Tolong Klik Connect Sapot Park Nick Plz..


Klik Sini Untuk Besarkan Ruangan Chat


Masjid Bergerak Di Kanada Utara
Pentingnya mendirikan solat itu mendorong sesebuah masjid mahu pun surau di bina di sana sini bagi memudahkan kita menunaikan perintah Allah itu. Solat diwajibkan ke atas umat Islam. Meninggalkan solat beerti kita telah merobohkan agama kerana solat itu tiang agama dalam Islam.


 Masjid kecil ini sungguh besar bagi umat Islam di Inuvik

Sebuah masjid unik ini dan mempunyai kemampuan untuk bergerak ke sana sini adalah sesuatu yang sungguh unik dan jarang-jarang kita temui. Sebuah masjid kecil bergerak tiba di kawasan Artik untuk memenuhi keperluan penduduk Islam yang semakin ramai di bahagian paling utara Kanada selepas diangkut sejauh 4,000 kilometer mengikut jalan darat dan sungai.

Ketua projek masjid pasang siap itu, Hussain Guisti berkata, masyarakat Islam di Inuvik berada di limbungan untuk menyambut ketibaan masjid tersebut. Bilangan penduduk Islam di Inuvik, sebuah pekan 4,000 penduduk di Northwest Territories, Kanada bertambah sejak beberapa tahun lalu kepada kira-kira 80 orang dan sebuah rumah bergerak seluas 21 meter persegi yang digunakan untuk solat tidak lagi dapat menampung keperluan mereka.

Jemaah tidak mampu membina sebuah masjid baru kerana kos bahan binaan dan upah kerja jauh lebih tinggi berbanding di selatan Kanada, kata penyeleras projek, Ahmad Alkhalaf.

Masjid dibawa menggunakan trak khas

Dibawa pula melalu jalan air menggunakan tongkang
Sebuah badan kebajikan Islam, Yayasan Zubaidah Tallah di Thompson, Manitoba membiayai kos pembelian bangunan baru seluas 140 meter persegi itu, kata Alkhalaf.

Pada akhir bulan lepas, masjid berwarna kuning itu mula dibawa dengan trak merentasi kawasan prairie dan hutan di Barat Kanada menuju ke Sungai Hay di tebing Tasik Great Slave, Northwest Territories.


Bangunan itu kemudian dipindahkan ke atas sebuah tongkang yang dihanyutkan mengikut Sungai McKenzie ke Inuvik, kira-kira 200 kilometer ke utara Lingkaran Artik.


Inilah rupa sebenar masjid tersebut

Ia dijadual dibawa ke atas sebidang tanah yang dibeli oleh penduduk Islam tempatan di sebuah kawasan kediaman di pekan tersebut. Masjid itu dijangka dibuka kepada jemaah yang terdiri daripada pendatang Islam bermazhab Sunah dari Sudan, Lebanon dan Mesir yang berhijrah ke utara Kanada untuk mencari peluang pekerjaan.

Betapa besar pahala bagi mereka yang bersungguh-sungguh membina masjid ini kerana berusaha untuk memberi kemudahan kepada umat Islam lain untuk menunaikan ibadah solat. Sungguh prihatinnya mereka kepada para umat Islam yang sukar untuk mencari masjid di sana. Semoga usaha mereka mendapat segala kebaikan daripada Allah SWT jua. - sumber


0 comments:

Post a Comment

Blog Archive

google-site-verification=UIIQk8hKReg9aDe9WrgxXxVavyJYB0E6JwZuqmRWhYQ