Tolong Klik Connect Sapot Park Nick Plz..


Klik Sini Untuk Besarkan Ruangan Chat


Kes Sweden: Saya Pukul Anak Untuk Disiplinkan Mereka, Bukan Cederakan

Saya Pukul Anak Untuk Disiplinkan Mereka, Bukan Cederakan


STOCKHOLM: Azizul Raheem Awalluddin, yang didakwa kerana  memukul anaknya memberitahu Mahkamah di sini bahawa tindakan itu bagi mendisplinkan anak-anaknya tetapi tidak pernah mencederakan mereka.

Azizul berkata, dia memukul anak-anaknya kira-kira dua sehingga tiga kali dalam setahun sebelumnya ketika keluarganya masih berada di Malaysia dan Afrika.

Azizul, yang merupakan pengarah Tourism Malaysia berpangkalan di sini sedang menjalani perbicaraan bagi hari ketujuh di mahkamah daerah Solna.

"Tujuannya adalah untuk membuatkan mereka (anak-anak) faham apa yang mereka lakukan itu adalah salah, bukan untuk menyeksakan atau mahu menyakitkan mereka," kata Azizul ketika ditanya mengapa dia memukul anak-anaknya.

Azizul dan isterinya, Shalwati Nurshal, ditahan pada 18 Disember tahun lepas selepas anak kedua mereka, Ammar memberitahu kakitangan di sekolahnya yang dia telah dipukul, sehingga menyebabkan satu laporan dibuat kepada pihak berkuasa.

Azizul yang memakai jaket hitam dan tali leher begitu yakin menjawab soalan-soalan yang diajukan oleh pendakwa Anna Arnell, dalam bahasa Sweden dan diterjemahkan ke bahasa Inggeris.

Ketika ditanya adakah dia merupakan seorang bapa yang tegas, Azizul menjawab bahawa dia menjadi kurang tegas selepas anak keempatnya, Adam, dikeluarkan dari tadika di Afrika disebabkan oleh masalah pembelajaran.

"Selepas itu saya tidak begitu tegas, saya sedih apabila Adam dihantar ke sekolah kanak-kanak kurang upaya," kata Azizul, sambil mengelap air matanya.

Pada 10 Februari lalu, Shalwati dan Azizul didakwa atas pelbagai kesalahan kerana melanggar integriti kanak-kanak secara kasar, dengan memukul dan mencederakan anak-anaknya.

Pasangan itu didakwa melakukan kesalahan itu di kediaman mereka di Spanga, di pinggir Stockholm, antara 15 September 2010 dan 17 Disember 2013.


Baca perbicaraan kes sebelum ini di sini4 comments:

Xpahamla dgn kes ni....

5 March 2014 at 12:46 comment-delete

tatau macam mana nak komen..kejap citer camni..kejap citer macam tu..end up sy anggap ini kes keluarga mereka jer laa..hehehe

Regards,
-Strider-

5 March 2014 at 16:57 comment-delete

kata orang, sayang anak tangan2kan..

5 March 2014 at 19:49 comment-delete

doakan semoga kes ini selesai dengan cara baik..

7 March 2014 at 09:08 comment-delete

Post a Comment

Blog Archive

google-site-verification=UIIQk8hKReg9aDe9WrgxXxVavyJYB0E6JwZuqmRWhYQ