Tolong Klik Connect Sapot Park Nick Plz..


Klik Sini Untuk Besarkan Ruangan Chat


Arab Saudi Negara Paling Banyak Rekod Kemalangan Jalan Raya Di Dunia

Arab Saudi Negara Paling Banyak Rekod Kemalangan Jalan Raya Di Dunia


Percaya atau tidak, negara Arab Saudi yang memiliki jumlah penduduk lebih kurang sama dengan Malaysia (28 juta) merupakan juara dunia dalam mencatatkan rekod kemalangan jalan raya paling tinggi di dunia.

Kemalangan jalan raya mengorbankan lebih 7,000 orang di Arab Saudi pada tahun 2011, mencatat rekod trafik paling buruk dunia, melepasi angka korban dalam perang di Teluk.

Secara keseluruhan lebih 68,000 juga cedera dalam kemalangan di negara itu pada 2011 manakala nahas seumpama itu menyebabkan kerugian melebihi SR13 bilion (RM10 bilion).

Dalam kenyataan yang disiarkan Arab Saudi, angka kematian akibat kemalangan 2011 pada 7,153 manakala perangkaan menunjukkan lebih 86,000 maut akibat nahas jalan raya di negara itu sejak dua dekad lalu.

Angka korban sejak 20 tahun lalu melepasi bilangan yang maut dalam perang terakhir India-Pakistan, konflik di Sahara, perang Argentina-Britain, konflik dalaman Croatia dan perang saudara di Nepal dengan jumlah kematian akibat semua kejadian itu adalah 82,000.

Arab Saudi Negara Paling Banyak Rekod Kemalangan Jalan Raya Di Dunia


Keganasan jalan raya

“Kemalangan adalah keganasan jalan raya sebenar atau pembunuhan beramai-ramai yang tidak kurang bahaya berbanding keganasan terancang. Data kami menunjukkan Arab Saudi mempunyai rekod trafik paling teruk di dunia dari segi kemalangan dan kematian.

“Angka kematian akibat nahas jalan raya pada 2011 melepasi bilangan yang maut disebabkan keganasan di Iraq pada tahun sama, iaitu kira-kira 4,200, ia juga melepasi kematian dalam perang Teluk terakhir apabila hampir 5,200 dilaporkan meninggal dunia,” pengarah sistem trafik Madinah, Kolonel Zuhair Abdul Rahman.

Abdul Rahman memberi amaran, kajian yang dibuat polis trafik Arab Saudi menjangkakan angka kematian akibat kemalangan jalan raya boleh mencecah 9,600 pada 2019.


sumber: berita harian

2 comments:

masyaAllah...

21 April 2014 at 15:12 comment-delete

Iskhh... ngeri juga kan... kurang kenderaan pun bahaya juga

21 April 2014 at 18:28 comment-delete

Post a Comment

Blog Archive

google-site-verification=UIIQk8hKReg9aDe9WrgxXxVavyJYB0E6JwZuqmRWhYQ