PENDIDIKAN MALAYSIA: Sebuah Tragedi



PENDIDIKAN MALAYSIA: Sebuah Tragedi


(Ucapan YDP PIBG yang menyentuh hati.......)

" .......negara Jepun yang tewas dalam perang dunia kedua, bangkit menjadi negara maju dalam masa singkat. Begitu juga Korea yang musnah kerana perang saudara juga bangun dan telah mengalahkan Jepun dalam beberapa aspek! Negara kita Malaysia...masih terkial-kial mencari identiti dan solusi khasnya terhadap bidang pendidikan! ........"

Aku fikir ada benarnya! Selepas merdeka ada sekolah aliran Inggeris, sekolah tersebut dihapuskan dan dijadikan sekolah aliran Bahasa Kebangsaan, kerana konon hendak mertabatkan Bahasa Melayu. Kemudian tukar pula Matematik Sains dalam Bahasa Inggeris (PPSMI), kerana alasan istilah Sains banyak dalam Bahasa Inggeris.

Kemudian dihentikan PPSMI, tukar pulak MBMMBI, import guru dari India ajar Bahasa Inggeris. Sebelum tu panggil Peacecorps dari USA ajar BI. Apa yang berlaku dalam masa dua bulan, bukan murid kita yang mahir BI, tetapi Mat Saleh tu yang pandai cakap Melayu!

Tukar menteri, maka bertukarlah polisi! Nama kementerian pun telah bertukar beberapa kali. Mula Kementerian Pelajaran, lepas tu tukar Kementerian Pendidikan, lepas tu tukar Kementerian Pelajaran semula! Yang terkini tukar balik kepada Kementerian Pendidikan! Banyaknya ringgit yang dibelanjakan untuk menukar2 tu tak dapatlah nak dihitung!

Dulu diperkenal 6 anjakan pendidikan, bagai nak rak guru2 diarah menghafal setiap ayat. Kemudian tukar menteri baru, kena hafal pulak 5 polisi baru. Sekarang ada pulak PPPM, diarah hafal pulak 3 gelombang, 5 aspirasi perubahan, 6 aspirasi murid, 11 anjakan dan macam2 lagi.

Ironinya bidang pendidikan negara semakin merudum! Sistem pentaksiran pula ditukar konon tidak mahu fokus kepada akademik semata2, tambah 3 lagi aspek pentaksiran. Sistem komputer pulak yang sepatutnya mempercepatkan proses menjadi lambat hingga guru2 terpaksa berjaga ke 3 pagi. Kisah guru bangun jam 3 pagi ini telah menjadi bahan ketawa rakan2 guru dari negara jiran......

Yang menyentuh hati ialah...hingga kini...kita masih terkial2 mencari identiti dan solusi! Sedang negara jiran yang dulunya mundur, kini telah jauh di hadapan. Vietnam umpamanya, ibarat pelari yang berjaya memintas laju tanpa menoleh lagi ke belakang!

Produk pendidikan kita juga terkial2 tidak menjadi.....murid2 semakin tidak beradab, ajaran agama makin terpinggir daripada hidup mereka. Di sekolah, masalah2 disiplin tidak berubah, bahkan semakin bertambah kronik! Peraturan2 disiplin sekolah masih menggunapakai pekeliling tahun 50-an. Kalau diubahpun, ia diubah kepada yang lebih teruk dan tidak membantu membuat penambahbaikan.

Agaknya sistem pendidikan kita terlalu di'politik'kan serta di'business'kan. Bila politik dan business mencampuri sebarang urusan, maka akan punah-ranahlah urusan itu! Ini kerana politik dan business lebih menjurus kpd kepentingan diri, parti, kroni dan kompeni!

Perlantikan org2 yg diamanahkan memegang kuasa akhirnya dipilih lebih berdasar kepada kroni berbanding kompetensi! Maka kuasa diguna semahunya utk menjaga kepentingan politik dan business tadi mengakibatkan berlaku side-effects yang memudhoratkan!

Bukan dari saya tapi amat bermakna untuk direnungkan. Tolong sampaikan aje. Bukan utk didebatkan tapi untuk buka minda kita...


Nota: Sekadar memanjangkan mesej yang diterima di dalam group whatsapp daripada seorang rakan yang bertugas sebagai seorang guru. Text ini bukanlah dia yang tulis tapi katanya ada kebenarannya!


2 comments:

menteri baru polisi pun baru.
dah alah dengan perkataan ini.

bila tengok para remaja kita.. pelajar-pelajar sekalian yg melepak di kaki2 lima dan cyber cafe..
dah alah dengan keadaan ini..

itu belum lagi yg berhenti sekolah.
lagilah tak sepatutnya menjadi alah.

sayang, kemerdekaan yg ada tak diguna sepenuhnya utk membebaskan diri dari cengkaman politik dan bahasa inggeris.
terasa sangat kealahannya..

19 February 2014 at 18:07 comment-delete

Dan bila berlaku gejala sosial dikalangan murid-murid guru dan ibubapa saling tunding menunding... ermmm

20 February 2014 at 17:47 comment-delete

Post a Comment



Blog Archive

google-site-verification=UIIQk8hKReg9aDe9WrgxXxVavyJYB0E6JwZuqmRWhYQ