dibebani
Tersenyumlah jikalau dirimu dikhianati

Hanya sabar dan syukur mencipta senyuman

Ya Allah,
Berilah aku kekuatan menghadapinya
jadikanlah senyumanku menjadi penawar dukaku

Aamiin ya rabbal alamin

7 comments:

Post a Comment

Siapakah Manusia Yang Selalu Menderita?


Siapakah Manusia Yang Selalu Menderita


Manusia yang selalu menderita

Ada 5 tips untuk manusia yang hidupnya selalu menderita:

1. Manusia yang mengira bahawa hidup ini selalu mulus.
2. Manusia yang mengira bahawa dia akan selalu menghadapi peristiwa yang diharapkan.
3. Manusia yang mengira bahawa dia akan selalu dicintai orang lain.
4. Manusia yang terlalu mencintai sesuatu.
5. Manusia yang tidak bergantung pada ALLAH SWT.

Untuk itu, jika kita ingin hidup bahagia, kita harus mempunyai persiapan:


  •  Siap menjalani hidup yang berliku-liku, penuh hambatan dan gangguan.
  •  Siap menjalani peristiwa yang tidak diharapkan.
  •  Siap untuk dibenci orang.
  •  Siap untuk tidak terlalu mencintai benda atau manusia lainnya.
  •  Siap menggantungkan semua hanya pada ALLAH SWT saja.


Kawan-kawanku, Sudahkah kita bersiap??

Sedikit Renungan Hari ini semoga bermanfaat.

5 comments:

Post a Comment

Sabar Itu Indah...

Sabar Itu Indah


Berusaha sabar dalam kesedihan.
Berusaha sabar dalam kekecewaan.
Berusaha sabar dalam kesakitan.
Berusaha sabar dalam musibah.
Berusaha sabar dalam ujian hidup..


Sabar itu membersihkan Hati dari Penyakit Hati..

Sabar itu susah..
Sabar itu penat..
Sabar itu sakit..
Sabar itu stress..
Akan tetapi jika kita mampu mengatasinya..
Maka sabar akan menjadi sebuah keindahan..

InsyaALLAH..

Aamiin Ya Rabbal'alamiin..
Barakallahu fikum..

10 comments:

Post a Comment

Macam Real Jer...Macam Real Jer...



Suatu hari, ayah dan ibu pergi berdating di taman bunga yang indah..Tiba-tiba mereka ternampak anak lelaki mereka sedang berdating juga di sana. Apa lagi, ayah cepat-cepat menarik tangan ibu ke belakang pokok besar berhampiran tempat anak lelaki mereka dating.

Lalu mereka pun pasang telinga....

Boy: "Awak tau tak awak ni cantik sangat tau. Tak ada perempuan lain lagi cantik dari awak selama saya hidup ni. Siyess!"

Aweknya: "Iya? Saya pun tengok awak comel sangat-sangat. Hensem tu taklah, tapi comel. Pipi tembam. Bam-bam. Comel je."

Boy: "Fuh. Awak ni memang cantik la. Nak pegang pipi sikitlah. Kuci kuci kuci...alalala...macam cantik je...macam cantik je..macam canntekkk je..." (sambil cubit pipi si gadis dengan manja terlampau)

Aweknya: "Awak pun comel..ei geramnya saya...macam chomelll je..macam chomell je...macamm choooommmelll je...(cubit pipi lelaki sampai merah2 lebam2..)

Tiba-tiba ibu bapa si lelaki ni keluar dari tempat persembunyian mereka terus ke depan menghadap anak mereka yang sedang berdating.

Si ayah dan ibu duduk berhadapan. Ayah cubit pipi mak. Mak cubit pipi ayah.

Si ayah: "Anak kita macam gatall je...macam gatal je.."

Si mak: "Macam kena tobat je..macam kena tobat je..."

Si ayah: "Macam nak kena rotann je..macam kena rotannn je.."

Si mak: "Macam miang nak nikah je...macam miangg je..."

