Membancuh Teh Dengan Cara Yang Betul
Teh adalah minuman yang baik bagi kecantikan dan kesihatan. Mengambil teh dapat membantu menjaga daya tahan tubuh, menghindarkan dari segala macam penyakit, menyihatkan kulit dan lain sebagainya.
Kandungan polifenol di dalam teh dikenal sebagai zat antioksidan yang dapat melindungi tubuh dari penuaan dini serta radikal bebas.
Namun, teh yang menyehatkan adalah yang diambil dengan cara yang betul.
Cara membancuh yang betul
1). Rendam teh dengan air panas
Pastikan agar anda tidak merendam teh dengan air mendidih. Gunakan saja air panas agar zat antioksidan di dalam teh tidak rosak.
Seperti halnya membancuh susu, diamkan seketika air yang sudah dididihkan. Disarankan merendam teh adalah dengan suhu 60-70 derajat celcius. Mungkin warna tehnya tak sepekat biasanya, namun antioksidannya efektif bagi tubuh.
2). Gunakan bahan khusus
Pakailah tempat khusus berbahan tanah liat, cangkir, gelas kaca, perak atau stainless steel untuk merendam teh agar bahan aktif lainnya tidak ikut larut dalam teh.
3). No sugar or cream
Menambahkan gula atau cream dalam teh sebenarnya adalah kebiasaan buruk yang perlu diakhiri. Teh sebenarnya berfungsi mengurangi kalori, sedangkan gula dan cream akan menambahkannya.
4). Jangan terus diminum
Sebaiknya jangan terus diminum apabila anda membancuh teh. Biarkan sekurang-kurangnya selama 5 minit sehingga katekin di dalamnya keluar.
Selamat menikmati teh dan kesegarannya.
5 comments:
good sharing
Nice sharing ida.. :) teh bagus juga untuk diet kan..
Oooo.. baru tau..! TQ :D
bagus tips ini.. selalunya akak main belasah je bancuh teh.. hehe..
Tips yang baik ni... ^__^
Post a Comment