Tolong Klik Connect Sapot Park Nick Plz..


Klik Sini Untuk Besarkan Ruangan Chat


15 Fakta Unik dan Lucu Tentang Bola Sepak

15 Fakta Unik dan Lucu Tentang Bola Sepak15 Fakta Unik dan Lucu Tentang Bola Sepak


1). Pada tahun 1950, India tidak boleh menyertai Piala Dunia kerana FIFA menolak permohonan mereka untuk membiarkan pasukan mereka bermain dengan kaki AYAM.

2). Pada tahun 1957 dengan hanya 30 minit baki perlawanan, Charlton Athletic kembali dari ketinggalan 5-1 untuk mengalahkan Huddersfield Town 7-6.

3). Pemain lagenda Belanda dan Arsenal, Dennis Bergkamp mempunyai penyakit takut untuk menaiki kapal terbang menyebabkan beliau banyak terlepas perlawanan untuk negaranya dan juga Liga Eropah untuk Arsenal.

4). Sir Alex Ferguson dipecat oleh St Mirren di 1978 kerana berkata kesat kepada wanita.

5). Sir Stanley Matthews TIDAK pernah menerima sebarang KAD dalam 33 tahun kerjaya yang panjang.

6). Di bawah kendalian Herbert Chapman, The Arsenal menukarkan nama menjadi hanya Arsenal untuk muncul di bahagian atas senarai abjad kelab Division Satu di England.

7). Siaran langsung pertama bola sepak di dunia adalah dari perlawanan pada tahun 1937. Ini adalah perlawanan amal Arsenal dan dimainkan di Stadium Highbury

8). Selama perlawanan diadakan selama 90minit di Paraguay, di mana perlawnan antara Sportivo Ameliano dan General Caballero, 20 Kad merah yang dilayangkan. Ini sebelum undang-undang FIFA diperkenalkan dimana jika sebuah pasukan bermain dengan kurang 9 orang pemain, pasukan itu dianggap kalah.

9). Norman Whiteside adalah pemain termuda yang bermain permainan bola sepak. Dia memecahkan rekod Pele dengan bermain pada usia 17 tahun dan 47 hari.

10). Rotherham Utd keeper Arthur Wharton, lahir di Ghana, adalah pemain profesional kulit hitam pertama, pada tahun 1889.

11). Pemain Liberia, George Weah membayar baju pasukan dan semua kos, sehingga pasukan boleh bermain di Afrika tahun 1996. 

12). Pemain Chelsea kelahiran Nigeria, Celestine Babayaro, mengalami kecederaan kakinya saat meraikan gol dalam pertandingan pra-musim, sementara Luigi Riva, pemain antarabangsa Itali, mematahkan tangan penonton melalui sepakan yang kuat.

13). Pada tahun 1978, Pengurus Manchester United Sir Alex Ferguson, dipecat kerana mengeluarkan kata-kata kesat terhadap wanita semasa perlawanan.

14). Seluar pendek pemain Italy, Giuseppe Meazza, TERLONDEH ketika ia mengambil tembakan penalti dalam pertandingan semifinal di Piala Dunia 1938.

15). Michael Laudrup adalah merupakan peain pasukan Barcelona ketika mereka menang melawan Real Madrid 5-0. Dia juga merupakan pemain pasukan Real Madrid ketika mereka menang 5-0 melawan Barcelona kemudiannya.


sumber: scorerun.blogspot.com

0 comments:

Post a Comment

Blog Archive

google-site-verification=UIIQk8hKReg9aDe9WrgxXxVavyJYB0E6JwZuqmRWhYQ