Kacang Tanduk Atau Buffalo Nut




Nama tertera adalah Water Caltrop. Nama saintifiknya terdiri dari 3 spesis iaitu Trapa natans, Trapa bicornis dan Trapa rossica. Ia juga dikenali sebagai water chestnut, buffalo nut, bat nut, devil pod, singhara dan pani-fol. Di Malaysia ia disebut sebagai Kacang Tanduk atau Kacang Hantu. Ia sering digunakan sebagai hidangan ketika sambutan Perayaan Kuih Bulan sebagai lambang kekayaan. Kacang ini telah digunakan oleh penganut buddha dan hindu sebagai makanan untuk upacara sembahyang dari Dinasti Zhou lagi. Ia boleh dimakan begitu sahaja atau dengan cara merebusnya, selain itu ia juga dikisar dan dijadikan tepung.



Kacang ini berasal dari pokok akuatik seperti pokok teratai dan selalunya tumbuh liar di tasik, paya dan sawah padi. Pokok ini banyak ditanam secara ladang di Taiwan, China dan India. Ia juga ditanam secara bergilir dengan padi di Vietnam. Di China dan Taiwan, ia semakin berkurangan kerana diganti dengan tanaman bunga teratai. Pokok ini hanya mengambil masa 8 bulan untuk untuk dituai selepas ditanam, selepas menghasilkan ubi, tangkai akan mati, tangkai yang mati akan dikaut oleh petani untuk digunakan sebagai baja bagi tanaman lain.

Walaupun terkenal dikalangan masyarakat Asia, kacang ini dulunya boleh didapati dengan senang di Eropah dan dijadikan pengganti makanan ruji sehingga awal 1800. Akibat perubahan cuaca dan penebusan tasik dan paya untuk pembagunan menyebabkan pokok ini hampir pupus di Eropah. Manakala di Amerika Syarikat dan Australia, ia dianggap sebagai tumbuhan perosak kerana cepat tumbuh yang mengakibatkan air tasik tersekat,mengatasi tumbuhan asal serta buahnya yang sangat senang tersebar ke tempat lain menyebabkan ia sukar dimusnahkan.


Merebus Kacang Tanduk



Menuai Kacang Tanduk







0 comments:

Post a Comment



Blog Archive

google-site-verification=UIIQk8hKReg9aDe9WrgxXxVavyJYB0E6JwZuqmRWhYQ