Tolong Klik Connect Sapot Park Nick Plz..


Klik Sini Untuk Besarkan Ruangan Chat


Beza Kekuatan Otak Lelaki Dan Otak Wanita.



Otak adalah suatu anugerah yang paling hebat diciptakan Allah. Mungkin perbezaan boleh dinilai melalui otak manusia dan otak haiwan. Sebagai manausia kita mempunyai minda/akal untuk berfikir dan bermuhasabah, berbeza dengan haiwan yang sentiasa kita lihat. Mungkin manusia ini di lihat dalam sudut kacamata lelaki dan perempuan. Mengikut kajian, lelaki dan perempuan mempunyai  kekuatan yang berbeza dihasilkan dari otaknya. Sedikit perkongsian perbezaan antara fungsi otak lelaki dan perempuan

Tugasan

Otak Lelaki
Proses otak wanita direka bagi menumpukan tugasan yang berganda di dalam sutu-satu masa. Sebagaimana contoh wanita dapt menonton TV, bercakap melalui telefon dan melakukan aktiviti memasak di dalam satu masa. Proses otak lelaki pula direka dengan cara memberi tumpuan hanya satu kerja pada satu masa.

Bahasa
Wanita mudah mempelajari banyak bahasa. Akan tetapi mereka sukar untuk menyelesaikan sesuatu masalah di dalam bahasa. Lelaki pula tidak mudah untuk mempelajari banyak bahasa. Akan tetapi mereka dapat menyelesaikan sesuatu permasalahan di dalam bahasa.

Analisa
Otak lelaki mempunyai banyak ruang untuk mengendalikan proses menganalisis sesuatu perkara.  Mereka boleh menganalisis dengan cara mencari penyelesaian dan boleh merangka reka bentuk yang berbentuk kompleks. Otak wanita pula dapat memahami sesuatu rangka reka bentuk dengan mudah tetapi tidak dapat menganalisanya secara berfokus.

Memandu
Semasa memandu kereta, lelaki boleh memandu dengan keadaan laju kerana dia dapat melihat sesuatu objek pada jarak yang jauh dan serta-merta mengklasifikasi kelajuan objek/ kenderaan itu. Akan tetapi lelaki hanya boleh fokus pada suatu perkara sahaja seperti tumpuan pada memandu.Perempuan pula mengambil masa yang lama untuk mengetahui kelajuan dan arah sesuatu objek kenderaan. Walau bagaimanapun perempuan mampu untuk memberi tumpuan kepada perkara lain selain memandu.

Menipu
Otak wanita secara semula jadi dapat mengetahui 70% ekspresi wajah lelaki yang menipu , 20% pergerakan tubuh badan dan dapat mengetahui 10% apa yang keluar dari mulut lelaki apabila menipu. Otak lelaki pula tidak dapat mengetahui secara jelas apabila seseorang perempuan menipu. Akan tetapi lelaki mempunyai kemampuan untuk mencari helah menipu.


Otak Wanita

Menyelesaikan Masalah
Sekirannya seseorang lelaki itu mempunyai banyak masalah, mereka akan mencari jalan untuk menyelesaikannya dengan cara tersendiri dan akan bertindak menyelesaikannya satu demi satu. Sekirannya seseorang perempuan itu mempunyai masalah, mereka akan mencari individu untuk meluah dan akan menenangkan fikirannya dengan cara menyendirikan diri. Mereka akan menyelesaikan masalah apabila ada sesuatu panduan.

Apa yang Mahu
Lelaki lebih mahu kejayaan, penyelesaian masalah diri dan perkara yang diminati. Wanita pula mahu kepada hubungan, rakan dan keluarga

Tidak Puas Hati
Jika wanita tidak berpuas hati dengan hubungan, mereka tidak boleh menumpukan perhatian kepada kerjaya.Jika lelaki tidak berpuas hati dengan kerjaya, mereka tidak boleh menumpukan perhatian kepada hubungan.

Percakapan
Wanita menggunakan bahasa tidak langsung dalam ucapannya. Lelaki menggunakan bahasa langsung dalam ucapannya

Pengurusan Emosi
Wanita banyak bercakap tanpa berfikir. Lelaki pula bertindak tampa berfikir

Sentuhan
Wanita suka disentuh di dalam perbualan sosial sepertimaa empat hingga enam kali sentuhan berbanding lelaki kerana perlukan belaian. Lelaki pula kurang menyukai kepada sentuhan sehinggalah lelaki adalah golongan paling ramai menghidap masalah jiwa.
 
Arah Tangan
Wanita mempunyai keupayaan untuk menggunakan kedua-dua belah tangan untuk membolehkan mereka melakukan kerja rumah. Lelaki pula selalunya hanya menggunakan sebelah tangan sahaja semasa melakukan sesutu kerja.

