Tolong Klik Connect Sapot Park Nick Plz..


Klik Sini Untuk Besarkan Ruangan Chat


Misteri #MH370: New York Times Kritik Maklumat Tidak Tepat Malaysia Dan Kenyataan Bercanggah
Kenyataan tidak tepat dan bercanggah daripada pihak terbabit menyebabkan banyak pihak meragui kemampuan Malaysia menangani insiden kehilangan pesawat MH370. - Gambar The Malaysian Insider.

Dipetik dari The Malaysian Insider 12/3/2014 - Akhbar antarabangsa New York Times (NYT) mengkritik maklumat tidak tepat oleh kerajaan Malaysia mengenai kehilangan penerbangan MH370, serta kenyataan pemimpin negara yang bercanggah dengan tentera.

Pendedahan pesawat Malaysian Airlines (MAS) menukar laluan dan kemungkinan berpatah balik oleh tentera menunjukkan Malaysia tidak mempunyai maklumat tepat lokasi sebenar pesawat tersebut, kata NYT.

"Tapi kerajaan dan syarikat penerbangan (MAS) masih juga mengeluarkan maklumat tidak tepat, tidak lengkap dan kadang kala tidak tepat dengan pegawai awam berbeza dengan pemimpin tentera," kata NYT dipetik berkata dalam artikel bertajuk "Malaysia Jet May Have Taken New Route Before Vanishing".

Semalam Berita Harian melaporkan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) tidak menolak kemungkinan pesawat tersebut berpatah balik ke Lapangan Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) selepas dikesan dengan radar tentera.

Kawasan mencari dan menyelamat juga diperluaskan sehingga ke Selat Melaka bagi melihat sebarang kemungkinan.

Jeneral Tan Sri Datuk Sri Rodzali Daud mendedahkan wujud isyarat MH370 cuba berpatah balik berdasarkan maklumat daripada radar TUDM.

Pendedahan tersebut berbeza dengan maklumat awal diberikan oleh MAS yang mengatakan lokasi terakhir sebelum terputus hubungan pagi Sabtu adalah di perairan Laut Cina Selatan, sempadan antara Malaysia dan Vietnam.

Menurut NYT, pengumuman tersebut menyebabkan banyak pihak terkeliru, mempersoalkan mengapa pendedahan tersebut lewat diberitahu.

"Malaysia, sanggup kamu sembunyikan perkara besar ini sehingga kini," lapor NYT memetik pengguna laman sosial Sina.com Weibo yang meluahkan kemarahan.

Pendedahan ketiga oleh MAS menambahkan kekeliruan, ia berkata pihak berkuasa "melihat kemungkinan" pesawat menuju ke Subang, lapangan terbang yang mengendalikan penerbangan domestik.

Sikap tidak konsisten kerajaan Malaysia dalam mengawal krisis kemudian bertambah buruk selepas Polis Diraja Malaysia mengeluarkan kenyataan bercanggah dengan MAS, kata NYT.

"Polis mengatakan tiada bagasi yang dipunggah daripada pesawat sebelum berlepas pada Sabtu lalu, berbeza dengan kenyataan pegawai awam sejak tiga hari lalu," kata NYT yang dipetik dalam artikel tersebut.

Sehingga Isnin Jabatan Penerbangan Awam (DCA) mengatakan ia berlaku dan bagasi dipunggah masuk dan melepasi pemeriksaan keselamatan.

Semalam Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar mengatakan ia tidak berlaku dan MAS mengesahkannya pada sebelah petang.

Pesawat MH370 dari Kuala Lumpur ke Beijing yang membawa 227 penumpang serta 12 anak kapal, hilang daripada radar, kira-kira sejam selepas berlepas dari KLIA di Sepang, pada jam 12.41 pagi Sabtu.

Sementara itu, misi mencari dan menyelamat yang masuk hari kelima masih gagal menemui petunjuk baru.

Beberapa negara juga turut menyertai operasi, antaranya Jepun, China, Singapura dan Amerika Syarikat.

Misteri kehilangan pesawat MH370 tersebut masih menjadi tanda tanya.


3 comments:

Hmm. Biarlah allah permudahkan everything :((

13 March 2014 at 07:55 comment-delete

Dah lama tak terjah sini, hari ni baru dapat terjah blog awk :)

Mohon singgah blog saya awksweetgitu.blogspot.com :)

13 March 2014 at 08:35 comment-delete

moga Allah permudahkan semuany

13 March 2014 at 10:58 comment-delete

Post a Comment

Blog Archive

google-site-verification=UIIQk8hKReg9aDe9WrgxXxVavyJYB0E6JwZuqmRWhYQ