Klik Sini Untuk Besarkan Ruangan ChatPANDUAN MENGENAL HP YANG ORIGINAL SUPAYA TIDAK TERTIPU SEMASA MEMBELI
Info:-
๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡


Tahukan anda, kebanyakan model handphone sekarang telah mengeluarkan AP set yang mirip dengan original. Diingatkan anda supaya berhati-hati terutama semasa hendak membeli handphone baru. Terdapat beberapa perbezaaan antara handphone original dengan handphone AP set.

Mari kita kongsikan bersama maklumat mengenai handphone ini memandangkan masih ramai lagi belum mengetahui akan hal ini.

Produk AP Set (Authorized Product) mempunyai kualiti yang sama 100% seperti Original tetapi, anda perlu tahu bahawa dia bukanlah pengedar yang diiktiraf oleh pengeluar handphone tersebut. Misalnya Nokia, Asia Mobile, uTNT dan VSCOM merupakan di antara pengedar AP Set bagi Nokia tetapi mereka tidak diiktiraf.

Untuk original pula, Zithron dan Avaxx adalah pengedar Nokia yang sah. Perbezaaan Handphone Original vs AP Set

Pertama, dari segi warranty. Handphone original akan mendapat warranty dari syarikat pengeluar utamanya sendiri contohnya seperti Samsung mendapat warranty daripada Samsung Malaysia Electronic (SME) dan iphone dan ipad mendapat warranty daripada Apple.

Jangkamasa warranty bergantung kepada syarikat terbabit. Selalunya warranty bagi handphone original adalah 12 bulan atau 24 bulan. untuk handphone AP pula, warranty adakah daripada syarikat yang mengedarkan handphone terbabit. Jadi warranty tersebut tidak akan diterima oleh mana-mana syarikat pengeluar utama. Sebarang kerosakan handphone AP mestilah dirujuk kepada syarikat atau kedai yang mereka beli.

Kedua, perbezaannya adalah dari segi harga. Harga AP Set adalah jauh lebih murah berbanding original. Bukan sikit tau tapi beratus jugak perbezaan harga kedua handphone ni. Tapi AP Set selalunya tak dapat Free Gift seperti original dapat contohnya Galaxy Y AP Set takkan dapat 4 Free Back Cover. Kalau anda tanya pendapat saya, saya akan beli handphone AP set.

Mengapa? Kerana kualitinya adalah sama 100% dan cuma beza pada warranty sahaja. Saya nak tanya, adakah anda akan pergi ke Samsung SME contohnya jika anda pandai jaga handphone anda dengan baik? Sayang rasanya kita membazir, kalau kita pandai jaga nescaya handphone tu akan kekal lama dan takkan mudah rosak. Harga AP Set murah la, jadi dah ada penjimatan kat situ. Kalau AP Set murah RM200 daripada original? Teruja kan? RM200 tu boleh buat macam-macam la. Kalau nak makan pula, boleh kenyang lebih seminggu.

Cara Nak Kenal AP Set / Original / CLONE

1. Original warranty 1 tahun kebiasaannya bagi (Samsung,Nokia,Sony Ericsson, iPhone Etc) kecuali HTC dan Blackberry mempunyai 2 tahun warranty dari Brightstar / Brightpoint. Kadangkala warranty Samsung juga ada 2 tahun bagi model yang baru keluar tetapi hanya boleh didapati di Samsung sahaja.

2. Kalau clone, pastikan anda check internal memory. Kebiasaannya internal memory handphone Clone adalah 2GB - 4 GB sahaja. Jarang ada 8GB dan sangat jarang untuk menjumpai 16GB. Contohnya Original Samsung Galaxy S3 adalah 16GB manakala S3 Clone yang banyak dijual yang mempunyai rupa yang mirip dengan S3 Original adalah 4GB sahaja.

3. Pastikan ada sticker Original di belakang tempat letak battery. Kebiasannya akan terdapat 1 stocker berbentuk bulat. Contohnya Samsung = Sticker bulat ada logo samsung dan bersaiz kecil sahaja.


0 comments:

Post a Comment

Blog Archive

google-site-verification=UIIQk8hKReg9aDe9WrgxXxVavyJYB0E6JwZuqmRWhYQ