#MH370 : Malaysiakini dedahkan sikap pembantu juruterbang suka berpoya-poya
Satu laporan yang muncul di media Malaysiakini - Australia menggambarkan perspektif berbeza ke atas sikap seorang pembantu juruterbang untuk pesawat MH370, yang masih belum ditemui sehingga kini.

Laporan TV Channel 8 Australia itu menggariskan dengan terperinci tindakan pembantu juruterbang itu, Fariq Abdul Hamid dan rakan-rakannya ketika membantu mengemudi satu penerbangan lain dari Phuket, Thailand ke Kuala Lumpur.
Laporan itu menyebut, Fariq merokok dan berfoya-foya dengan dua orang penumpang wanita di kokpit kapal, ketika pesawat yang dinaiki sedang dalam perjalanan ke Kuala Lumpur.

Roos memberitahu rancangan TV A Current Affair bahawa beliau dan Maree turut merakam gambar mereka dengan juruterbang bersama tersebut dalam kokpit.

“Sepanjang penerbangan tersebut mereka berbual-bual dengan kami dan turut merokok ketika dalam penerbangan, yang saya rasa tidak dibenarkan.

"Pada satu masa, mereka turut berpaling ke arah kami sepanjang masa dan berbual dengan kami.

"Mereka sangat berminat dengan perbualan tersebut, dan dia turut memegang tangan kawan saya dan berkata, 'tangan anda sangat berkedut. Itu bermakna anda sangat kreatif' dan turut menegur pengilat kukunya,” kata Roos.

Menurut laporan berkenaan, Fariq mengenalpasti warga Afrika Selatan ketika kedua-duanya sedang menunggu untuk menaiki penerbangan tersebut di lapangan terbang Phuket pada Disember 2011.

Katanya, seorang pramugari menjemput mereka untuk ke kokpit kapal penerbangan Phuket-Kuala Lumpur itu.

Sementara itu, juruterbang pesawat MH370 pula, Kapten Zaharie Ahmad Shah, 53, digambarkan sebagai seorang yang amat meminati dunia penerbangan dan turut memasang sistem simulasi penerbangan di kediamannya.
Reaksi MAS: Hormati privasi keluarga kru

Selepas laporan negatif media Australia, MAS menggesa media dan orang awam menghormati privasi anggota keluarga kru dan penumpang pesawat hilang MH370.

Gesaan itu dibuat kerana keadaan sekarang dianggap masa sukar untuk mereka.

“Kebajikan kedua-dua pihak, anggota keluarga kru dan penumpang tetap tumpuan kami.

“Pada masa yang sama, keselamatan penumpang menjadi perkara terpenting buat kami,” menurut kenyataannya.

Mengulas laporan yang antaranya menggambarkan pembantu juruterbang Fariq Abdul Hamid sebagai melanggar peraturan dan berfoya-foya, MAS berkata, mereka maklum perkara itu dan memandang serius.

MAS bagaimanapun dalam masa yang sama berasa terkejut.

“Kami tidak dapat mengesahkan kesahihan gambar dan video-video insiden yang didakwa itu.

“Seperti kamu sedia maklum, kita di tengah-tengah krisis dan tidak mahu tumpuan kita dilencongkan,” menurut kenyataan itu lagi.


0 comments:

Post a Comment

Blog Archive

google-site-verification=UIIQk8hKReg9aDe9WrgxXxVavyJYB0E6JwZuqmRWhYQ