Mesti Baca!! Sebelum Obama Tiba - Ini Terjadi Dulu

Sebelum Obama Tiba - Ini Terjadi Dulu

Di Malaysia boleh dikira orang yang menjadi no 1 dalam negara melalui undi ada lah Perdana Menteri. Kawalan keselamatan untuk nya ada lah kerana tubuh badan Perdana Menteri dan bukan kerana dia ada lah DS Najib Tun Razak. Erti kata sesiapa Perdana Menteri itu lah hak untuk di jaga oleh pihak tertentu.

Begitu juga dengan negara terkuat di dunia ia itu Negara Amerika. Oleh sebab terlalu kuat maka kedudukan nyawa Presiden nya serta nyawa keluarga nya amat penting. Di ulangi bukan kerana dia Obama, tetapi kerana dia ada lah Presiden dan “Commander-in-chief”.

Pada hujung bulan seperti di jadual kan, akan tiba lah rombongan Presiden Amerika yang sudah beberapa kali di tangguh sama seperti tangguh nya kes Anwar.

Walaupun jadual nya sudah di tetap kan pada hujung bulan ini (April) ketahui lah bahawa kerja security sweping nya sudah berjalan sekian lama, hampir sebulan atau pun 2 bulan yang lalu.

Jangan pula kita sangka hanya orang putih atau caucasian, malah mereka juga mengupah Perisik setempat yang berbayar di Malaysia sebagai info tambahan mereka.

Oleh sebab prinsip US secret service ini ada lah tidak mempercayai mana mana negara dan sistem keselamatan selain Secret Service nya sendiri , maka orang orang secret servis ini di percayai sudah menghafal semua laluan dan escape route untuk membawa Pres. Obama Keluar dari kawasan bahaya.


Sebelum Obama Tiba - Ini Terjadi Dulu

Sebelum Obama Tiba - Ini Terjadi Dulu


Di percayai rangkaian keselamatan bukan sahaja dalam berbentuk rangkaian circular ring yakni yang mengelilingi Presiden, yang lingkaran di kawasan Presiden berada, circle di luar bangunan dan laluan ke airport.

US Secret serivice mempunyai kuasa menembak sesiapa sahaja yang mereka syaki, dan mereka tidak hirau jika tersilap orang kerana ia boleh di bayar dengan pampasan dan ganti rugi lain, asal kan nyawa Presiden selamat.

Pada anggota USSS ini biar nyawa mereka yang melayang jangan nyawa Presiden yang melayang.

Tapi jika dikabarkan tentu ramai orang akan mengeleng kepala dan tidak mempercayai, bahawa jika Pres Obama berada di Malaysia , kapal perang Amerika yang terdekat juga bersedia dengan helikopter nya sebagai “back up” mengutip Presiden jika dia berada di dalam bahaya.

Tentu sekali yang terdekat ada lah yang sedang berada di Singapura.

Sebelum Obama Tiba - Ini Terjadi Dulu

Sebelum Obama Tiba - Ini Terjadi Dulu


Kita tidak pasti sama ada kereta rasmi Presiden yang di gelar The Beast sudah tiba atau pun belum. Apa yang menarik nya ada lah The Beast bukan satu tetapi dikata kan di klon sehingga 3.
Dan ia di bawa dengan pesawat khas juga.

Sebelum Obama Tiba - Ini Terjadi Dulu

Sebelum Obama Tiba - Ini Terjadi Dulu

Sebelum Obama Tiba - Ini Terjadi Dulu


Tahukah kah kita jika kereta Presiden terhenti lebih dari beberapa saat ketika menuju ke destinasi nya sudah di kira sebagai keselamatan sudah gagal?

Ini konon nya kerana waktu beberapa saat itu lah peluang besar untuk penembak tepat menjalan kan kerja nya, Amerika sudah belajar dari kesilapan yang terjadi kepada Presiden JF Kennedy.

Sebelum Obama Tiba - Ini Terjadi Dulu



Mari kita tengok Air force One.

Sebelum Obama Tiba - Ini Terjadi Dulu

Sebelum Obama Tiba - Ini Terjadi Dulu


Sedikit yang sempat kami selidik ada lah Pesawat Air force one ini ada lah berperanan sebagai pejabat dan tempat terselamat untuk Presiden.

Jika negara Amerika di serang peluru berpandu atau pun serangan bom nuklear atau juga darurat permulaan peperangan, dicoretkan bahawa 2 perkara akan di lakukan.

Presiden akan di terbangkan sambil di escort oleh pesawat pejuang dan pesawat minyak untuk kemana tidak di beritahu. Dan Naib Presiden akan di sorok kan di sebuah tempat di bangunan di bawah tanah.

Sebelum Obama Tiba - Ini Terjadi Dulu

Sebelum Obama Tiba - Ini Terjadi Dulu


Di Malaysia juga diamal kan perkara sama, Timbalan Perdana Menteri di larang ada bersama dengan Perdana Menteri didalam satu pesawat. Its a no no.

Kita ada juga memiliki pesawat untuk Perdana Menteri yang selalu di politik kan oleh pembangkang.

Mereka lagi suka jika Perdana Menteri terdedah dan membuang masa beratur menunggu giliran naik kapal terbang menggangu bersama orang ramai. Sama ada pihak majlis yang Perdana Menteri perlu hadir di tunggu oleh rakyat lain yang ramai mereka bukan fikir kan pun.

Sebelum Obama Tiba - Ini Terjadi Dulu

Lihat lah ciri ciri keselamatan pada pesawat ini.


Cerita berkenaan pesawat ini ada pada filem “Air Force One” yang di lakon kan oleh Harrison Ford. Malah boleh di lihat bagaimana Presiden di eject dengan kerusi khas keluar dari pesawat bila keadaan emergency.


Sebelum Obama Tiba - Ini Terjadi Dulu


Seluruh US Embassy sudah sebuk berbulan lalu menyediakan option keselamatan dan escape route untuk Presiden. selain itu mereka juga menjalani “Mock run” untuk option kedua dan ketiga,

Rakyat Malaysia mungkin akan dapat melihat suasana yang amat menarik apabila tiba nya Presiden Amerika ke negara kita dalam era baru ini.

Tapi ada orang belum jadi Presiden pun sudah naik pesawat sewa dan tak mahu tunggu giliran di airport.

Sebelum Obama Tiba - Ini Terjadi Dulu

Sebelum Obama Tiba - Ini Terjadi Dulu





4 comments:

Wow :O

23 April 2014 at 21:45 comment-delete

Ok macai

23 April 2014 at 21:56 comment-delete

Hahahha... Faham. Faham...
Dah naik kapal private Pastu canang kt pengikut mempertikaikan knp pm dapat keistimewaan.... Saje dia suka provokasi

24 April 2014 at 09:00 comment-delete

Tkda apa yg menarik pn dgn teknologi...esok akhir zaman perang naik kuda blk pakai pedang tauu la...tgguuu kita ni dh dizaman peringkat ke 4, peringkat ke 5 nnti dh di panggil akhir zaman iaitu pemerintahan mengikut zaman nabi blk..tk heran la dgn kafir nya teknologi..

24 April 2014 at 09:12 comment-delete

Post a Comment



Blog Archive

google-site-verification=UIIQk8hKReg9aDe9WrgxXxVavyJYB0E6JwZuqmRWhYQ