Membancuh Teh Dengan Cara Yang Betul

Membancuh Teh Dengan Cara Yang Betul


Teh adalah minuman yang baik bagi kecantikan dan kesihatan. Mengambil teh dapat membantu menjaga daya tahan tubuh, menghindarkan dari segala macam penyakit, menyihatkan kulit dan lain sebagainya.

Kandungan polifenol di dalam teh dikenal sebagai zat antioksidan yang dapat melindungi tubuh dari penuaan dini serta radikal bebas.

Namun, teh yang menyehatkan adalah yang diambil dengan cara yang betul.

Cara membancuh  yang betul

1). Rendam teh dengan air panas

Pastikan agar anda tidak merendam teh dengan air mendidih. Gunakan saja air panas agar zat antioksidan di dalam teh tidak rosak.

Seperti halnya membancuh susu, diamkan seketika air yang sudah dididihkan. Disarankan merendam teh adalah dengan suhu 60-70 derajat celcius. Mungkin warna tehnya tak sepekat biasanya, namun antioksidannya efektif bagi tubuh.

2). Gunakan bahan khusus

Pakailah tempat khusus berbahan tanah liat, cangkir, gelas kaca, perak atau stainless steel untuk merendam teh agar bahan aktif lainnya tidak ikut larut dalam teh.

3). No sugar or cream

Menambahkan gula atau cream dalam teh sebenarnya adalah kebiasaan buruk yang perlu diakhiri. Teh sebenarnya berfungsi mengurangi kalori, sedangkan gula dan cream akan menambahkannya.

4). Jangan terus diminum

Sebaiknya jangan terus diminum apabila anda membancuh teh. Biarkan sekurang-kurangnya selama 5 minit sehingga katekin di dalamnya keluar.

Selamat menikmati teh dan  kesegarannya.


5 comments:

good sharing

24 February 2014 at 16:06 comment-delete

Nice sharing ida.. :) teh bagus juga untuk diet kan..

24 February 2014 at 17:03 comment-delete

Oooo.. baru tau..! TQ :D

24 February 2014 at 18:15 comment-delete

bagus tips ini.. selalunya akak main belasah je bancuh teh.. hehe..

25 February 2014 at 10:49 comment-delete

Tips yang baik ni... ^__^

25 February 2014 at 12:05 comment-delete

Post a Comment



Blog Archive

google-site-verification=UIIQk8hKReg9aDe9WrgxXxVavyJYB0E6JwZuqmRWhYQ