Tolong Klik Connect Sapot Park Nick Plz..


Klik Sini Untuk Besarkan Ruangan Chat


Freemason, Obelisk dan Kisah disebalik melontar Jamrah

Pertubuhan Freemason terlalu sulit untuk dikesan. Mereka menjalankan usaha-usaha menyesatkan mereka secara rahsia dan berhati-hati. Sehingga anda sendiri tidak dapat mengetahui apakah Freemason itu. Namun tanda-tanda mereka dapat diperhatikan melalui simbolnya dan salah satunya adalah monumen sebatang tiang (dikenali sebagai obelisk) yang sekiranya anda sedari terdapat di mana-mana sahaja di dunia ini.


India 

Mexico 

Obelisco de Buenos Aires (Argentina) 


Obelisk Axum (Ethiopia) 


Obelisk Dalhousie (Singapura) 


Obelisk entrance (Jerman) 

Obelisk Hyde Park (Australia) 

Obelisk Luxor (Perancis) 

Obelisk Montecitorio (Itali) 

Obelisk of Theodosius I (Turki) 

Obelisk Pioneers' (Kanada) 

Panama 

Republik Dominika 

Venezuela 

Victims of Iași Pogrom Monument (Romania) 

Wellington Monument (Ireland) 

Zhong’anlun Monument (China) 

Demidovsky Pillar (Rusia) 

Obelisk Glory (Rusia) 

Obelisk To Leningrad the Hero City (Rusia) 


FoxMemorialMayfield (UK) 

Lansdowne Monument (UK) 

St George's Circus (UK) 

Stoodley Pike (UK) 

Bennington Battle Monument (USA) 

Bunker Hill Monument (USA) 

Cleopatra's Needle, (USA) 

High Point Monument (USA) 

Jefferson Davis State Historic Site (USA) 

McKinley Monument (USA) 

San Jacinto Monument (USA) 

washington-monument (USA) 
Vatican


Monumen sebatang tiang terdapat di mana-mana sahaja di muka bumi ini, termasuk di tanah suci Mekah iaitu dalam ibadah melontar jamrah.

Namun dalam ibadah melontar jamrah, tiang akan dilontar menggunakan batu sebagai simbolik penghinaan terhadap syaitan.

Kisah disebalik melontar Jamrah 

Allah menguji Nabi Allah Ibrahim ini dengan Allah memerintahkan Nabi Allah Ibrahim untuk menyembelihkan anak kesayanganya. Wahyu ini telah turun awal sedikit iaitu pada 8 Zulhijjah. Pada awalnya Nabi Allah Ibrahim merasa sangsi khuatir itu adalah sebahagian daripada mimpi yang di ganggu oleh syaitan atau sebagainya. Pada hari tersebut, Nabi Allah Ibrahim tidak dapat memastikan adakah itu merupakan arahan sebenar atau mainan  syaitan.

Pada keesokkan harinya, Nabi Allah Ibrahim telah mendapat petunjuk yang sama. Maka yakinlah Nabi Ibrahim bahawa sesungguhnya Nabi Ibrahim di amanahkan oleh Allah untuk menyembelih anaknya Nabi Allah Ismail. Lalu arahan ini di sambut dengan amanah dan tanggungjawab oleh Nabi Allah Ibrahim A.S. Nabi Allah Ibrahim dengan penuh rasa hiba dengan berita ini pada waktu itu, bertemu  dengan Nabi Allah Ismail dan memberitahu akan hal itu kepadanya. Lalu Nabi Allah Ismail menyebut kepada Nabi Allah Ibrahim "Aku hidup di berikan oleh allah,kurnia yang apa yang aku perolehi ini  datang daripadanya, sekiranya itulah arahanya, itulah amanahnya. maka jalankanlah pulangkanlah aku kepada tuhanku."

begitulah begitu hebat jawapan yang diberikan Nabi Ismail kepada ayahnya. Sentiasa menyerah diri kepada allah. Sentiasa bersedia untuk mentaati perintah allah. Sentiasa bersedia untuk memberikan ketaatan terhadap perintah allah.


Pada ke esokkan hari, Nabi Allah Ibrahim A.S mempersiapkan anaknya Nabi Allah Ismail dengan begitu hensem sekali. Di sikat rambut dengan kemas dan tersusun rapi. Baju yang di pakai Nabi Allah Ismail pada hari itu, baju yang paling cantik yang dimiliki. Nabi Allah Ismail bergitu riang dan gembira, melompat-lompat keriangan.

Di sana itulah iblis cuba untuk mengacau perancangan ini, iblis melihat kelibat Nabi Ibrahim yang sudah keluar rumah untuk mendapatkan Nabi Ismail A.S. Iblis telah bertukar di dalam bentuk manusia. Lalu iblis mencari sasaran yang hendak di tuju. Iblis mengetahui untuk menggoda Nabi Ibrahim untuk mengikut apa yang di ingini iblis bagi melanggar perintah Allah di tolak mudah oleh nabi ibrahim akan pujukan syaitan.

Maka iblis telah mengetuk pintu dan bertemu dengan Saidatina Siti Hajar untuk cuba mengapi-apikan dan memberi tahu kepada Saidatina Siti Hajar akan hal yang akan dilakukan oleh Nabi Ibrahim terhadap anaknya Nabi Ismail. Iblis mengharapkan Saidatina Siti Hajar inilah yang akan menghalang Nabi Ibrahim daripada mengikut perintah allah. " kamu tahu atau tidak suami (nabi ibrahim) kamu hendak membawa kemana anakmu (nabi ismail)?" jawab Saidatina Siti Hajar "aku tidak tahu".

Lalu iblis memberitahu " suamimu (nabi ibrahim as) membawa anakmu  (nabi ismail) untuk di sembelih". "sapa yang menyuruh dia (Nabi Ibrahim) untuk meyembelih anak ku (Nabi Ismail) ujar Saidatina Siti Hajar. Lalu iblis menjawab "Tuhannya". Saidatina Siti Hajar pun berkata " andai kata Allah memberikan arahan agar di sembelihkan ibu( Saidatina Siti Sarah) pon saya  tidak ada masalah. andai aku mempunyai anak lagi akan aku berikan anak yang lain sama untuk menjalani perintah yang Allah berikan.".

Begitu hebat seorang ibu yang hanya hidup untuk menjalankan perintah Allah semata-mata. Tidak kesah akan perihal yang berlaku ke atas dirinya, keluarganya, anak-anaknya asalkan untuk menjalani perintah yang Allah berikan. Inilah ibu-ibu yang kita mahukan pada masa sekarang ini meletakkan anak di dalam perjuangan menegakkan islam apa jua caranya sekalipun.

Iblis yang gagal menggoda Saidatina Siti Hajar, segera merancang langkah yang seterusnya. Iblis bergerak mencari Nabi Ismail A.S dan cuba meragukan keputusan yang dilakukan oleh Nabi Ismail A.S." Betulkah kamu benar-benar hendak menjadikan diri kamu korban oleh ayahmu (Nabi Ibrahim)?" tanpa membuang masa Nabi Ismail yang ketika itu menyedari itu adalah iblis yang datang kepadanya dengan hasutan yang sebegitu. Nabi Ismail mengambil batu sebanyak 3 biji dan di balingkan tepat kepada iblis terbabit.Maka butalah iblis itu.Tempat Nabi Ismail membaling batu kepada Iblis, itu lah tempat yang kita membuat Lontar Jamrah sewaktu haji kini.0 comments:

Post a Comment

Blog Archive

google-site-verification=UIIQk8hKReg9aDe9WrgxXxVavyJYB0E6JwZuqmRWhYQ