Tolong Klik Connect Sapot Park Nick Plz..


Klik Sini Untuk Besarkan Ruangan Chat


Biodata Azmin Ali Menteri Besar Selangor Baru 2014.

Biodata Azmin Ali Menteri Besar Selangor Baru 2014. Punca Dilantik Istana Selangor Didedahkan!Dalam pada DAP terus menemplak 4 orang pemimpin PAS yang kekal di barisan kepimpinan Khalid Ibrahim sebelum ini sehingga dipanggil pengkhianat ditambah pula PKR terus mempertikai perlantikkan Azmin Ali sebagai Menteri besar Selangor tidak mengikut proses perlantikkan undang-undang tubuh negeri & demokrasi demokrasi berparlimen serta proses pelantikan itu juga menjejaskan kemuliaan institusi Raja Berperlembagaan, Azmin Ali..tetap ditabalkan menjadi Menteri besar Selangor yang baru dan telahpun mengangkat sumpah di Istana Alam Shah Klang Selangor sekaligus memerintah negeri yang terkaya di Malaysia pada 23 September 2014 yang lalu.

Sejarah Biodata Azmin Ali (Menteri Besar Selangor Baru)

Tarikh lahir : 25 Ogos 1964,

Tempat lahir : Singapura

Sekolah Rendah : Pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan Jalan Gurney (2) Kuala Lumpur
Sekolah Menengah : Sekolah Tinggi Setapak, Kuala Lumpur dan Institut Teknikal di Jalan Cheras, Kuala Lumpur

Lulusan : Ijazah Sarjana Muda Sains (Matematik dan Ekonomi) di Kolej Sains dan Kejuruteraan, Amerika Syarikat

Ijazah Sarjana dalam Matematik dan Ekonomi di University of Minnesota
Sarjana Pendidikan (Matematik dan Ekonomi di Kolej Pendidikan dan Perkhidmatan Profesion Manusia, Amerika Syarikat.
Karier Politik : Bermula sekitar 1987 atas nasihat perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad bagi membantu Timbalan Perdana Menteri ketika itu Datuk Seri Anwar Ibrahim yang juga Menteri Pelajaran.

Dilantik Pegawai Khas di Kementerian Pelajaran

Setiausaha Peribadi kepada Anwar pada 1 Okt 1987 sehingga 1998.

Kesetiaan Mohamed Azmin Ali kepada Anwar tidak berbelah-bahagi apabila beliau memilih untuk terus bersama ketuanya itu apabila Dr Mahathir memecat Anwar daripada jawatan timbalan perdana menteri pada 2 Sept 1998 berikutan tuduhan liwat dan rasuah.

Hubungan Mohamed Azmin Ali dengan Dr Mahathir mula keruh yang dianggap sebagai bapanya sendiri apabila Anwar Ibrahim dipecat

Mohamed Azmin Ali merupakan antara pengasas Parti Keadilan (ketika itu) yang ditubuhkan pada 1999 bertujuan mencari keadilan untuk Anwar.

Pada 2010 beliau menjadi Timbalan Presiden PKR bagi penggal 2010/2013

Mohamed Azmin Ali mengekalkan jawatan itu untuk penggal 2014/2017.

Pada PRU ke-10 pada 1999, Mohamed Azmin (Parti Keadilan) menewaskan calon Barisan Nasional (BN)-Umno Datuk Fuad Hassan dengan majoriti 1,146 undi.

Pada PRU Ke-12, 2008, Mohamed Azmin Ali menang kerusi Parlimen Gombak apabila menewaskan calon BN-Umno Said Anuar Said Ahmad dengan majoriti 6,867 undi dan memenangi kerusi DUN Bukit Antarabangsa apabila menewaskan calon BN-Umno Haslinda Mohd Zerain dengan majoriti 1,381 undi.

Mohamed Azmin seterusnya mengekalkan kerusi Parlimen Gombak dan DUN Bukit Antarabangsa untuk penggal kedua berturut-turut pada PRU ke-13.


1 comments:

boleh tahan jugak dia ni.. hurmm...

29 September 2014 at 18:22 comment-delete

Post a Comment

Blog Archive

google-site-verification=UIIQk8hKReg9aDe9WrgxXxVavyJYB0E6JwZuqmRWhYQ