Kronologi Sebenar Kes Gaduh Di Plaza Low Yatt





Kes Buyer melayu kena kena kencing dengan seller cina low yatt..

Kronologi sebenar:

1). Budak Melayu beli hp
2). Seller kata hp ori
3). Dah bayar dapat resit semuma, cek balik rupanya hp bukan ori
4). Budak Melayu datang kedai balik, nak mintak yang ori sebab seller bagi yang bukan ori
5). Seller cakap kasar dan tak nak bagi hp yang ori sebab bagi dia transaction dah selesai
6). Budak Melayu tu bengang, so dia ambil hp yang ori dan letak balik hp yang bukan ori
7). Seller bengkek, ramai2 seller tu pukul budak Melayu tu sampai jadi lauk pastu halau dia kuar dari plaza lowyat
8). Management dan polis tunggu di luar plaza low yat dan angkut budak Melayu tu, ambil statement kat balai kerana budak Melayu tu dituduh mencuri
9). Budak Melayu tu tunjuk resit pembelian dan deposit statement
10). So, bila tak boleh nak dakwa budak Melayu tu apa2, polis lepaskan budak tu
11). Sebelah petang, budak Melayu tu datang balik kat low yat dengan geng2 dia  gi jahanamkan kedai hp oppo tu.
12). Dah habis lingkup kedai tu semua, dia org jalan rilex2  kuar dari plaza low yat
13). Habis cerita.






*Pemilik kedai telah spin cerita...mereka dahulu yang menipu budak Melayu tu..pastu tuduh budak tu buat onar...


Fakta Kes di bawah ini telah di spin oleh pengadu hanya membuat laporan polis semasa budak Melayu datang semula menyerang kedainya pada sebelah petang.

Pada 11/07/15 jam lebih kurang 1950hrs semasa pengadu berada di tingkat bawah Plaza Lowyat KL telah datang 7 lelaki Melayu yang tidak dikenali memasuki kedai telefon bimbit Oppo dan memecahkan peralatan yg terdapat dalam kedai tersebut. Pekerja di dalam kedai turut dipukul. Kerugian dialami lebih kurang RM70,000. Pengadu datang ke balai polis buat laporan polis.




GAMBAR BERBICARA, FAKTA DAN ANALISA KES LOWYAT

Ada media lain yang melaporkan budak Melayu itu merompak. Bagi admin, ini satu-satunya kes janggal dimana orang yang mahu merompak didalam sebuah shopping complex yang mempunyai pengawal keselamatan menunjukkan budak Melayu itu hanya memakai selipar. Kebiasaan orang nak merompak pakai kasut.

Kedua, berbagai gambar memperlihatkan mereka ini berhadapan berurusan dengan pihak berkuasa, siap mereka berdiri tegak. Orang yang mahu merompak biasanya jangan katakan polis... Pengawal keselamatan biasa pun mesti hati dah goyang. Inikan pula nak buat hal tempat tertutup (indoor tu bukan outdoor).

Ketiga, ada yang kata kenapa langgar undang undang pergi pecahkan shoplot Lowyat tu? Soalan admin, yang jual barangan tiruan dan palsu tu tak langgar undang-undang ke?

Yang terakhir, walaupun ada bukti kononnya laporan polis mengatakan budak Melayu itu sebenarnya begini dan begitu.. Hakikatnya orang awam sudah lama marah hakikat peniaga chayanunalif didalam Lowyat. Bukan sekali orang pernah terkena. Orang awam sudah naik angin dan tak ada tempat mahu luahkan kerana proses birokrasi KPDNKK yang lembap malah, mereka buat operasi jarang sekali dalam Lowyat. Kalau buat pun siap pakai uniform.

Yang ikhlas tidak akan membela Lowyat walau apapun terjadi,

-Ketua Pengakap-



Nota: Admin berharap agar pihak berkuasa ambil tindakan pada peniaga peniaga di Low Yatt yang menipu pelanggan. Jangan terus biarkan mereka memanipulasi penipuan keatas para pembeli. Baik Melayu Cina atau India semua pembeli seringkali ditipu di Low Yatt.


0 comments:

Post a Comment



Blog Archive

google-site-verification=UIIQk8hKReg9aDe9WrgxXxVavyJYB0E6JwZuqmRWhYQ