Kepintaran
Otak wanita bersaiz lebih kecil daripada lelaki. Akan tetapi wanita mempunyai kepintaran 3% lebih daripada lelaki. Lelaki pula mempunyai saiz otak yang besar dan mempunyai 4 bilion lebih banyak sel berbanding otak wanita.

Sumber


1. MULTI TUGASAN
Wanita - proses Pelbagai
Otak wanita yang direka untuk menumpukan tugas berganda pada satu-satu masa.
Wanita boleh melihat TV dan Bercakap melalui telefon dan masak.

Lelaki - Proses Single
Otak lelaki direka untuk memberi tumpuan hanya satu kerja pada satu-satu masa. Manusia tidak boleh menonton TV dan bercakap melalui telefon pada masa yang sama. mereka pause TV ketika bercakap/ngobrol. Mereka boleh menonton TV atau bercakap melalui telefon atau masak.

2. BAHASA
Wanita mudah boleh mempelajari banyak bahasa. Tetapi tidak boleh mencari penyelesaian kepada masalah. Lelaki tidak boleh dengan mudah mempelajari bahasa, mereka dengan mudah boleh menyelesaikan masalah. Itulah sebabnya dalam purata gadis berusia 3 tahun mempunyai perbendaharaan kata yang tiga kali lebih tinggi daripada seorang budak lelaki 3 tahun lebih tua.

3. KEMAHIRAN ANALISIS
Otak lelaki mempunyai banyak ruang untuk mengendalikan proses analisis. Mereka boleh menganalisis dan mencari penyelesaian untuk proses dan merekabentuk peta bangunan dengan mudah. Tetapi Jika peta yang kompleks dilihat oleh wanita, mereka tidak dapat memahaminya. Wanita tidak boleh memahami butir-butir peta dengan mudah, Bagi mereka ia hanya membuang/dump garisan di atas kertas.

4. MEMANDU KERETA.
Semasa memandu kereta, manusia analisis ruang yang digunakan di dalam otak. Dia boleh memandu kereta laju. Jika dia melihat sesuatu objek pada jarak jauh, dengan serta-merta otaknya mengklasifikasikan objek (bus atau lori/truk atau kereta/mobil) arah dan kelajuan objek dan dia memandu dengan sewajarnya. Jika perempuan mengambil masa yang lama untuk mengiktiraf/memastikan arah objek / kelajuan. Lelaki, satu proses minda memberhentikan bunyi audio dalam kereta (jika ada), maka tumpuan hanya pada memandu.

5. BERBOHONG ( LYING )
Apabila lelaki berbohong kepada wajah wanita secara langsung, mereka terperangkap dengan mudah. Otak wanita semula jadi super memerhatikan ekspresi wajah 70%, bahasa badan 20% dan kata-kata yang datang dari mulut 10%. Perisian otak lelaki tidak mempunyai ini. Wanita mudah berbohong kepada muka lelaki secara langsung.

6. MENYELESAIKAN MASAALAH
Jika seorang lelaki mempunyai banyak masalah, otaknya jelas mengklasifikasikan masalah dan meletakkan mereka di dalam bilik individu di dalam otak dan kemudian mencari penyelesaian satu demi satu. Anda boleh melihat orang ramai, melihat langit untuk masa yang lama. Jika seorang wanita mempunyai banyak masalah, otaknya tidak mampu mengklasifikasikan masalah. Dia mahu beberapa orang untuk mendengar bahawa….. Selepas memberitahu segala-galanya kepada seseorang dia pergi riang/tenang tidur. Dia wanita tidak bimbang tentang masalah yang telah diselesaikan atau tidak.

7. APA YANG MEREKA MAHU
Lelaki mahu status, kejayaan, penyelesaian, proses besar, dll .. Tetapi Wanita mahu hubungan, rakan, keluarga, dll ..

8. RASA TIDAK PUAS HATI
Jika wanita tidak berpuas hati dengan hubungan mereka, mereka tidak boleh menumpukan perhatian kepada kerja mereka. Jika lelaki tidak berpuas hati dengan kerja mereka, mereka tidak dapat menumpukan perhatian terhadap hubungan.

9. UCAPAN
Wanita menggunakan bahasa tidak langsung dalam ucapannya. Tetapi Lelaki menggunakan bahasa langsung.

10. PENGENDALIAN EMOSI
Wanita banyak bercakap tanpa berfikir. Lelaki bertindak banyak tanpa memikirkan.

Paling tidak, kita mampu mengenalkan karekter diri.




2 comments:

Very like and correct story

16 August 2016 at 08:40 comment-delete

Very like and correct story

16 August 2016 at 08:40 comment-delete

Post a Comment

Blog Archive

google-site-verification=UIIQk8hKReg9aDe9WrgxXxVavyJYB0E6JwZuqmRWhYQ