Tolong Klik Connect Sapot Park Nick Plz..


Klik Sini Untuk Besarkan Ruangan Chat


6 Dosa Yang Tidak Diampun Allah SWT Walaupun Dengan Taubat

Dosa Yang Tidak Diampun Allah SWT Walaupun Dengan TaubatDisaat kita hidup aman cukup makan tidur selesa, pernahkah kita berfikir tentang dosa kita? Dosa besar dan kecil. Kita meminta diampunkan dosa kepada Allah, namun terdapat dosa yang tidak akan diampun oleh Allah. Mari baca 6 dosa yang tidak diampun ini.

1- Makan harta anak yatim secara haram.

( untuk menghapuskan dosa tersebut pemakan harta anak yatim mesti membayar kembali harta yang telah digunakan serta memohon maaf kepada anak yatim tersebut . Jika anat yatim tersebut memaafkan perbuatannya, barulah boleh bertaubat kepada Allah SWT. Seandainya anak yatim tersebut tidak memaafkan perbuatannya maka dosanya tidak terhapus).

2- Menuduh wanita solehah berzina.

( Orang yang menuduh wanita solehah hendaklah memohon maaf kepada wanita tersebut, jika wanita solehah tersebut memaafkan, maka terhapuslah dosa tersebut dan bolehlah penuduh bertaubat kepada Allah SWT. sekiranya wanita solehah tidak memaafkannya maka dosa tidak terhapus dan tidak boleh bertaubat kepada Allah SWT ).

3- Lari dari medan Jihad yang memperjuangkan kalimah Allah SWT.

( Mereka yang lari dari medan jihad adalah mereka yang dayus dan tidak layak memasuki Syurga, cuba kaji dalam sejarah Islam hukuman mereka yang lari dari medan Jihad sehingga Rasulullah SAW terpaksa menunggu Arahan Allah SWT untuk memaafkan kesalahan tersebut ).

4- Melakukan sihir.

( Mereka belayar sihir dan pengamal sihir adalah mereka yang Syirik kepada Allah SWT, memang tidak layak bertaubat kepada Allah SWT melainkan mengucap kembali kalimah Syahadah dan mesti menyerah kepada kerajaan Islam untuk melaksanakan hukuman yang sewajarnya ).

5- Bersyirik kepada Allah SWT atau menyamakan kedudukan Allah SWT dengan makhluk.

( Dosa syirik atau menyamakan Allah SWT dengan makhluk samada melalui niat,percakapan dan perbuatan yang disedari atau tidak disedari maka dosa ini tidak boleh bertaubat kecuali dengan mengucap kembali kedua Kalimah Syahadah dan pemerintah Islam mesti melaksanakan hukuman hudud barulah Allah SWT rela menerima kembali amal ibadat seseorang hamba yang telah menduakan Allah SWT atau menyamakan Allah SWT atau menyengutukan Allah SWT).

6- Membunuh Para Nabi yang diutuskan oleh Allah SWT.

( Mereka yang membunuh Para Nabi hendaklah dihukum bunuh dan terserah kepada Allah SWT untuk mengazab mereka. Rasulullah SAW pernah mengutuskan utusan untuk membuuh mereka yang menghina atau mengejek Allah SWT dan Rasulullah SAW semasa penubuhan Negara Islam Madinah).

Kitab Tanbihul Ghafilin , Jilid 1 & 2. M/S : 532.
9 comments:

semoga kita dijauhkan dari 6 dosa ini

14 April 2014 at 11:38 comment-delete

semoga kita sentiasa dilindungi hatinya

14 April 2014 at 12:04 comment-delete

Tak ada nas. Sangkaan belaka. 2:179

17 April 2014 at 18:26 comment-delete

adakah dosa kita itu lebih besar dan luas dr pengampunanNya..? 'walaupun dgn taubat' adalah poor choice of words utk tajuk artikel ini.

Anonymous
18 April 2014 at 02:16 comment-delete

Segala taubat InSyaAllah akan diampunkan dosanya. The title is really misleading with the explanation...

18 April 2014 at 08:30 comment-delete

Rahmat & taubat Allah cukup luas melebihi apa yg kita fikirkan...jgn sesekali menghukum mereka dgn mengatakan segala kesalahan xkan diampunkan ttapi berilah harapan buat pendosa bhw pengampunan Allah
cukup luas seisi dunia...apapun, moga kita senantiasa berada dlm payung rahmat & kasih syg Allah selalu..amin

Anonymous
18 April 2014 at 14:05 comment-delete

Pintu taubat akan tertutup bila dah mati betul tak..??

Anonymous
20 April 2014 at 23:25 comment-delete

Apa ni? Dengan taubat nasuha segala dosa diampunkan... fahami erti apa itu taubat nasuha.. semoga article ini tidak disalahertikan

Anonymous
23 April 2014 at 10:04 comment-delete

5 je...yg terakhir tu x... amin..

25 April 2014 at 17:48 comment-delete

Post a Comment

Blog Archive

google-site-verification=UIIQk8hKReg9aDe9WrgxXxVavyJYB0E6JwZuqmRWhYQ