Si ayah: "Macam syaitan je...macam syaitan je.."

Si mak: "Macam tatau dosa je...macam tatau dosa je.."

Si ayah: "Macam nak masuk neraka je..macam nak masuk je..."

Si mak: "Macam tak dapat didikan agama je..macam tak dapat didikan agama je.."

Si ayah: "Macam tak sadar diri je...macam tak sadar diri je.."

Si mak: "Macam bodo je..macam bodo je.."

Si ayah: "Macam nak kena tibai je...macam nak kena tibai je.."

Si mak: "Macam sengal je..macam sengal je.."

Si anak terus merah padam muka. Tak tahu nak buat apa. Terus melutut depan mak ayah. Si awek terus kayuh beskal entah ke mana sudah. Lari tertinggal terompah.

Si anak: "Maaf mak. Maaf ayah. Saya ni macam...macam bongok je..macam bongok je..."

Ayah dan mak: "Macam cantik je..macam comel je..macam cantik je..macam comel je muka kau sesenang nak minta maaf. Mulai hari ni, hukumannya adalah kamu kena pergi solat di masjid 5 waktu. Kami akan tunggu di masjid siap dengan mesin punch card time supaya kamu hadir tepat pada masa!"

Si anak terjelepuk di tanah. Macam. Macam tak percaya kena hukuman gitu.

Macam real je. Macam real je.

Sumber fb

8 comments:

Post a Comment

Nikmat Tuhan Manakah Yang Kamu Dustakan?



Suatu ketika…
Saat hatimu mulai lelah dalam berdoa
Ingatlah saat Allah tidak henti mendengarkan jeritan doa-doamu
Dia pun memenuhi segala keperluanmu
Maka nikmat Tuhan Manakah yang kamu dustakan??
Maka jangan pernah berhenti berdoa
Teruslah bertahan,tetaplah berharap
Kerana doa itu akan menjadi ladang amalmu kelak

Suatu ketika…
Saat hatimu mulai lelah dengan keadaan yang ada
Ingatlah saat Allah tidak henti menemanimu,
Bahawa Dia akan selalu bersama orang-orang yang sabar
Tiada pernah memberimu sesuatu diluar kemampuanmu
Maka nikmat Tuhan manakah yang kamu dustakan?
Maka tetaplah tegar melangkah dalam kesabaran
Seperti Maha Penyangnya Allah padamu
Yang tiada lelah mengampuni hamba-Nya yang berbuat khilaf dan berdosa

Suatu Ketika…
Saat hatimu mulai lelah dalam memberi
Ingatlah Allah, bahwa Dia tidak pernah lelah memberi terhadap hamba-Nya
Walau terkadang hamba-Nya lalai dalam perintah-Nya
Maka Nikmat Tuhan manakah yang kamu dustakan?
Tetaplah memberi walau hanya dalam senyum sederhana
Kerana sedekah itu tidaklah harus berupa material


Suatu ketika…
Saat hatimu mulai lelah dalam memaafkan
Ingatlah Allah yang tiada pernah lelah memaafkan hamba-Nya
Patutkah kita menyombongkan diri?
Sementara Tuhan yang menciptakan kita
Begitu Maha Penyantun dan Pemaaf-Nya
Maka Nikmat Tuhan manakah yang kamu dustakan?
Tetaplah memaafkan
Kerana kemaafan itulah salah satu cara melapangkan hati dari belenggu kebencian

Saat hati mulai lelah
Sandarkan selalu pada Dia yang memiliiki hatimu
Pada dia yang selalu menjagmu siang dan malam
Yang tiada pernah lelah
Mendengar keluhan mu
Mendengar rengekan mu
Tiada lain Hanya Allah semata..



