Tolong Klik Connect Sapot Park Nick Plz..


Klik Sini Untuk Besarkan Ruangan Chat


Jalan Timbunan Mayat Paling Mengerikan DiduniaPernahkah anda melintasi sebuah jalan dan berfikir adakah jalan yang paling merbahaya di dunia ? Rupanya jalan itu benar – benar ada di India . Lalu seperti apa saat melaluinya ?

Jalanan maut itu berada di laluan Rohtang yang membelah pergunungan Himalaya di ketinggian 3.978 m . Rohtang sendiri dalam bahasa tempatan bermaksud ” timbunan mayat ” kerana banyaknya orang maut saat melalui laluan tersebut di cuaca buruk . Laluan itu menghubungkan lembah Kullu dengan Spiti di Himachal Pradesh , India .Jalan Rohtang sendiri sudah berbahaya namun ada satu titik jalan yang dituntut sebagai yang paling maut di dunia . Jalan itu tepatnya terletak di killar , lembah Pangi , menuju ke Kishtwar . Jalan sehaluan itu mirip sebuah overdraf yang dipahat di tepian gunung batu .

Saiz jalan maut itu hanya cukup dilalui satu kenderaan tanpa pagar keselamatan sehingga kendaran boleh terus terjun ke gaung jika tergelincir satu inci sahaja . Maka jika anda naik kereta melalui jalan itu akan terus melihat sungai di dasar gaung ketika menjenguk dari tingkap .
Ketakutan bertambah kerana rendahnya bumbung tebing di atas jalan diapit dinding batuan tajam menonjol . Tidak sampai di situ , jalanan semakin sukar dilalui kerana di penuh rontokan batu padahal jalan sangat berliku-liku . Saat cuaca buruk biasanya sering terjadi runtuhan yang menambah berbahaya jalur ini .

Tidak hairan , bagi orang yang baru pertama melintas di sana harus ditemani penduduk setempat yang sudah akrap . Meskipun paling menakutkan namun jalan Rohtang selalu padat , bahkan tidak jarang hingga berlaku kesesakan panjang . Apakah anda juga ingin merasakan sensasi melintasi jalan Rohtang ?Sumber0 comments:

Post a Comment

Blog Archive

google-site-verification=UIIQk8hKReg9aDe9WrgxXxVavyJYB0E6JwZuqmRWhYQ