Tolong Klik Connect Sapot Park Nick Plz..


Klik Sini Untuk Besarkan Ruangan Chat


PENCERAHAN MENGENAI LAMBANG SALIB YANG TERDAPAT PADA KALENDER SEBAB MALAIKAT TIDAK MASUK RUMAH


PENCERAHAN MENGENAI LAMBANG SALIB YANG TERDAPAT PADA KALENDER SEBAB MALAIKAT TIDAK MASUK RUMAH

# Tarikh 3 April 2015 merupakan hari sambutan 'minggu suci' bagi penganut agama kristian yang memperingati kononnya 'jesus disalib'. Masyarakat kita sememangnya sudah biasa dengan kalender kuda dan sesetengahnya merekabentuk gambar2 berunsur sambutan keagamaan dan sebagainya pada tarikh2 tertentu. Mengenai kenyataan mengatakan gambar salib yang tertera pada sesetengah kalender menyebabkan malaikat tidak memasuki rumah "ADALAH TIDAK BENAR".
# Dalil2 yang menyatakan mengenai malaikat rahmat tidak memasuki rumah berdasarkan hadis Nabi SAW: “Kami dari golongan malaikat tidak masuk ke dalam rumah yang di dalamnya mengandungi gambar (berupa makhluk bernyawa) atau anjing.” [HR Bukhari]

Dalam hadis lain dari Abu Talha meriwayatkan, katanya, “Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda: “Malaikat tidak memasuki rumah yang di dalamnya ada anjing atau patung”.” [HR Muslim]

# Mengenai kenyataan supaya orang Islam memiliki kalender Islam itu adalah wajar dan sangat digalakkan kerana mengenali, memahami dan mengetahui tarikh bulan2 Islam sangat dituntut.

# Kesimpulan:
Tidaklah perlu bertindak sehingga membuang kalender yg mempunyai lambang salib itu, cukuplah sekadar kita menutupnya lambang salib tersebut dengan pen maker atau sebagainya. Jangan terlalu gopoh bertindak dalam mendapat sesuatu kabar berita itu, merujuk dalil dan bukti adalah jalan terbaik dalam selesaikan masalah kekeliruan umat masakini.

Wallahua'lam.

Sumber dari Whatsapp


0 comments:

Post a Comment

Blog Archive

google-site-verification=UIIQk8hKReg9aDe9WrgxXxVavyJYB0E6JwZuqmRWhYQ