Sanggupkah Anda Berkahwin Dengan Gadis Yang Dah Ditebuk Tupai?
Berdasarkan stastik yang dikeluarkan oleh sebuah akhbar tempatan, seramai 6 orang gadis di negara ini kehilangan dara. Manakala bagi anak luar nikah pula seramai 15,000 orang dilahirkan dalam tempoh satu tahun.

Justeru, perkara ini dilihat satu konflik yang bakal memberi kesan yang besar kepada kaum lelaki kerana sudah pasti kemungkinan untuk isterinya sudah kehilangan dara adalah amat besar.


So, persoalan kat sini, adakah lelaki zaman sekarang masih lagi mementingkan status dara pada seorang gadis? Secara ringkasnya ini adalah pendapat peribadi aku, yang mungkin mewakili pendapat sesetengah golongan lelaki.


Zaman sekarang ini pun lelaki masih lagi mementingkan status ‘dara’ seorang gadis. Dara tu melambangkan kesucian, maruah dan keperibadian wanita. Bukan bermaksud wanita yang tidak mempunyai dara itu tidak suci, mungkin mereka sukakan aktiviti lasak sehinggakan tanpa disedari mereka kehilangan dara.


Mungkin ramai lelaki yang boleh menerima kehilangan dara disebabkan aktiviti lasak melainkan perkara tersebut berlaku kerana zina. Bagi kes lain, seperti mangsa rogol, ianya terpulanglah kepada lelaki untuk menerima atau tidak. Perlu diingatkan, kes seperti mangsa rogol ini berlaku bukan atas kehendaknya.


Bercakap tentang status dara, hal ini merupakan satu perkara yang subjektif. Seharusnya kita redha dengan ketentuan Allah SWT yang sudah pun menentukan jodoh manusia.
3 comments:

klaau itu jodoh yg ditetapkan oleh allah..
kita rehda :)

10 June 2014 at 09:14 comment-delete

kalau dah jodoh...pasrah la...ketentuan Allah..

10 June 2014 at 09:42 comment-delete

Klu mcm gbr diatas wa rela yop..

11 June 2014 at 10:39 comment-delete

Post a CommentBlog Archive

google-site-verification=UIIQk8hKReg9aDe9WrgxXxVavyJYB0E6JwZuqmRWhYQ