"Sesungguhnya orang-orang yg beriman dan mengerjakan kebajikan dan merendahkan diri kepada Tuhan, Mereka itu, penghuni syurga, mereka kekal di dalamnya"(Q.S Hud:23)
( Ya Allah, semoga kami termasuk salah satu penghuni tempat terbaikMu itu. Aamiin)

13 comments:

Post a Comment

Jangan Biarkan Anda Ditipu Ketika Mengisi Petrol



Assalamualaikum wbt...
Salam ceria buat rakan-rakan yang dirahmati Allah swt.


IPOH - Dalam bahasa mudah, pengguna sepatutnya menerima 70 liter petrol untuk RM100, tetapi sebaliknya hanya menerima 65 liter sahaja.

Itu penipuan yang berlaku di tiga stesen minyak sekitar Silibin dan Chemor didapati mengubah suai pam pengagih minyak (pump dispenser) bagi mengaut keuntungan dengan cepat sejak beberapa bulan lalu. Baca artikel selanjutnya di sini Sinar Harian

Apa yang Ida ingin sampaikan di sini, kita sebagai pengguna harus berhati-hati dan sentiasa peka terhadap apa juga situasi. Di bawah ni terdapat sukatan minyak RON95 (Liter) yang patut anda dapat bergantung kepada wang yang di bayar. 


Perhatikan meter RM dan liter semasa mengisi  minyak di stesen minyak. Jika anda dapat kurang daripada sukatan yang sepatutnya, sila laporkan kepada pihak berkuasa. Ini hak anda!



6 comments:

Post a Comment

Sedekah Itu Membawa Rahmat

BAGI SAUDARA YANG AHLI SEDEKAH…

Sedekah - Tidak akan mengurangi Harta
Sedekah - Tidak akan membuat Miskin
Sedekah - adalah Pencegah Musibat
Sedekah - adalah penghapus dosa
Sedekah - adalah Keberuntungan
Sedekah - itu mendatangkan berkah
Sedekah - itu mendatangkan ketenangan
Sedekah - itu membawa Rahmat

Oleh kerana itu bersedekahlah sebelum disedekahkan..

Ya Allah,
Jadikanlah kami sebagai hamba-hamba-Mu yang ringan bersedekah. Sucikanlah harta kami dengan sedekah kami. Terimalah sedekah kami. Dan Kabulkanlah segala hajat kami. Bahagianlah kami dengan Pertolongan-Mu, ya Rabb.

Aamiin... Jika menurut kalian, tausiah ini bermanfaat. Silakan di-share untuk teman Anda, sahabat Anda, keluarga Anda, atau bahkan orang yang tidak Anda kenal sekalipun. semoga Anda juga mendapatkan balasan pahala yang berlimpah dari Allah Subhanahu Wa Ta'ala. Aamiin Ya rabbal 'alamiin.

Sedekah Itu Membawa Rahmat
Gambar dari google

6 comments:

Post a Comment

JOM MELAWAT BRUNEI DARUL SALAM.

Pernah sampai Brunei? Brunei Darussalam merupakan negara kecil yang terletak di bahagian utara Kalimantan. Secara astronomi terletak di antara garis lintang 4°02’LU – 5°03’LU dan garis bujur 114°05’BT – 115°22’BT. Luas wilayah negara Brunei Darussalam hanyalah kira-kira 5.765 km²

Penduduk Brunei Darussalam sebahagian besarnya berpusat di kota-kota besar sepanjang Laut Cina Selatan dan majoritinya adalah berbangsa Melayu dan beragama Islam. Jumlah penduduk terbesar kedua adalah berbangsa Cina, sedangkan penduduk asli Brunei tinggal di pedalaman, iaitu suku Dayak Barat, Iban, Murut, Kelabit, dan Dusun.

JOM MELAWAT BRUNEI DARUL SALAM.
Sultan Brunei : Sultan Hassanal Bolkiah Mu'izzadin Waddaulah ibni Al-Marhum Sultan Omar 'Ali Saifuddien

6 comments:

Post a Comment



Blog Archive

google-site-verification=UIIQk8hKReg9aDe9WrgxXxVavyJYB0E6JwZuqmRWhYQ