Tiada Kata Seindah Cinta, Tiada Luka Sepahit Dusta.



GF : Saya nak awak sambung study,ambil degree supaya ada kerja.

BF : ya syg .

GF : Saya nak awak deposit kereta supaya senang g jalan2

BF : Baik syg .

GF : Saya nk bawa lelaki yg berkerjaya jumpa mak ayah sya.

BF : Baik syg .

GF : Duit belanja sya dah habis. Nak minta kat bapa malu. Kirimkan sya duit .

BF : Boleh syg . Tapi tak byk sbb syg taukan abg banyak benda nak bayar.Kerja pun tak tetap. Tak sampai RM1000 gaji . Bilik sewa, makan lagi. RM50 cukup ya. Syg pandai2 lah jimat ya. kalau syg lapar, abg usaha hantarkan mknan kat hostel syg. Ataupun biskut2 ke. Jgn selalu sangat keluar ya syg.

GF : Engko giler RM50 je? kau ingat aku makan makanan anak ayam hari2? Mana pergi duit gaji kau? Bukan byk sgt kau nak bayar. Pergi kerja pakai motor,minyak motor bukan mahal . Kau makan bukan byk. Tempat kerja ada sedia makan. Setakat lelaki macam kau . Aku banyak benda nak bayar. Nota study, yuran kolej. Belanja hari2 .

BF : Abg bukan Xnak tolong syg . Baiklah , abg tambah sikit ya syg. Syg jgn merajuk dgn abg. Abg syg kan syg .

Suatu hari , setelah sekian lama GF mula bosan dgn BF nya yg xpandai memajukan diri . Kerja tak tetap. GF mengenali seseorang yg baru, yg lebih berada dan selalu memenuhi kehendaknya berbanding BF nya yg dulu, Suatu hari , BF SMS GF nya.

BF : Syg, ptg ni abg hantar makanan kat hostel syg ya . Abg npk syg post kat FB teringin nak makan nasi ayam

Tiada balasan dari GF nya. Namun BF tetap berusaha ingin menghantar mknan . Petang pun menjelma BF memecut laju motor kapcainya kerna khuatir makanan yg dibawanya akan sejuk dan ais minuman akan cair menuju hostel GF nya . Dgn penuh semangat dan kasih syg , dia ingin benar berjumpa dgn kekasihnya membawa sebungkus nasi ayam bersama teh susu ais kegemaran GF nya. Namun saat motor mulai memasuki kawasan hostel, BF ternmpk GF bersama seorg lelaki di dlm sebuah kereta . Motor diperlahankan sayu hatinya melihat GF nya berlalu pergi bersama lelaki lain . BF mengalirkan air mata. Menatap kekurangan diri . Beberapa lama setelah itu , GF ditipu bulat2 oleh Sang lelaki yg kaya . diperguna dan diperbodohkan . GF meratap sayu nasib dirinya . Sedang dalam perjalanan ke kuliah , GF disapa mesra seorg pengawal keselamatan hostelnya.

Security : Cik , maaf kalau sya mengacau . Niat sya cuma nak bertanya , Nama cik , Cik Nina kan?

GF : ya , saya .

Security : Sebab sya nmpak name tag cik . Tak salah org kot sya .

GF : kenapa ya pak cik?

Security : Oh , pagi tadi . Ada seorg lelaki pakai kereta Honda City dan berbaju Overall , mcm kerja pelantar minyak tu cik , offshore kot . Dia suruh sya hantar bungkusan ni pada gadis yg bernama Nina . Saya ckp sya tak kenal nanti takut salah org. Dia ckp , Cik Nina kalau pergi kuliah, dia akan pakai kasut biru tau , beg tgn warna merah , ikat rambut reben warna pink , org nya cantik , dan gelang tgn di tgn sebelah kanan . Sya tak silap org lah ni .

GF : terkejut hanya BF sahaja yg begitu detail tentang dirinya .

Hatinya sebak tiba2. Tapi mustahil BF nya . BF nya kerja supermarket , motor kapcai mcm tak cukup bulan , apalagi pakai Overall offshore , jauh sekali. Bungkusan bertukar tangan . Dalam perjalanan , GF membuka dan membaca isi di dalam nya.

BF : "A'salammualaikum Nina . Apa khabar? Sya tahu Nina dah tukar nombor . Sbb sya call tak dapat . Sya selalu datang hostel , tapi cuma perhatikan dari jauh . Sbb sya malu nak berhadapan dgn Nina . Sya sedar kekurangan sya . Sya nak Nina bahagia . Sya mnta maaf dulu tak dapat bagi banyak duit belanja untuk nina . Duit gaji sya masa tu , saya kumpul dan gunakan untuk deposit kereta Hari itu , sya nampak Nina post teringin nak makan nasi ayam , sya tgh rehat lepas cuci pelantar , hari panas terik , Saya rindu Nina . Saya nmpak laut, Sya teringin nak jumpa nina . Maafkan sya takda byk masa untuk nina . Tapi sya nmpk Nina dgn org lain sya tak marah . Sya sedar kekurangan sya . Sya menangis sebab lambat majukan diri . Mula dari hari itu , saya kerja habis2an . Walaupun Nina dah sakitkan saya , saya tak boleh lupa kn nina . Rezeki tuhan tak siapa duga. Kesungguhan sya dilihat oleh orang besar2 di perkapalan . Saya ditawarkan jadi sebahagian dri team mereka . Esok sya akan berangkat ke Dubai. Saya menetap di sana . Maafkan sya tak jujur dgn Nina bukan karna sya mahu sembunyikan tapi sya tak mahu Nina riak bila tahu sya sedang berusaha utk masa depan kita . Sya mahu buat kejutan utk Nina. Sya dah bincang dgn Mak Ayah sya sebelum ni . Kejutan utk Nina , Mak akan datang merisik Nina bila sya dah bekerjaya tetap . Itu janji sya . Tapi , sya sedar , bukan mudah terima kekurangan sya . Sya ni comot . Tak pakai barang branded. Jadi izinkan sya bwa diri. Hadiah ni sya beli guna duit gaji pertama sya sebagai seorang offshore . Terimalah syg. Sya tahu dah lama Nina idamkannya . Setiap kali kita keluar bersama , inilah yg nina selalu tunjuk . Maafkan sya Nina".

GF: mengangkat kotak bungkusan .

GF terduduk di kerusi security. Air mata mengalir sebentuk cincin idamanya yg nilai nya tak terkira. jiwanya bergetar.

Security : lelaki itu selalu datang sini cik dgn kereta Honda City tu . Handsome orgnya . Tapi dia cuma duduk dalam kereta . Hari ini baru sya nmpak dia keluar dari kereta dan minta sya sampaikn ini pada cik .

GF menangis . .

Sekian . . . . Ingat!

Cintailah orgnya bkn apa yg dia ada.




Sumber


0 comments:

Post a Comment



Blog Archive

google-site-verification=UIIQk8hKReg9aDe9WrgxXxVavyJYB0E6JwZuqmRWhYQ